Ekte eller kunstig juletre? Slik velger du det beste for julen!

Den eldgamle debatten om ‘skal jeg få et ekte tre eller et kunsttre i jula?’ blusser opp igjen i år. Med tanke på at National Christmas Tree Association fra USA rapporterer om en nedgang i ekte trekjøpere og rapportert mangel på ekte trær, ser det ut til at det kunstige treet dominerer julesesongen igjen. Men hvordan vet du hvilket alternativ som er riktig for deg? Vi er her for å avgjøre debatten og gi litt innsikt i fordeler og ulemper ved hver.

Ta også en titt hos ReviewsBird for å se hvilke butikker er de beste, enten du skal kjøpe juletre med lys, eller bare et gran tre!

Kunstige juletrær

Kunstige juletrær fjerner bryet med å velge et nytt tre hvert år og gir deg derfor mer penger til ekstra jule pynt, som for eksempel julekuler eller gaver hvert år. I tillegg trenger du aldri å vanne et kunstig tre eller plukke opp falne nåler, noe som gjør det til et mindre problemfritt alternativ. Om du er ute etter ting for å gjøre det finere hjemme har butikker som Rusta, CDON, og Elkjøp alltid noe på lur.

I tillegg vil ikke kunstige trær råtne eller bli brune som et ekte tre ville gjort, noe som betyr at du garantert kommer til jul med et fantastisk tre uten risiko for et dødt tre innen juledag, eller enda tidligere hvis du skulle være en tidligfugl som liker å sette opp treet sitt i november.

Kunstige trær er enkle å sette sammen og lagre igjen for bruk år etter år. Imidlertid har kunstige trær et stort karbonavtrykk og er ikke så miljøvennlige som man kanskje tror. Siden kunstige trær er laget av plast, brytes de ikke ned biologisk og ender ofte livet på en søppelfylling. De lages ofte på fabrikker i Asia og har derfor også en enorm mengde luftmil i navnet sitt. Så du må bruke det kunstige treet ditt i 10 år for å holde miljøpåvirkningen lavere enn et ekte tre.

Mange kunstige juletrær ser nå utrolig realistiske ut og bruker ekte nål-teknologi for å forme grenene slik at de ser nøyaktig ut som sine virkelige kolleger. PE/PVC blandede nåletrær er utrolig naturtro og krever bare en liten mengde fluffing før de er klare til å dekorere.

I tillegg er disse grenene flammehemmende og derfor er det ingen risiko for utilsiktet brann hvis du setter ditt favorittjulelys for nærme grenene som det ville vært med et ekte tre. Pluss, med så mange valg av tre fra forhåndsbelyst til flokket, til snødekt, til fiberoptisk, til glitrende, til forhåndsdekorert, er det noe for enhver smak – du får rett og slett ikke disse alternativene med et ekte tre.

Men hvis du har et lite hjem, kan oppbevaring av et kunstig tre år etter år ta opp verdifull plass, og hvis det ikke lagres riktig kan støv eller insekter komme inn i emballasjen og skade treet ditt. Dette er grunnen til at det anbefales store utvalg av oppbevaringsløsninger som vil utvide levetiden til treet ditt.

Ekte juletrær

Ekte trær krever en tur til en hage hvert år for å velge det beste treet, og hvis du er for sent ute kan du sitte igjen med det halvråtnende, allerede halvt nakne treet som ingen ville ha. Men skulle du få en god en er det ingenting som ligner den friske furufuften av et ekte tre. Du kan også ta en tur til butikker som Plantasjen, som selger ekte juletrær, og da kan du finne en juletrefot og annet, som kanskje et juletreskjørt?

Ekte juletrær er det mer tradisjonelle valget, og de er det mer miljøvennlige alternativet rett utenfor. De tar inn karbondioksid og andre skadelige klimagasser og frigjør friskt oksygen til luften, pluss at de brytes ned naturlig etter bruk eller kan plantes på nytt og vil fortsette å vokse.

Imidlertid vil et ekte tre trenge konstant vedlikehold og regelmessig vanning for å komme til juledag. I tillegg må du regelmessig rydde opp i de falne nålene, spesielt hvis du har kjæledyr eller små barn som prøver å spise hva som helst i sikte.

Juletre gårder er med på å opprettholde økonomien og gi regelmessig arbeid til folk. I tillegg plantes et nytt tre for hvert som høstes for å sikre en jevn tilførsel år etter år. Det kan imidlertid være ekstremt vanskelig å frakte treet hjem og deretter kaste det etter bruk.

Ta en titt på nettbutikker som er spesialister på interiør, som vidaXL. De har juletreteppe, mini julete, og du kan finne mye juletre inspirasjon om du ser på de riktige sidene!

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid er e-handelsspesialist og forbrukervarekonsulent spesialisert i handelsrett og forbrukeratferd. Hun har erfaring innen leverandørkjederådgivning og produktutvikling, og har jobbet i e-handelsbransjen... Les videre