Vår store guide om alt innen hvitevarer for ditt kjøkken og bad

Undervurder aldri viktigheten av gode ideer til oppsett av kjøkkenapparater for å løse alle problemer i husholdningen. Brenner du deg alltid når du får ting ut av ovnen eller ikke klarer å åpne kjøleskapsdøren ordentlig? Når det gjelder plassering av kjøkkenapparater, er det mange potensielle fallgruver. Les her og ta gjerne en titt hos ReviewsBird også, da de har nøytrale og objektive anmeldelser av nettbutikker som selger slike produkter!

Men et godt designet kjøkkenoppsett er avgjørende for å få rommet til å fungere til sitt fulle potensial, med plassering av apparater som spiller en grunnleggende rolle i enhver vellykket kjøkkenidé.

I begynnelsen av å designe kjøkkenoppsett bør du tenke på brukerreisen – hvordan vil du bruke plassen? Trenger kjøleskapet være nærmere vasken? Kan du bære en tung ildfast form fra ovnen til nærmeste arbeidsflate trygt?

Det er viktig å vite hva du ikke skal gjøre når du designer et nytt kjøkken også. Det høres så åpenbart ut, men du vil bli overrasket over hvor mange vanlige feil som gjøres når utilstrekkelig planlegging har funnet sted.

Med alle de mange kjøkkenmarerittscenariene i tankene, har vi satt sammen et utvalg smarte ideer som vil gjøre kjøkkenet ditt enklere å bruke og hjelpe til med å maksimere plassen din.

Ideer for layouten av kjøkkenapparater

Hvis du har trangt om plass, fungerer innebygde hvitevarer som ovner og kjøleskap med frysere ofte bedre ettersom de bidrar til å strømlinjeformede kjøkkenet, siden øynene dine ikke tiltrekkes av noen iøynefallende hvitevarer,

Innebygd er en strålende designløsning for kompakte U-formede kjøkken, som skjemaet ovenfor, eller byssekjøkken også, hvor plassen er begrenset.

Der det er mulig, kan du gå ett skritt videre og ha en innebygd mikrobølgeovn/ovnskombinasjon, som vil hjelpe deg med å frigjøre arbeidsplassen din for en rotfri design.

Tilpass hvitevarer for å passe til det nye "sosiale kjøkkenet"

Det moderne kjøkkenet tilbyr en velkomstinvitasjon som alle kan glede seg over. For å lykkes med å skape dette sosiale knutepunktet er det viktig å åpne opp kjøkkendesignet og flytte hvitevarene ut til steder som tillater arbeidssoner for mer enn én person

Dette betyr at en venn eller partner kan plukke opp en kniv og kutte noen grønnsaker eller røre sausen, og skape en felles opplevelse. Dagens kjøkken må kunne svare på disse kravene gjennom modulær distribusjon og eksepsjonell funksjonalitet.

Dagen er borte da arbeid på kjøkkenet ble sett på som et ork som skulle gjøres så effektivt som mulig, vanligvis av bare én person. Kjøkkenet har blitt vårt studio for å skape og sosialisere – det er det sosiale knutepunktet.

Den skiftende naturen til dagens kjøkken gir designere muligheter til å innovere og utvikle flere riktige svar - tross alt er det ikke én størrelse som passer alle.

Gå for symmetri

Hvitevarer med bokstøtte, for eksempel ovner og integrert kjøleskap med fryser, på hver side av koketoppen hvis plassen tillater det. Dette vil sikre at matvarer og redskaper er der du trenger dem når du lager mat.

Og symmetrien vil skape et rolig, sammenhengende utseende. Fullfør trekanten ved å plassere vasken i et midtpunkt, fra kjøleskap til oppvaskkum, rett til ovnen.

Gjør oppsettet sosialt

Hvis du vil at det L-formede kjøkkenet ditt skal skape et skille mellom spisestuen og kjøkkenet ditt, bør du tenke på å plassere koketoppen i den.

På den måten kan du holde øye med barna som gjør leksene sine eller chatte med dem mens du lager mat. Det er et flott sted å være vert for gjester til middag, fordi du kan passe på matlagingen uten å bryte ansikt til ansikt engasjement.

Forfin oppvaskmaskinen ved siden av vasken

Å ha oppvaskmaskinen ved siden av kjøkkenvasken fungerer todelt. For det første er det mye lettere for rørleggeren din å bruke kaldtvannsforsyningen som allerede er på plass for kjøkkenvasken, og gjør derfor installasjonen til en lek.

