Tips om hvordan du får proteinrik mat i hverdagen din

Protein er viktig for vår helse og velvære. Dette saktebrennende næringsstoffet tar lengre tid å fordøye, så det holder deg mett: gode nyheter for folk som prøver å gå ned i vekt. Det er også en mester for musklene dine, og hjelper kroppen din med å bygge og vedlikeholde dem.

Ta for eksempel en titt hos ReviewsBird, hvor vanlige kunder prater om deres proteinbruk, og hva de ville anbefalt andre mennesker.

En annen flott ting med protein er at det er termogent, så det hjelper på stoffskiftet. Dette betyr at det skaper en liten kaloriforbrenning når den fordøyes. Sammenlignet med karbohydratrik mat, har protein en større termogen effekt. Tenk på det som å gi fordøyelsessystemet et godt og hardt løp.

Men vet du hvor mye protein du trenger og hva de beste kildene er? La oss ta en titt nedenfor om hva du kan legge til i ditt kosthold, hvor vitaminer og kosttilskudd spiller viktige roller. Det er ikke så komplisert eller vanskelig som du kanskje tror det er, men det er i hvert fall verdt å vite om!

1. Fokuser på «det essensielle»

Protein består av essensielle og ikke-essensielle aminosyrer. En komplett proteinkilde er en som inneholder alle de ni essensielle aminosyrene for å støtte menneskers kostholdsbehov.

Ikke bare inneholder et komplett protein alle essensielle aminosyrer, men det inneholder dem også i perfekt proporsjon når det gjelder biologisk funksjon. Gode eksempler inkluderer myse (meierikilder), magert kjøtt, eggehviter og soya.

2. Gjennomsnittlig 46 til 56 gram per dag

Protein bør representere omtrent 10 til 35 % av dine daglige kalorier, avhengig av din generelle helse og aktivitetsnivå. En gjennomsnittlig frisk voksen bør ha 0,8-1,0 g/kg protein hver dag. Dette betyr at en gjennomsnittlig kvinne som veier 60 kg. bør sikte på 54 til 68 gram protein hver dag. Det er også best å spise en jevn mengde protein gjennom hver dag i stedet for å fylle på ett måltid og gå utenfor andre måltider. Kroppen din elsker konsistens, spesielt i proteininntaket.

3. Ikke bekymre deg for spesielle matsammensetninger

Vi pleide å si at hvert måltid måtte balanseres mellom komplette og ufullstendige proteinkilder, men det er ikke nødvendig. Det som er viktigst er at kroppen din får balansert ernæring i løpet av dagen, ifølge studier sitert av Centers for Disease Control. Det gjør du sakte, men sikkert, og du kan finne mange av produktene du trenger hos sider som Foodora eller Godtlevert.

Test for eksempel gjerne proteinpannekaker. De kan smake akkurat det samme som «vanlige pannekaker» gjør, bare ta de har noen forskjellige ingredienser.

4. Animalske proteiner er mest "biotilgjengelige"

Dette betyr at proteinene du får fra animalske produkter er de lettest absorberes og brukes av kroppen din. For eksempel gir 20 gram protein fra egg mer proteinpunch enn samme mengde protein fra plantekilder. Dette betyr ikke at du ikke kan få proteinet du trenger fra ikke-animalske kilder. Det betyr bare at hvis du spiser protein fra animalske kilder, kan kroppen din lettere utnytte det.

5. Utover animalsk protein, prøv også andre kilder

Andre gode proteinkilder er belgfrukter (tørkede bønner og erter), quinoa, nøtter, frø og soyaprodukter som tofu, tempeh og edamame. Det kan kanskje ta litt tid å bli vant med smaken, men etter hvert vil du nesten bli avhengige av dem.

6. Vurder whey proteinpulver

Hvis du ikke liker annen proteinrik mat, er proteinpulver flott, spesielt hvis du er på farten. Men pass på å ikke bruke proteinpulver i tillegg til et måltid for å unngå å gå opp i vekt. Bruk den alene som en restitusjonsdrink etter trening eller som en rask måltidserstatning.

Hva du bør tenke på

Mat med mye protein kan faktisk utgjøre en stor forskjell i forhold til hvordan du føler deg, og hvor stor effekt dietten din har. Det er ikke direkte vanskelig å finne proteiner i mat akkurat, men hvor mye proteiner i egg, eller hva du bør se etter i en protein pudding, kan være litt vanskeligere å vite.

Dersom dette er noe du virkelig er interessert i å lære mer om, og vil vite alle detaljene, så opplys deg selv. Ta gjerne en titt på artiklene vi har lenket til da de faktisk kan gi deg veldig mye nyttig informasjon. Ikke bare om protein i seg selv, men også om hvor du finner de beste produktene, og hva kunder har sagt om dem.

Med tanke på at proteiner er noe du setter i kroppen, er det betimelig om du er nøye på det, og ønsker å lære deg så som mulig i tillegg!

Av Frida