0 selskaper

Leasing

...

  Leasing

  Leasing eller billeasing tilbys ofte av forhandlere som et alternativ til å kjøpe kjøretøy, men er mye brukt av selskaper som en metode for å anskaffe (eller bruke) kjøretøy for virksomheten, uten det normalt nødvendige kontantutlegget. Hovedforskjellen i en leasingkontrakt er at etter primærperioden (vanligvis 2, 3 eller 4 år) må kjøretøyet enten returneres til leasingselskapet eller kjøpes for restverdien.

  Leasing av bil ble tidligere oppfattet som næringsvirksomhet – slik er det ikke lenger! I dag er leasing til privat bruk (eller privatleasing) blitt nesten like vanlig som firmaleasing. Flere og flere selskaper tilbyr i dag leasingavtaler som inkluderer alt: reparasjoner, vedlikehold, forsikring og bompenger/trafikkforsikringsavgifter. Det eneste du må betale for er drivstoffet og resten er inkludert i månedsprisen. Leasing av bil er et alternativ til å kjøpe en egen bil. Du låner i utgangspunktet en bil for en avtalt periode i stedet for å kjøpe den direkte. Noen ganger kan du ha muligheten til å kjøpe kjøretøyet etter at leasingavtalen utløper. Hvis du vurderer å lease en bil, er det viktig å forstå hvordan det fungerer, samt fordeler og ulemper.

  Hva er leasing?

  En leiekontrakt er en kontrakt der en part overfører bruken av noe (en pakke med tomt, bygning, tjeneste eller annet objekt) til en annen part for en spesifisert periode mot betaling av penger, typisk på periodisk basis. I en billease er gjenstanden som transporteres selve kjøretøyet. Forskjellen på leasing og finansiering er at med finansiering kjøper du bilen for å eie, og med en leasingavtale eier du vanligvis ikke kjøretøyet. Med mindre kontrakten din har mulighet til å kjøpe bilen ved slutten av kontraktsperioden, må du returnere den til utleier.


  Leasing

  Finnes det virkelig en billig lease som er bedre enn å kjøpe en bil? Hva er fordelene og ulempene med privatleasing? Er du bundet til en bil i fire år, og hva skjer hvis du ønsker å si opp kontrakten før det? Er du i så fall tvunget til å betale bøter og hvem vil være ansvarlig for skaden ved en ulykke? Er det noen skjulte gebyrer, og vil noe i avtalen koste deg ekstra? Informasjon om disse spørsmålene kan være vanskelig å få svar fra leasingselskapet. Derfor har vi laget en oversikt over alle selskaper som tilbyr bilutleie og billeasing; her hos oss har kundene delt sine synspunkter og erfaringer med billeasing. Hva er din erfaring med leasing? Skriv din anmeldelse her hos oss og hjelp andre til å ta det riktige valget!

  Fordeler og ulemper

  Sjåfører som foretrekker å lease fremfor å kjøpe, har en tendens til å gjøre det av noen hovedårsaker. For det første skal de kjøre et nyere kjøretøy som forblir under garanti for hele leieperioden og derfor sjelden krever annet enn rutinemessig vedlikehold. For det andre er månedlige betalinger for et leaset kjøretøy vanligvis mindre enn for et kjøpt kjøretøy. Dette er fordi leasingbetalinger er basert på verdifallet av kjøretøyet i løpet av leasingperioden i stedet for bilens fulle verdi. Som et resultat kan sjåfører lease et kjøretøy som er bedre og dyrere enn det de har råd til å kjøpe.

  Det er også ulemper med å leie. Den ene er at i løpet av en leietakers levetid, vil de sannsynligvis ende opp med å bruke mer på kjøretøyene sine enn en kjøper. En annen ulempe er at ved slutten av leasingperioden må leietaker overlevere det leasede kjøretøyet (eller kjøpe det gjennom en kjøpsopsjonsavtale) og gå unna uten egenkapital i kjøretøyet. Så hvilket alternativ er best? Det avhenger av førerens unike behov og preferanser.

  Leieprosessen og vilkårene

  Kostnader er alltid bunnlinjen, og når det gjelder å finne ut prisen på en billease, kan det bli litt komplisert. Derfor er det viktig å ha en god grunnleggende forståelse av begrepene som brukes i leiekontrakten. Når du setter deg ned med forhandleren din for å gjennomgå leasingprosessen, er her de vanligste vilkårene du må følge:

  Produsentens foreslåtte utsalgspris (MSRP)

  Dette er den fulle prisen på det nye kjøretøyet, også kjent som klistremerkeprisen. Bortsett fra i de sjeldne tilfellene hvor en spesifikk modell er etterspurt, bør du kunne forhandle MSRP ned, noen ganger betydelig, fordi det kun er en veiledende pris.

  Kostnad

  Dette er grunnprisen som du forhåpentligvis har forhandlet ned fra MSRP. Prisen på loftet kan også på dette tidspunkt omtales som "leasingpris". Det er en god strategi å ikke la forhandleren få vite at du har tenkt å lease kjøretøyet før du har bestemt denne prisen. Og hvis forhandleren din forteller deg at du ikke kan forhandle MSRP ned hvis du planlegger å lease, ikke tro det. Prisen på taket, samt nesten alle andre tall i leasingprosessen, er alltid omsettelige.