Nærheten til vasken gjør også jobben med å skylle platene ned før de settes i oppvaskmaskinen enklere, uten fare for søl på gulvet – turen går fra vasken rett til oppvaskmaskinens hyller.

Gruppe

Dette er måten som mange virkelig liker når det gjelder tilnærming, og gir definitivt en annen følelse til det hele enn man kanskje er vant med fra før av. Det legger til wow-faktor, og fordi ledningene er konsentrert i ett område, er det en enklere jobb for elektrikeren din og gir et renere og smartere rom.

Du kan integrere alt fra et kjøleskap med fryseboks til en vinkjøler, stekeovn, grill, mikrobølgeovn, kaffemaskin, dampovn og varmeskuff – og ja, noen kjøkken vil ha alt dette!

Lag en bank av ovner

Å ha alle hvitevarer i én bank er avhengig av at du har en plass som er stor nok. Hvis du ikke gjør det, grupperer du dem etter type, og setter "varme" apparater, for eksempel ovnen, koketoppen og mikrobølgeovnen, sammen.

Hvis du gjør dette, hold deg til ett merke av apparatet. Produsenter som Whirlpool, Miele og Baumatic investerer mye i å sørge for at kontrollpanelene, kontrollknottene, merkene, håndtakene, displayene og dørene alle er på linje, slik at de ser symmetriske og elegante ut i enhver konfigurasjon.

Bare husk at de alle har digitale skjermer med klokker. Å synkronisere dem vil være et kjærlighetsarbeid, men hvis du ikke gjør det, kan det minuttets forskjell vise seg å være veldig distraherende.

Oppbevar alle varme apparater på ett sted

Hold all varmen på ett sted – ideelt for et travelt familiekjøkken, der barn vil være tilstede. Å ha én klar «no-go»-sone sikrer at alle som bruker kjøkkenet vet hvor de potensielle farlige farene kan være – fra panner med kokende vann til varme stekeretter.

Hvis du av en eller annen grunn sliter med å nå høyere posisjonerte apparater, velg å holde alle varme apparater på et lavere nivå.

Dediker en våtsone for vask av apparater

Lag en sone der vask prioriteres. Å ha vaskemaskinen rett ved siden av vasken gjør enhver håndvask eller flekkfjerningsoppgave enklere. Den nære posisjonen betyr at det ikke er noe såpespor igjen på gulvet når du flytter gjenstander fra vask til maskin og omvendt.

Ideelt sett bør du plassere vaskemaskinen og tørketrommelen på hver side av vasken. Å ha rørleggerarbeidet på ett sted vil gjøre livet enklere både når du har montert kjøkkenet og hvis det oppstår problemer i etterkant.

Gjør komfyren til et fokuspunkt

Gjør komfyren til det sentrale fokuset i rommet, hvis mulig. Kjøkkenets primære funksjon er å lage mat; de andre apparatene er der for å støtte dette. Da kan du velge om du vil ha gasskomfyr, eller hva det enn skulle være.

Poenget er uansett at det bør være fokuset, så kan du planlegge rundt det, noe som gir deg en bedre harmoni i forhold til det du ønsker å oppnå. Og det bør definitivt være målet her.

Skjul kjøkkenhetten

Det er ikke nødvendig å gjøre kjøkkenviften til en funksjon på kjøkkenet ditt hvis du velger å la være. Det er mange smarte design for alkover som lar en diskret avtrekksvifte installeres over en komfyr for å få mest mulig ut av en vanskelig plass, som den som er vist ovenfor.

Flytt vaskemaskinen et annet sted

Hvis det er trangt om plass på kjøkkenet, ta et tips fra europeerne og sett vaskemaskinen på badet. Det er imidlertid tøffe regler for dette, så du bør absolutt få tips fra ekspertene før du setter i gang med noe som dette, så holder du deg på den trygge siden!

For å overholde vanlige forskrifter, må vaskemaskinen være minst 3 meter unna badekaret eller dusjen. Du trenger også en elektriker for å sjekke at stikkontakten er riktig RCD-beskyttet.

Med andre ord – du trenger et STORT bad. Alternativt foreslås det at hvis du har et separat toalett, kan du flytte toalettet inn på badet og gjøre plassen om til et lite vaskeromdesign. Eller sett vaskemaskinen inn i en garasje, ekstra soverom eller hall. Det er klart, har du et stort baderom så hjelper jo det!

