0 selskaper

Forbrukslån

ReviewsBird

Forbrukslån

Å låne penger ved behov kan være en god idé, og ofte kan et lån hjelpe oss med å nå målene vi ønsker å nå, men er det alltid så enkelt? Det kan være fristende å låne penger raskt når vaskemaskinen din går i stykker eller når du skal reparere bilen. Mange banker og selskaper tilbyr hurtiglån og kan være en god løsning for akkurat din situasjon, men ofte kommer høye renter i tillegg og gjør at du kan ende opp med å måtte betale et mye høyere beløp enn du trodde på forhånd.

Trygge eller usikrede lån

Det er ulike typer lån som kan brukes til dine behov. Långivere tilbyr to typer forbrukslån - sikret og usikret - som er basert på hvor mye risiko begge parter er villige til å ta. Sikkert lån betyr at låntaker har stilt sikkerhet for å støtte løftet om at lånet skal betales tilbake. Låntakeren risikerer å miste denne sikkerheten dersom vedkommende misligholder lånet. Långivere tilbyr lavere renter på sikrede lån fordi de har sikkerheten til å falle tilbake på. Bolig, biler, båter og eiendom kan bli brukt til slike lån.

Usikrede lån har ingen sikkerhet som kan støtte. Det betyr at det ikke er noe å ta tilbake og selge dersom låntaker misligholder. Det gir mer risiko for långiveren, som søker beskyttelse ved å kreve en høyere rente. Kredittkort og personlige lån er eksempler på lån uten sikkerhet.

Kreditttyper

De to hovedkategoriene av forbrukerkreditt er åpen kreditt og lukket kreditt. Åpen kreditt, bedre kjent som revolverende kreditt, kan brukes gjentatte ganger for kjøp som vil bli tilbakebetalt månedlig. Det er ikke nødvendig å betale hele beløpet hver måned, men renter legges til eventuell ubetalt saldo. Den vanligste formen for revolverende kreditt er kredittkort, men home equity lines of credit (HELOCs) faller også inn i denne kategorien.

Kortholdere belastes renter når den månedlige saldoen ikke er betalt i sin helhet. Kredittkortrentene er i gjennomsnitt rundt 17 %, men kan være så høye som 30 % eller mer, avhengig av forbrukerens betalingshistorikk og kredittscore. Dårlig kredittlån kan være vanskelig å finne, men lavere renter er tilgjengelige gjennom nonprofit gjeldsstyringsprogrammer. Kredittscore er ikke en faktor.

Lukket kreditt brukes til å finansiere et bestemt beløp for en viss periode. De kalles også avdragslån fordi forbrukerne er pålagt å følge en vanlig betalingsplan (vanligvis månedlig) som inkluderer renteutgifter til hovedstolen er nedbetalt. Renten på avdragsfrie lån varierer fra långiver og er nært knyttet til forbrukerens kredittscore. De beste rentene går til låntakere med kredittscore på 740 og høyere. Rentekostnadene øker ettersom kredittscore reduseres. Låneinstitusjonen kan beslaglegge forbrukerens eiendom som erstatning dersom forbrukeren misligholder lånet. Forskjellen mellom «fastrente»-lån og «variabel rente» er at renten på et fastrentelån aldri endres. Renten på lån med variabel rente stiger eller faller basert på en referanserente eller en indeks som endres, vanligvis årlig.