Les mer og lær om fordeler og ulemper med whey proteinpulver

Whey protein refererer til en gruppe på åtte proteiner som finnes i melk. Disse proteinene, i rekkefølge fra største til minste mengde i melk, er:

 • Beta-laktoglobulin.
 • Alfa-laktalbumin.
 • Glykomakropeptid.
 • Immunoglobuliner.
 • Bovint serumalbumin.
 • Laktoferrin.
 • Laktoperoksidase.
 • Lysozym.

Produsenter legger enzymer til melk i ysteprosessen. Enzymene blokkerer melken, som skiller den flytende wheyn fra melkens faste ostemasse. Ostemassen, som inneholder mesteparten av melkens fett, er hovedingrediensen i ost.

Når den faste ostemassen er fjernet, sitter du igjen med vannaktig whey protein, som har varierende mengder laktose (melkesukker) og fett. Vanligvis pasteuriserer produsenter whey for å drepe bakterier og tørker den deretter. Voila! Wheyproteinpulver.

Men se gjerne hva brukere av proteinpulver generelt mener, noe du kan gjøre hos ReviewsBird, blant annet.

Typer av wheyprotein

Wheyprotein gjennomgår deretter en annen prosess for å lage en av tre hovedtyper:

 • Konsentrat: Produkter med wheyproteinkonsentrat varierer mye i protein-, laktose- og fettinnhold. Myseproteinkonsentrat er i mange proteindrikker, barer og næringsprodukter. Det brukes også i morsmelkerstatning.
 • Isolat: Denne typen er konsekvent høy i protein og lav i fett eller laktose. Du kan se det oppført på etikettene til proteintilskudd, for eksempel barer og drinker. Myseproteinisolat kan være et passende valg for personer som er laktoseintolerante - men ikke prøv noen av disse hvis du har melkeallergi.
 • Hydrolysat: Også kjent som hydrolysert wheyprotein, er wheyhydrolysat det enkleste å fordøye. Den er skånsom mot fordøyelsen fordi dens lange proteinkjeder, kalt peptider, er forhåndsdelte til kortere. Spesialiserte morsmelkerstatninger bruker ofte hydrolysert wheyprotein. Du kan også se det i medisinske kosttilskudd for ernæringsmessige mangler.

Aminosyrer og wheyprotein

Whey protein er et komplett protein som inneholder alle de ni essensielle aminosyrene. Aminosyrer er viktige for mange funksjoner i kroppen, fra å bygge muskler til å skape nye immunceller.

Kroppen din lager mange aminosyrer på egen hånd, men ikke essensielle aminosyrer. Du må få i deg essensielle aminosyrer gjennom kostholdet ditt, og inntak av wheyprotein er en måte å gjøre det på.

Men ikke avslå "ufullstendige" proteiner. De fleste planteproteiner, som belgfrukter og nøtter, inneholder ikke alle de essensielle aminosyrene. Men de har mange helsemessige fordeler. Når du spiser en rekke ufullstendige proteiner, får du mer enn nok essensielle aminosyrer til å dekke kroppens behov.

Fordeler med wheyprotein

Whey protein kan være nyttig for:

 • Muskelbygging: Muskler elsker protein, spesielt komplette proteiner som whey. Whey protein inneholder forgrenede aminosyrer, en spesifikk type aminosyre som hjelper med muskelbygging.
 • Sårheling: Aminosyrene i wheyprotein hjelper til med å reparere hud og vev fra sår eller kirurgi.
 • Vektøkning og ernæringsmessig boost: Folk som trenger å gå opp i vekt kan ha nytte av wheyprotein. Det er også nyttig hvis en person har en langvarig sykdom og trenger ekstra næring. Hvis du ikke kan få nok protein fra hele matkilder, kan et wheyproteintilskudd hjelpe. Det er gunstig for folk som har tygge- eller svelgeforstyrrelser eller mangel på matlyst.

Bivirkninger og risiko ved wheyprotein

Whey protein er generelt trygt for de fleste å ta, så lenge de ikke har en melkeallergi. Men det er noen ulemper:

 • Kaloriinnhold: Whey protein kan være lite fett og lavkarbo, men det har fortsatt kalorier. For mange kalorier fra noe, inkludert protein, fører til vektøkning.
 • Ekstra sukker eller bearbeidede ingredienser: Mange proteinpulver og shaker inneholder bearbeidede ingredienser som kunstige smaksstoffer, søtningsmidler eller tilsatt sukker. Det er bedre å få proteinet ditt fra full mat og et variert kosthold, i stedet for et kosttilskudd, bar eller shake. Hvis du bruker et supplement, se etter et som viser wheyprotein som den eneste ingrediensen.
 • Mulige forurensninger: Proteintilskudd har ikke strenge regler som mat og medisiner. Renheten er kanskje ikke bevist i noen proteintilskudd. De kan ha fyllstoffer eller tungmetallforurensninger som ikke er oppført på etiketten. Velg wheyproteinprodukter som er NSF-sertifisert for sport eller sertifisert av Informed Choice. Disse produktene er uavhengig testet for renhet.
 • Mulige fordøyelsesproblemer: Noen opplever forstoppelse, diaré eller kvalme av å ta wheyprotein, spesielt hvis de tar store mengder.

Ikke overdriv med protein

Whey protein har sin plass hvis du er en idrettsutøver som bygger muskler eller prøver å fylle noen ernæringshull. Men de fleste får allerede nok protein og trenger ikke kosttilskudd.

Som med alle kosttilskudd, er det best å diskutere med legen din før du begynner å ta proteintilskudd, det gjelder også vegansk proteinpulver, eller vaniljeproteinpulver for den saks skyld. De kan forstyrre noen medisiner eller kan faktisk være skadelige for personer med visse forhold.

Vitaminer og kosttilskudd skal man alltid være forsiktig med, for det har en ekte effekt på kroppen din, slik som vi har snakket om ovenfor. Men proteinbrød er noe vi vet mange kjøper seg, og man kan finne mye rart i butikker som Kost1 og Gymgrossisten.

Av Frida