La kjøleskapet og ovnen stå litt nærmere

Tradisjonelt frarådet designere å sette kjøleskapet ved siden av ovnen, da det måtte jobbe ekstra hardt for å holde temperaturen, og kaste bort energi. Men ting endrer seg, noe som er gode nyheter hvis du har en veldig vanskelig plass.

For mange er dette nå bare er et problem hvis du er interessert i Feng Shui. Teknologien har forbedret seg, og i dag har alle gode apparater en tendens til å være selvforsynte og godt isolerte, og bør ikke utelate mye varme eller kjølighet.

Men hvis du plasserer kjøleskapet ditt ved siden av en ovnstabel, bør du sørge for at du inkluderer en liten 50 mm fyllmasse bare for sikkerhets skyld. Altså bør du virkelig være forsiktig hvis du installerer lavbudsjettsapparater, der slik teknologi er begrenset.

Plasser mikrobølgeovnen i øyehøyde

Selv den beste mikrobølgeovnen er ofte tenkt som et nødvendig onde. Selv om, for å gi dem kreditt, inkluderer dagens modeller ofte funksjoner som damp- og grillfunksjoner, noe som gir mye sunnere mat. Og som enhver travel mamma eller pappa vil fortelle deg, er de en livredder når barna er sultne.

Hvis du heller vil at din ikke skal ha plass på en benkeplate, hvorfor ikke installere den i øyehøyde. Det er fortsatt enkelt nok til å hente bollene og fatene dine, og du vil kunne følge med på maten mens den tilberedes. Boblende bønner eller suppe bør snart være en saga blott.

Hvordan en airfryer fungerer og hvorfor du bør ha en

En airfryer gjør maten din krispete og god, helt uten at du behøver olje eller noen andre tilsetningsstoffer. Dette er elektronikk på sitt beste, hvor du får fantastisk mat, laget med luft! Tror du oss ikke, så bør du ta en titt. Hvordan en airfryer fungerer og hvorfor du bør ha en er veldig enkelt, det er lett å bruke, og det smaker fantastisk!

Sett opp en forfriskningsstasjon

Enten drikkevaren din er te, G&T eller et avkjølt glass vin, sett opp apparatene dine for å lage en forfriskningsstasjon i ett hjørne av kjøkkenet ditt for å kunne lage alle drinkene på ett sted. Plasser vannkokeren på benkeplaten rett ved siden av kjøleskapet slik at melken er tilgjengelig for en rask brygging.

Flytt ventilatoren

Flytende eller ikke, kjøkkenviften må plasseres rett over platetoppen og bør ideelt sett være bredere enn koketoppen for best effektivitet. Og når vi snakker om effektivitet, vil et avtrekk med kanaler som lufter direkte utover yte langt bedre enn et resirkuleringsavtrekk. Prøv derfor å plassere den på en yttervegg i huset ditt, da du trenger mindre stygg kanalføring.

Hvordan skal kjøkkenutstyr ordnes?

Ordne kjøkkenapparater som passer dine behov. Det er avgjørende å designe et kjøkken med en matlagings- og bruksreise i tankene. Et kjøkkenoppsett vil ta hensyn til "arbeidstrekanten", som refererer til matlagingsreisen fra kjøleskap til vask til ovn.

Plasser apparater på et optimalt sted for best å imøtekomme denne layouten. For frittstående ofte brukte apparater, er det mest tilrådelig å lagre dem på benkeplater på et lett tilgjengelig sted i oppsettet.

Det anbefales alltid kunder at de bør holde kjøkkenet funksjonelt. For om du har det fint, men upraktisk og med et svakt layout, så vil du slite når du har en travel hverdag. Gjør det smidig fra en arbeidsmaskin til en annen, slik at du kommer raskt frem, og ikke irriterer deg. Dette kalles ofte for arbeidstrekanten man har på kjøkkenet.

Ideen er å ha en tydelig vei mellom de tre hovedapparatene i rommet (ovn, kjøleskap og vask), slik at de alle er lett tilgjengelige og ikke blokkeres av hindringer. Vi vet at dette ikke alltid er mulig, men jo mer du kan bevege deg fritt mellom de mest brukte apparatene dine, jo mer avslappet blir plassen.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid er e-handelsspesialist og forbrukervarekonsulent spesialisert i handelsrett og forbrukeratferd. Hun har erfaring innen leverandørkjederådgivning og produktutvikling, og har jobbet i e-handelsbransjen... Les videre