Hva er proteinbrød og hvordan kan du enkelt lage det selv?

Du har kanskje sett bilder av proteinrikt brød (eller rundstykker, vafler eller tortillas) dukket opp på Instagram i det siste. Bakevarer med høyt protein tar virkelig fart, ettersom populariteten til proteinpakket alt (fra snackchips til kaffekrem!) når en feberhøyde. Men hva er egentlig brød med høyt protein - og bør du legge det i handlekurven? Sjekk gjerne først ReviewsBird som har anmeldelser av ulike produkter, som du for eksempel kan kjøpe fra Rema 1000 eller DinHelseMat Her er noen ting du bør vite før du prøver et proteinbrød.

Ulike merker bruker forskjellige proteinkilder

Noen høyproteinbrød inneholder de samme ingrediensene som vanligvis finnes i proteinpulver - for eksempel isolert myseprotein, erteprotein, soyaprotein eller eggehviteprotein. Andre merker bruker hveteprotein, eller livsviktig hvetegluten; mens andre bruker malte nøtter eller belgfrukter, som mandelmel eller kikertmel. Vi vet at protein blir brukt som vitaminer og proteintilskudd, men det kommer an på hvordan man gjør det.

Du bør alltid sjekke ingrediensene

Fordi det ikke finnes noen standardformel for brød med høyt proteininnhold, er det viktig å skanne innpakningen for ting du kanskje vil unngå. For eksempel unngår mange av mine klienter med inflammatoriske tilstander (som eksem, psoriasis, leddgikt, kronisk bihulebetennelse og IBS) gluten, samt melkeprodukter og soya. Andre klienter er allergiske mot nøtter eller egg. Generelt anbefales det å hoppe over pakkede produkter laget med kunstige farger, smaker, konserveringsmidler eller "mystiske" tilsetningsstoffer (alle ingredienser du ikke kjenner igjen eller ikke kan uttale).

Høyprotein betyr kanskje ikke lavkarbo

Det avhenger av brødets øvrige ingredienser. Et produkt kan ha hele 14 gram protein. Men den første ingrediensen var hele hvetemel, og hver skive pakket 12 gram karbohydrat (som er nesten like mye i hvitt brød!) med bare 2 gram som fiber. Takket være alt tilsatt protein (fra tilsatt myse og hveteproteiner), var brødet mer kalorier enn tradisjonelt fullkornsbrød, med 50 flere kalorier per skive.

I mellomtiden, et protein rundstykke som ble vurdert, også med 14 gram protein, pakket 16 gram karbohydrater – men 14 av disse grammene kom fra fiber (som betyr et netto på 2 gram karbohydrater). Det er mye forskjellig fra et vanlig rundstykke, som kan inneholde mer enn 50 gram karbohydrater, bare noen få gram fiber og omtrent 9 gram protein. Det er dog naturligvis mulig å finne proteinrundstykker med lavkarbo.

Hvordan du spiser brødet ditt betyr noe

Hvis du liker toast med laks eller et egg på toppen, for eksempel, eller du spiser det med gresk yoghurt, trenger du virkelig brødet ditt for å pakke 14 gram ekstra protein per skive? Sannsynligvis ikke.

Husk at det å tilsette protein til en matvare ikke gjør det sunt (på samme måte som å fjerne fett fra matvarer gjorde dem ikke bra for oss, og faktisk bidro til fedmeepidemien). Og husk at det er mulig å få i seg for mye protein. Overflødig protein kan enten forhindre vekttap eller til og med føre til vektøkning.

En slags konklusjon!

Den store variasjonen i ingredienser og innhold av makronæringsstoffer gjør det vanskelig å si om proteinrikt brød er verdt å kjøpe.

Hvis du prøver å spise mer protein og dempe overflødig karbohydrater, anbefales det å fokusere på helmat først. De fleste av mine klienter dekker lett proteinbehovet sitt ved å innta mat som egg, sjømat, kjøtt, gresk yoghurt og belgfrukter.

Hvis du er veganer, eller proteinkildene dine er begrenset av en eller annen grunn (kanskje på grunn av allergier eller matpreferanser), kan et proteinpakket brød hjelpe deg med å fylle gapet. Men igjen, sørg for å sjekke for ingredienser du må unngå, og velg produkter som er rene og naturlige.

Hvis du spiser ren, vil du unngå alle typer brød som er svært bearbeidet, enten det er proteinrikt eller ikke. Hold deg i stedet til fullmatalternativer, som søtpotettoast eller hjemmelagde blomkål-"boller". Så lenge du ikke er kornfri, er det mange vanlige brød laget bare med fullkornsmel (inkludert glutenfrie alternativer), gjær, honning, vann og salt. Test gjerne også whey proteinpulver i denne sammenheng.

Til slutt, hvis du er en konkurransedyktig eller profesjonell idrettsutøver med proteinbehov som er høyere enn gjennomsnittspersonens, kan proteinrik mat være noe å vurdere, tenk på lavkarbobrød. Idrettsutøvere som blir lei av proteinshakes og -barer og bare kan spise så mange egg eller kyllingbryst, før de ikke orker mer. Bare husk kvalitet er konge, og strategi er viktig. Å spise proteinrikt brød uten hensyn til hvordan brødet ble laget, eller den generelle balansen i kostholdet er ikke smart ernæring.

Snakk med legen din før du bestemmer deg for hva du vil gjøre, og hva som er best for deg. Så får du det beste ut av det hele, både for kostholdet og treningen din.

Av Frida