1 selskaper

Forbrukslån

...

  Forbrukslån

  Å låne penger ved behov kan være en god idé, og ofte kan et lån hjelpe oss med å nå målene vi ønsker å nå, men er det alltid så enkelt? Det kan være fristende å låne penger raskt når vaskemaskinen din går i stykker eller når du skal reparere bilen. Mange banker og selskaper tilbyr hurtiglån og kan være en god løsning for akkurat din situasjon, men ofte kommer høye renter i tillegg og gjør at du kan ende opp med å måtte betale et mye høyere beløp enn du trodde på forhånd.

  Trygge eller usikrede lån

  Det er ulike typer lån som kan brukes til dine behov. Långivere tilbyr to typer forbrukslån - sikret og usikret - som er basert på hvor mye risiko begge parter er villige til å ta. Sikkert lån betyr at låntaker har stilt sikkerhet for å støtte løftet om at lånet skal betales tilbake. Låntakeren risikerer å miste denne sikkerheten dersom vedkommende misligholder lånet. Långivere tilbyr lavere renter på sikrede lån fordi de har sikkerheten til å falle tilbake på. Bolig, biler, båter og eiendom kan bli brukt til slike lån.

  Usikrede lån har ingensikkerhet som kan støtte. Det betyr at det ikke er noe å ta tilbake og selge dersom låntaker misligholder. Det gir mer risiko for långiveren, som søker beskyttelse ved å kreve en høyere rente. Kredittkort og personlige lån er eksempler på lån uten sikkerhet.

  Kreditttyper

  De to hovedkategoriene av forbrukerkreditt er åpen kreditt og lukket kreditt. Åpen kreditt, bedre kjent som revolverende kreditt, kan brukes gjentatte ganger for kjøp som vil bli tilbakebetalt månedlig. Det er ikke nødvendig å betale hele beløpet hver måned, men renter legges til eventuell ubetalt saldo. Den vanligste formen for revolverende kreditt er kredittkort, men home equity lines of credit (HELOCs) faller også inn i denne kategorien.

  Kortholdere belastes renter når den månedlige saldoen ikke er betalt i sin helhet. Kredittkortrentene er i gjennomsnitt rundt 17 %, men kan være så høye som 30 % eller mer, avhengig av forbrukerens betalingshistorikk og kredittscore. Dårlig kredittlån kan være vanskelig å finne, men lavere renter er tilgjengelige gjennom nonprofit gjeldsstyringsprogrammer. Kredittscore er ikke en faktor.

  Lukket kreditt brukes til å finansiere et bestemt beløp for en viss periode. De kalles også avdragslån fordi forbrukerne er pålagt å følge en vanlig betalingsplan (vanligvis månedlig) som inkluderer renteutgifter til hovedstolen er nedbetalt. Renten på avdragsfrie lån varierer fra långiver og er nært knyttet til forbrukerens kredittscore. De beste rentene går til låntakere med kredittscore på 740 og høyere. Rentekostnadene øker ettersom kredittscore reduseres. Låneinstitusjonen kan beslaglegge forbrukerens eiendom som erstatning dersom forbrukeren misligholder lånet. Forskjellen mellom «fastrente»-lån og «variabel rente» er at renten på et fastrentelån aldri endres. Renten på lån med variabel rente stiger eller faller basert på en referanserente eller en indeks som endres, vanligvis årlig.


  Forbrukslån

  Alt koster penger. Ofte det vi ønsker koster dyrt og vi har rett og slett ikke råd til det. Derfor blir det slik i blant at vi er nødt til å ta opp forbrukslån. 

  Mange banker tilbyr personlig rådgivning og kan hjelpe deg med å ta den riktige avgjørelsen. Det kan være lurt å sette seg inn i hva ulike banker og selskaper tilbyr og hvilke vilkår som gjelder. Trenger du lånebeskyttelse? Er banken pålitelig og kan du være sikker på at det ikke kommer noen uventede gebyrer? Hvordan finner du det beste lånet? Hvordan kan du unngå høye renter og hvordan kan du være sikker på at du får de beste rådene? 

  Hva låner du for?

  Forbrukslån kan til tider være svært nyttig hvis du trenger en viss sum for noe spesielt. Det kan for eksempel være utgifter til oppussing, som noen ganger er planlagt og noen ganger ikke. Spesielt når det kommer til uplanlagte utgifter på noe som må snarest fikses og ikke kan dekkes av forsikring, kan forbrukslån være til stor hjelp og lettelse for oss.

  Men det er mye mer enn oppussing som kan dekkes. For eksempel har du alltid drømt om en eventyrlig ferie og timingen er riktig, men prislappen er for skremmende for øyeblikket. Forbrukslån kan også være nyttig i dette tilfellet, men det anbefales å sjekke først med banken du velger.

  Generelt er det aldri en dårlig idé å lese seg opp på all informasjon og vilkår vedrørende forbrukslån på bankens nettsider. Noen av dem vil være nyttige med dine mål, men kanskje noen vil ikke være kvalifisert for et forbrukslån.

  Bli godt kjent med vilkår og betingelser

  Uansett hva, bør du alltid ta vilkårene og betingelsene svært alvorlig. Selv når du låner et mindre beløp, er det ekstremt viktig å være fullstendig klar over regler og konsekvenser. Ulike banker vil tilby ulike vilkår og betingelser, ved å velge en bank bør du forsikre deg om at deres vilkår passer deg. Hvis det er noe du ikke forstår eller noe du ikke er klar over, sørg for å alltid stille spørsmål. Alt dette forberedelsesarbeidet før du tar opp et forbrukslån er nødvendig for en trygg og overraskelsesfri opplevelse, slik at uansett hva du tar opp et lån for ikke vil bli et økonomisk mareritt til slutt.

  Du bør alltid tenke og tenke mye før du tar opp et forbrukslån. Så fristende som det er, er det generelt ikke bra for din personlige økonomi. Det anbefales å kun ta et forbrukslån når det ikke er noen annen vei rundt og den eneste måten for deg å nå ditt, forhåpentligvis essensielle, mål. Er du i tvil, er det best å ikke gjøre det. Den sikreste og beste måten vil alltid være å spare penger før du foretar et stort kjøp.

  Les kundeanmeldelser her hos oss for å finne ut om akkurat din bank passer for deg og hva som er verdt å tenke på før du tar opp lån. Har du selv tatt opp boliglån eller billån og ønsker å dele din erfaring? Skriv en anmeldelse her hos oss!