0 selskaper

Øl, Vin og Brennevin

...

  Øl, Vin og Brennevin

  Leter du etter en rødvin til middag kveld eller kanskje hvitvin til lunsj i morgen? Eller venter du besøk av vennene dine i helgen og vurderer å kjøpe forskjellige typer øl og vin slik at du har noe for enhver smak? For å tilby det beste utvalget av øl og vin kan du besøke en butikk med et bredere utvalg eller selvfølgelig vinmonopolet, men du kan også ta den enklere løsningen og bestille vin og øl på nett.

  Øl er en av de eldste og mest brukte alkoholholdigedrikkene i verden, og den tredje mest populære drikken totalt sett etter vann og te. Den lages ved å brygge og fermentere stivelse, hovedsakelig avledet fra korn - oftest fra maltet bygg, selv om hvete, mais (mais), ris og havre også brukes. Under bryggeprosessen produserer fermentering av stivelsessukker i urten etanol og karbondioksid i det resulterende ølet. De fleste moderne øl er brygget med humle, som tilfører bitterhet og andre smaker og fungerer som et naturlig konserveringsmiddel og stabilisator. Andre smaker som gryn, urter eller frukt kan inkluderes eller brukes i stedet for humle. Ved kommersiell brygging blir den naturlige karbondioksideffekten ofte fjernet under bearbeiding og erstattet med tvungen karbondioksid.

  Ordet øl kommer inn i moderne engelsk fra gammelengelsk bēor, selv fra vanlig germansk; selv om ordet ikke attesteres i den østgermanske grenen av språkfamilien, finnes det overalt i de vestgermanske og nordgermanske dialektene (moderne nederlandske og tyske bier, gammelnorsk bjórr). Den tidligere etymologien til ordet er omdiskutert: de tre hovedteoriene er at ordet er avledet fra proto-germansk * beuzą (antagelig fra proto-indoeuropeisk * bʰeusóm), som betyr 'ølgjær, øldråper'; at det er relatert til ordet bygg; eller at det på en eller annen måte var lånt fra latinske bibers 'å drikke'.

  På gammelengelsk og gammelnorsk refererte ikke ordet øl til en maltet alkoholholdig drikk, men til en søt, potent drikk laget av honning og juice av en eller flere andre frukter enn druer, mye mindre allestedsnærværende enn ale, kanskje servert i slike små drikkebeger, noen ganger funnet i tidlig middelaldergraver: en drink mer som mjød eller cider. På tysk ble betydningen av ordet øl utvidet til å dekke betydningen av ale-ordet allerede før vårt tidligste bevarte skriftlige vitnesbyrd. Etter hvert som tysk humleøl ble mote i England i slutten av middelalderen, fikk det engelske ordet beer den tyske betydningen, og derfor kom øl også til å betegne på engelsk i den tidlige moderne perioden humle, maltbaserte alkoholholdige drikker.


  Øl, Vin og Brennevin

  Øl er en av verdens eldste tilberedte alkoholholdige drikker. De tidligste arkeologiske bevisene for gjæring består av 13 000 år gamle rester av et øl med konsistens av velling, brukt av de semi-nomadiske Natufianerne til rituelle fester ved Raqefet-hulen i Karmelfjellene nær Haifa i Israel. Det er bevis på at øl ble produsert i Göbekli Tepe under den førkeramiske neolitikum (rundt 8500 f.Kr. til 5500 f.Kr.). De tidligste klare kjemiske bevisene for øl laget av bygg dateres til rundt 3500-3100 f.Kr., fra stedet til Godin Tepe i Zagros-fjellene i det vestlige Iran. Det er mulig, men ikke bevist, at det dateres enda lenger tilbake - til rundt 10 000 f.Kr., da korn først ble dyrket. Øl er nedtegnet i den skrevne historien til det gamle Irak og det gamle Egypt, og arkeologer spekulerer i at øl var medvirkende til dannelsen av sivilisasjoner. For rundt 5000 år siden ble arbeidere i byen Uruk (dagens Irak) betalt av sine arbeidsgivere med mengder øl. Under byggingen av de store pyramidene i Giza, Egypt, fikk hver arbeider en daglig rasjon på fire til fem liter øl, som fungerte som både næring og forfriskning avgjørende for byggingen av pyramidene.

  Noen av de tidligste sumeriske skriftene inneholder referanser til øl; eksempler inkluderer en bønn til gudinnen Ninkasi, kjent som "The Hymn to Ninkasi", som fungerte som både en bønn og en metode for å huske oppskriften på øl i en kultur med få lesere og de eldgamle rådene ("Fyll magen. Dag and night makes joy ") til Gilgamesh, nedtegnet i Gilgamesh-eposet, av ale-kona Siduri kan, i det minste delvis, ha referert til forbruket av øl. Ebla-tablettene, oppdaget i 1974 i Ebla, Syria, viser at øl ble produsert i byen i 2500 f.Kr. En fermentert drikk med ris og frukt ble laget i Kina rundt 7000 f.Kr. I motsetning til sake, ble ikke mugg brukt til å søte ris (amylolytisk gjæring); risen ble sannsynligvis tilberedt for gjæring ved å tygge eller malte. I den vediske perioden i det gamle India er det registrert forbruk av den øllignende suraen. Xenophon bemerket at under hans reiser ble det produsert øl i Armenia.

  Nesten alle stoffer som inneholder sukker kan naturlig gjennomgå alkoholgjæring, og kan dermed brukes til brygging av øl. Det er sannsynlig at mange kulturer, etter å ha observert at en søt væske kan fås fra en stivelseskilde, oppfant øl uavhengig. Brød og øl økte velstanden til et nivå som ga tid til utvikling av andre teknologier og bidro til byggingen av sivilisasjoner.

  Bestiller du vin, øl eller brennevin på nett, har de fleste nettbutikker et enda større utvalg enn de fysiske butikkene. Leter du etter en nettbutikk som kan hjelpe deg med å kjøpe riktig vin og øl? Da bør du ta en titt på oversikten vi har laget for vin og øl, og se hva andre kunder synes ved å lese anmeldelser, erfaringer, meninger og klager. Ved å lese anmeldelser, erfaringer og klager fra andre kunder får du bedre oversikt over nettbutikken, og kan lettere bestemme hvilken du vil kontakte. Du kan selvfølgelig også skrive din egen anmeldelse.