Slik kan du velge en ny vaskemaskin som passer deg og husstanden best

Vaskemaskiner har blitt en uunngåelig del av våre husholdningsapparater og å velge den rette for deg selv kan være en oppgave. Å velge en vaskemaskin i Norge vil avhenge av din evne til å analysere noen faktorer og ting du bør vurdere før du kjøper en vaskemaskin. Du kan også få hjelp fra sider som ReviewsBird, som forteller deg om de beste nettbutikker å handle hos!

I utgangspunktet er det en god del vaskemaskiner som er forskjellige med tanke på egenskaper, kapasitet og belastning og funksjon. Disse har også unike funksjoner som hurtigvask, vaskeprogrammer, beskyttende rottenett, barnesikring, varmvask/temperaturkontroll, digitalt display og så videre.

Vaskemaskinfyllingstype – Når du snakker om lastetype, må du velge mellom frontmatet vaskemaskin og toppmatet vaskemaskin. Begge disse har sine egne fordeler og ulemper.

Vaskemaskinfunksjonstyper – Vaskemaskinen kan være halvautomatisk eller helautomatisk, avhengig av hvilken som passer dine behov og budsjett.

Kapasitet – Det er små og store vaskemaskiner. Valget ditt kan variere avhengig av størrelsen på familien din og vaskefrekvensen.

Butikker som selger elektronikk som oppvaskmaskin, tørketrommel, eller til og med vaskemaskin med tørketrommel er blant annet WhiteAway, CDON og Comuptersalg!

Typer vaskemaskiner:

Avhengig av mengden manuelt arbeid og antall funksjoner, er vaskemaskiner kategorisert i to kategorier:

Halvautomatisk vaskemaskin

Halvautomatiske vaskemaskiner regnes som nybegynnere vaskemaskiner. Normalt har halvautomatiske vaskemaskiner to kar, ett for vask og et annet for tørking.

For vask legg klærne i vaskekaret, etter vask må du manuelt flytte klærne til tørkekaret. Samlet sett krever en halvautomatisk vaskemaskin mye menneskelig inngripen og manuelt arbeid. Her kan dog et vaskemaskinstativ være på sin plass.

Husk at også elektronikk og hvitevarer som dette krever manuell håndtering, og rens av vaskemaskin er en del av det.

Helautomatisk vaskemaskin

Helautomatiske vaskemaskiner er kategorisert i to, avhengig av formen hvor klær, tøy lastes fra oversiden eller forsiden.

Helautomatiske vaskemaskiner gjør vaskeprosessen helautomatisk og menneskelig inngripen nominell. Den har kun ett kar for både vask og tørking. Bare du trenger å legge klær i vaskemaskinen og starte maskinen, det er det. Du trenger ikke å helle vann for vask eller skylling og flytter klær fra vaskekaret til tørkekaret. Bare du trenger å komme til maskinen etter at vaskesyklusen starter, er å ta ut klærne. Det å få gode tips for hvordan vasken kan gjøres best mulig er også en god ide her.

Topplastet vaskemaskin

Som navnet antyder, lastes klær fra oversiden ettersom karet sitter vertikalt i maskinen. Den har et enkelt rør for både vask og tørking, det er ikke nødvendig å flytte klær mellom karene. Topplastet vaskemaskin koblet til vanninntakskranen, maskinen kontrollerer når vannet skal tas eller stoppes for å opprettholde nødvendig vannivå. Den har færre vaskeprogrammer sammenlignet med sin motpart frontlastede vaskemaskin, men de er enkle å bruke og mest økonomiske.

Frontmatet vaskemaskin

Som navnet antyder, blir klær i en slik vaskemaskin lastet fra forsiden ettersom trommelen sitter horisontalt. Den frontlastede vaskemaskinen er en vaskemaskin med avansert teknologi i dag. Frontlastede vaskemaskiner er utstyrt med mange avanserte funksjoner som en timer for når du skal starte og stoppe maskinen, bløtlegge klærne, varmtvannstilførsel, mer enn 30 vaskeprogrammer og en avansert barnesikring.

Vaskemaskin kapasitet

Vaskemaskinens kapasitet avhenger av antall personer i familien din. Vaskemaskinens kapasitet målt i kilo, er direkte knyttet til vekten på klærne du planlegger å vaske. Noen klær er lette, men tar mye plass som teppe, mens andre klær er høye men tar liten plass som jeans. Det er tilrådelig å fylle trommelen en av de tredje bare slik at klærne kan bevege seg lett og gir bedre vaskekvalitet. Ikke bare det, men da kan du spare strøm på det også

I kombinasjon med god tørketrommel

Sentrifugering – Denne funksjonen brukes til å tørke klær og bestemmes som omdreininger per minutt. Legg merke til at jo høyere omdreininger per minutt, desto bedre vil det tørke klærne dine, avhengig av hvilke typer klær du ønsker å tørke. Sentrifugesyklusen for skrøpelige klær er 300-500 rpm, mens sentrifugesyklusen for tykkere klær som jeans er rundt 1000 rpm.

Temperaturkontroll – Dette er funksjonen som hjelper deg med å regulere temperaturen på vannet, hvis vaskemaskinen kommer med en innebygd varmeovn. Temperaturkontroll er veldig nyttig om vinteren. Bortsett fra det vil varmt vann rense klærne dine bedre enn kaldt vann. Det finnes også en rekke maskiner med dampinnstilling som også hjelper til med å bekjempe flekker og skitt.

Tidsforsinkelse – Gir deg muligheten til å fylle vaskemaskinen med den hensikt å starte den etterpå. Tidsforsinkelsesfunksjonen er gunstig hvis du ønsker å unngå støy på bestemte tidspunkter. På den annen side lar pre-soak-funksjonen deg bløtlegge klærne dine i en viss periode, før vaskesyklusen starter automatisk.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid er e-handelsspesialist og forbrukervarekonsulent spesialisert i handelsrett og forbrukeratferd. Hun har erfaring innen leverandørkjederådgivning og produktutvikling, og har jobbet i e-handelsbransjen... Les videre