8 selskaper

Reservedeler & Reparasjon

...

  Reservedeler & Reparasjon

  Om du trenger reservedeler til bilen din kan det  være lurt å finne en bilutleietjeneste, en bilhavaritjeneste eller en biltransporttjeneste. Mange av oss har nok søkt på «Biltjenester nær meg» på et tidspunkt. Du lurer kanskje også på hvordan situasjonen er med bilservice under festligheter og bilservicepriser.

  Vurderer du å lease, bør du sjekke om vilkårene dine er for en lukket eller åpen leieavtale. Med en lukket leasingavtale betaler du vanligvis ikke mer etter at du har levert tilbake kjøretøyet ditt – med mindre det har for stor slitasje eller du har overskredet noen kilometergrenser. En lukket leasingavtale betyr at du allerede har avtalt hvor mye verdien på bilen skal synke i løpet av din leasingperiode. Dersom bilen er mindre verdt enn det avtalte beløpet ditt når du returnerer den, har du ingen ekstra økonomisk forpliktelse. Ved åpen leasing står ikke den fremtidige verdien av bilen i kontrakten. På slutten av en åpen leieavtale kan du kanskje få bilen refundert dersom kjøretøyet er verdt mer enn forventet. Men hvis bilen er mindre verdt enn forventet, kan det hende du må samle inn mer penger.

  Aktiverte kostnader

  Din leasingkontrakt kan inneholde et tall som kalles brutto balanseførte kostnader, som kan sammenlignes med avtalt verdi på bilen og fordelene ved starten av leasingavtalen. Den balanseførte bruttokostnaden inkluderer verdien av bilen pluss verdien av eventuelle andre tjenester og avgifter definert i leieavtalen.

  Et relatert begrep er aktivert kostnadsreduksjon. Det er mulig å redusere dine bruttoaktiverte kostnader - og månedlige betalinger - ved å bruke en aktivisert kostnadsreduksjon. Aktiverte kostnadsreduksjoner trekkes fra den balanseførte bruttokostnaden for å beregne den opprinnelige leiebalansen - de fungerer akkurat som utbetalinger på en leieavtale. Hvis du handler i et kjøretøy eller legger ned kontanter, vil bruttokapitaliserte kostnaden reduseres med beløpet for den kapitaliserte kostnadsreduksjonen.

  Restverdi

  er verdien av bilen ved utløpet av en leasingavtale. En bil som holder verdien godt har høy restverdi. Du og utleier vil typisk avtale en restverdi ved oppstart av en leasingavtale, og bilens restverdi vil fremgå av kontrakten. Avskrivninger er hastigheten der kjøretøyet ditt mister verdi over tid. Hvis du leaser, betaler du for verdifallet på kjøretøyet gjennom dine månedlige leasingbetalinger. Avskrivning er forskjellen mellom verdien av kjøretøyet når det er nytt og restverdien. Sagt på en annen måte; den har sunket i bilens verdi i løpet av leasingperioden. Avskrivningskostnader er det som utgjør den største delen av leiekontraktens månedlige betaling.


  Reservedeler & Reparasjon

  Når du kjøper en bil får du med deg et betydelig ansvar, og ikke minst økonomisk ansvar. Å eie et kjøretøy handler naturligvis mye mer om selve kjøpet, det er ikke en gjenstand som blir betalt for en gang og du trenger ikke lenger å tenke på pengene. La oss si du tar opp et billån, et lån som i seg selv er en langvarig forpliktelse. Du må ut med månedlige utbetalinger for en god stund. Men dersom du har vært flink til å spare og brukte din egen kapital for kjøpet, stopper ikke det der. 

  Et kjøretøy krever mye uansett hvordan man ser på det. Tenk på forsikring, årsavgift, EU-kontroll og mye annet som må betales for. Annet enn obligatoriske utgifter som du forhåpentligvis allerede hadde inkludert i budsjettet kommer mye annet. Å holde bilen i god stand er mer enn bare lurt, det er absolutt nødvendig. Det er viktig å passe på at du til enhver tid har et kjøretøy som kan trygt få deg fra punkt a til å, samt er generelt trygg på veien og bærer med seg ingen trussel for andre mennesker: bilister eller fotgjengere. 

  Er sikkerhet verdt det?

  Å holde bilen i perfekt stand ved hjelp av vedlikehold er dyrt, spesielt dersom du ikke er noe god med biler selv. Det finnes mange ulike typer av tjenester der ute som kan gjøre jobben for deg. Om du bare trenger å fylle på spylervæske eller skifte dekk til å erstatte deler eller bytte ut hele motoren. Å reparere bilen selv kan bli rimeligere, men er det alltid like trygt for enhver person? Er prisen verdt sikkerheten og kvaliteten på utført arbeid av en profesjonell mekaniker? Absolutt. Ting kan fort gå galt for de som prøver å utføre reparasjon og bytte deler hjemme, og konsekvensene av det kan fort koste mye mer enn bare et besøk på verksted.

  Research er veien å gå

  Som sagt, vil du alltid kunne finne et bredt valg av verksted, mekanikere og tjenester de tilbyr. Når noe må gjøres med bilen, kan du gjerne begynne å utforske dine muligheter. Noen steder vil ofre god service, noen fokuserer på gode priser, noen frister med rask utføring av tjenester. Hvor dine prioriterer ligger er opp til deg, men igjen, ikke spar på din egen og andres sikkerhet på veien.

  Skal du prøve å fikse bilen men har stram budsjett er det alltid løsninger som ikke vil kompensere på sikkerheten. Du kan bla blant mange ulike nettsteder og nettbutikker og finne reservedelene selv som du tar med til verkstedet. Kanskje ikke alle mekanikere vil foretrekke å sette inn deler du kom med, så det er lurt å finne ut på forhold. Som sagt, ulike verksteder vil som regel ha fordeler og tilbud for deg som kunde. Følg med og ikke spar på sikkerhet for deg og andre du møter på veien. 

  Om du behøver å bytte deler eller trenger reparasjon, er det viktig å sjekke kundeanmeldelser for å finne ut om leverandøren av biltjenester mener alvor. Det samme gjelder bildelorhandlere eller bruktbilforhandlere. I dag, med mulighet til å lese andre klienters erfaringer, må vi ikke skyte i mørket. Les anmeldelser skrevet av deres egne kunder!