Spar tid, energi og vann: slik velger du en riktig oppvaskmaskin

Å bli møtt med et fjell av skittent oppvask kan tappe deg for energi selv på de beste tider. Alt du vil gjøre er å avslutte en lang dag, nyte maten og slappe av, ikke sant? La oss hjelpe deg med å takle dem på en mer energieffektiv måte (elektrisk energi altså!) for å hjelpe deg med å spare penger, energi, tid og planet. Les også hos ReviewsBird, så finner du hvor du bør handle dine hvitevarer!

Hvordan oppvaskmaskinen din kan spare deg for mye mer enn bare penger

Folk lurer ofte på om det er mer energieffektivt å bruke oppvaskmaskin enn håndvask. Imidlertid har studier vist seg å avlive myten om at håndvask er mer effektivt.

For eksempel bruker en standard integrert oppvaskmaskin omtrent 9,5 liter vann per syklus. I mellomtiden kan håndvask bruke opptil 60 liter vann.

Når det gjelder elektrisitet, har oppvaskmaskiner en tendens til å bruke mindre energi sammenlignet med andre husholdningsapparater, som for eksempel en mikrobølgeovn. Når det er sagt, er oppvaskmaskinen en av de mest brukte apparatene i huset og kan ofte overbrukes unødvendig.

Nedenfor utforsker vi noen få trenger å vite tips som vil hjelpe deg å spare energi, tid og penger på samme tid

  • Unngå forskylling
  • Vask full belastning
  • Bruk Eco Settings
  • Maskinens størrelse
  • Sjekk energimerket

Kjøp elektronikk i gode nettbutikker som CDON og Elkjøp, så får du mye av det du er ute etter!

Unngå forskylling

En av de største mytene er å skylle tallerkenene våre før du legger dem i oppvaskmaskinen. For mange av oss blir vi ført til å tro at vi gjør oppvaskmaskinen en tjeneste. I stedet gjør vi mer skade enn nytte for planeten vår.

Faktisk kaster husholdninger nesten 6000 liter vann i året bare ved å forhåndsskylle før de settes i oppvaskmaskinen - det er en enorm sløsing med vannressurs.

Sannheten er at oppvaskmaskiner i dag er designet for å tåle gjenstridige flekker på bestikk ved bruk av høye temperaturer og etterlater oppvasken skinnende og ren.

Ved ikke å forhåndsskylle oppvasken sparer du ikke bare planetens allerede kompromitterte vannressurs, men du sparer også på din egen vannregning!

TIPS: Det er ikke nødvendig å forskylle, men for maksimal ytelse, sørg for å skrape all overflødig mat fra tallerkenene før de settes i oppvaskmaskinen – sparer vannforbruk, tid og forhindrer at rørene blokkeres.

Bruk Eco Settings

Øko-innstilling på oppvaskmaskin

Enten du er klar over dette eller ikke, er det flere innstillinger tilgjengelig på oppvaskmaskinen. For å spare energi, tid og penger er det beste alternativet å velge en Eco-innstilling. Mange oppvaskmaskiner inneholder i dag energieffektive innstillinger som lar deg spare opptil 20 % i energi alene – denne metoden bruker mindre energi ved å bruke mindre vann ved lavere temperatur.

Lufttørk etter syklus

På slutten av en syklus har oppvaskmaskinen en tendens til å gå ett skritt videre og tørke oppvasken ved hjelp av en innebygd elektrisk varme eller vifte. Du kan imidlertid være mer energieffektiv ved å åpne døren til oppvaskmaskinen på slutten av vaskesyklusen og la bestikket og serviset lufttørke.

Men vi vet at du også må rense oppvaskmaskin, og da trenger du nødvendigvis oppvask tabletter. Forsøk å finne noen som er økovennlige.

Andre faktorer du bør vite

Selv om en oppvaskmaskin kan være vår frelsende nåde, kommer den ikke uten problemer.

For at vi skal kunne gjøre vår del for det nasjonale energinettet og, selvfølgelig, planeten, trenger vi også trygghet for at oppvaskmaskinen vår er i god helse. Så, i tråd med vår ambisjon om å spare energi kollektivt, er her noen flere tips du kanskje bør vurdere:

Oppvaskmaskin posisjon

Ideelt sett bør oppvaskmaskinen plasseres ved siden av vasken og vekk fra andre store apparater, for eksempel kjøleskapet eller fryseren. Å plassere den nære vasken er utelukkende basert på bekvemmelighet og rørleggerformål. Har du en smal oppvaskmaskin, eller en liten oppvaskmaskin blir det jo lettere.

Men å plassere oppvaskmaskinen ved siden av apparater som kjøleskap eller fryser vil bety at kjøleskapet ditt må jobbe hardere på grunn av varmen som avgis under en vaskesyklus. Det er noe man også må tenke på når det gjelder vaskemaskin.

Apparatstørrelse

Vanligvis, jo større apparatet er, desto mer vil det koste deg – energi og penger. Beste praksis er imidlertid å etterforske alle hvitevarer og deres energiklassifisering og velg en oppvaskmaskin som passer deg og din husholdnings behov. Husk dog at du har butikker som 24shop.no, hvor du finner reservedeler, om noe skulle gå galt!

Valg av oppvaskmaskin

Hvis du trenger en oppgradering, sørg for å sjekke energimerket før du foretar investeringen. Du ønsker å velge en oppvaskmaskin som er effektiv for både energi- og vannforbruk.

Vanligvis er en energieffektiv vurdering på AA+ eller høyere en verdig investering, selv om alle produsenter er forskjellige, og det er verdt å sammenligne før du velger.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid er e-handelsspesialist og forbrukervarekonsulent spesialisert i handelsrett og forbrukeratferd. Hun har erfaring innen leverandørkjederådgivning og produktutvikling, og har jobbet i e-handelsbransjen... Les videre