5 selskaper

Fitness

...

  Fitness

  Hvis du virkelig ønsker å gå ned i vekt, bør du både forbedre matvanene og sørge for å trene regelmessig. Ved å besøke et idrettssenter eller treningsstudio kan du gå ned i vekt ved å leve et sunnere liv, hvor du inkluderer trening i hverdagen. På grunn av populariteten til sports- og treningssentre har også antallet av disse økt. Derfor kan det være lettere å finne et treningsstudio nær deg. Men det gjør det også vanskeligere å bestemme hvilket selskap man skal velge eller ikke. Synes du det er vanskelig å velge mellom alle idrettssentrene i ditt område, som i tillegg dekker alle dine behov?

  Helse kan sees på som tilstedeværelse eller fravær av sykdom eller medisinsk målte risikofaktorer hos et individ. For å beskrive helse mer generelt, er det en tilstand av velvære. Det kan være både fysisk og mentalt, det kan handle om sosial helse. Igjen, generelt helse handler om mer enn bare sykdommer og skader. Helse gjenspeiler det komplekse samspillet mellom en persons genetikk, livsstil og miljø. Generelt avhenger en persons helse av 2 ting: determinanter (faktorer som påvirker helsen) og intervensjoner (tiltak for å forbedre helsen og ressursene som kreves for disse intervensjonene). Helse er grunnleggende for et individs velvære. Den reflekterer en persons relative evne til å engasjere seg effektivt i samfunnet – forbedrede helseresultater støtter bedre økonomiske (WHO 2019), utdanningsmessige (Suhrcke & Nieves 2011) og sosiale (Burton 2010) utfall og forhold.

  Australiere er generelt sett på å ha god helse og å ha et effektivt helsesystem. Hvordan vet vi det? Vi sammenligner Australia med andre OECD-land, og vi bruker Australian Health Performance Framework for å vurdere helsen til befolkningen og helsesystemet. Den skisserer helseindikatorer som beskriver spesifikke elementer av helsen vår eller aspekter ved ytelsen til helsesystemet vårt; den sammenligner også data for ulike befolkningsgrupper, ulike geografiske regioner og internasjonalt. Rammeverket omfatter domenene helsestatus, helsedeterminanter og helsesystemet.


  Fitness

  'Helsedeterminanter' er de mange risiko- og beskyttelsesfaktorene som påvirker en persons helse. Figur 1 deler determinanter inn i 4 grupper, hvor hovedretningen for påvirkning er fra kontekstuelle faktorer (brede trekk ved samfunnet og miljøfaktorer) til mer direkte påvirkninger (som blodtrykk og kroppsvekt).

  Helseresultater påvirker og påvirkes av de sosiale determinantene for helse, et konsept som inkluderer ikke bare sosiale, men økonomiske, politiske, kulturelle og miljømessige determinanter. Dette er i utgangspunktet forholdene som mennesker blir født, vokser, lever, arbeider og eldes under (WHO 2019b). Alle disse sosiale determinantene samhandler med den fysiske og psykologiske sammensetningen til individer. I tillegg kan faktorene i hver boks i figur 1 samvirke og er nært knyttet til hverandre. Se Determinanter for helseøyeblikksbilder i Australias helseøyeblikksbilder for mer informasjon.

  Velg det rette for deg

  Uansett hvor du bor, finnes det som regel mange ulike alternativer for deg som vil trene. Du har selvfølgelig de vanlige treningsstudio du kan velge å gå for. I dag er det vanlig at enhver by har flere å velge mellom, noen fokuserer på gruppetimer, noen tilbyr nyere treningsapparater og stor utvalg av utstyr, noen fokuserer på å skape et godt miljø blant kundene. Som regel må man kjøpe et medlemskap for en lang tidsperiode om gangen og det kan fort koste mye. 

  Men hva om du ikke er interessert i et treningsstudio og vil prøve noe annet? For deg som er lei av treningsapparater og maskiner finnes det flere andre løsninger. Du kan velge å gå for yoga eller pilates. Det finnes steder som spesialiserer seg på nettopp det. Trening av denne typen er naturligvis annerledes en typisk trening i en studio. Likevel, har de mange fordeler ved seg, de har god påvirkning på både fysisk og psykisk helse

  Dersom ingen av de fungerer for deg, kan du vurdere svømming. Det skal som regel være et svømmebasseng et sted i nærheten. Svømming i seg selv er en god trening, det også gjør det lettere for ryggen din om du har problemer med den. 

  Generelt, kan du alltid være kreativ når det gjelder din egen trening. Tenk over hva som passer deg og hva er trygt for deg å gjøre. Hvilke aktiviteter må du unngå på grunn av en skade du har og hvilke aktiviteter vil gi deg best resultat. Hvorvidt det er treningsstudio, yoga, svømming, sykling eller jogging, er det opp til deg. Det viktigste at du vil nå et ønsket resultat over tid og har det gøy i prosessen.  

  Helsesystemets intervensjoner

  Helsesystemet støtter nasjonens helse ved å behandle sykdom, forebygge sykdom og opprettholde folks helse. Health System Overview beskriver hvordan Australias helsesystem fungerer. Et velfungerende helsesystem sørger for at folk holder seg så friske som mulig så lenge som mulig. Australias helsevesen legger til rette for dette ved å tilby tjenester som sykehus og primæromsorg og tilgang til forebyggende tiltak som immunisering og vaksinasjon. Medisinsk forskning og helsefremming er også avgjørende deler av systemet som støtter menneskers helse. Se også øyeblikksbilder av helsesystemet i Australias helseøyeblikksbilder.

  Les anmeldelser fra andre kunder – gjennom erfaringer, meninger og klager kan du finne ut nøyaktig hvilket idrettssenter du bør melde deg på. På den måten blir valget ditt ikke bare enklere, men det vil også øke sjansene for å finne et bra treningsstudio som er verdt pengene.