Hvordan en airfryer fungerer og hvorfor du bør ha en

Er du kanskje er nysgjerrig på airfryere, hva de er og hva man kan få ut av de? Er du også usikker hvorvidt du skal tro produsentenes ord? De påstår at deres elektronikk kan lage deilig og sprø mat som er sunnere og inneholder mindre fett og oljer enn typist frityrkoker kan? Alt det samt kortere, enklere og tryggere koketid. Det er vel ikke mulig?

I vår artikkel tar vi en titt på hvordan dette kan være faktisk være mulig. Vi vil fortelle deg om hvordan en airfryer fungerer og du kan selv avgjøre hvorvidt dette er verdt dine penger og ekstra plass på benkeplaten din.

Hvordan fungerer en airfryer?

Airfryer er egentlig ingen stekepanne. Den tilbereder maten med varm luft som blåser rundt og inni i en perforert kurv. Det er nemlig kraften i luften gir en konveksjonseffekt som steker utsiden av maten i kurven. Så lenge temperaturen i luften kan nå mer enn rundt 175 grader celsius, vil selv panerte matvarer som frosne grønnsaker, pommes frites, frosne kjøtt- eller kyllingbiter faktisk bli brune.

Er det noe begrensninger på muligheter med airfryere?

Man kan lage mye, men kanskje ikke alt. For eksempel, en av ulempene til en airfryer at du kan ikke tilberede retter som er ment til ¨være dyppet i flytende deig. For deg som ønsket hjemmelagde løkringer kan det være et problem, for deigen vil i så fall dryppe gjennom hullene i kurven. Det vil lede til forferdelig rot og mislykket rett. Samme gjelder all mat med flytende deig, som smultringer eller beignets. Du er derfor begrenset til panerte eller tørre varer.

En annen begrensning er porsjonsstørrelser. Dette er noe vi vil nevne senere i artikkelen, samt diskutere hvilke oppgaver airfryere kan takle best. Men først la oss nevne de påståtte helsemessige fordelene med airfryere.

Er airfryere sunnere enn andre kjøkkenmaskiner?

De som er kjent med påstander om airfryere vet at de er ment til å være mye sunnere for oss på grunn av selve matlagingsprosessen. For eksempel på grunn av mindre bruk av olje i forhold til en frityrkoker.

Generelt, vet vi at matoljer er egentlig ganske sunne i seg selv. Så lenge man ikke velger å steke maten i vegetabilsk fett eller smult, er det ikke noe spesielt usunt med oljen som går inn i en frityrkoker. Enhver olje inneholder selvsagt en del kalorier, i mindre doser er det egentlig ikke så farlig, men for de av oss som teller kaloriene, mindre olje er alltid en god nyhet.

Det er viktig å huske på at om man tilbereder mat ved riktig temperatur (mellom 175 og 190 C), vil frityrstekt mat faktisk absorbere relativt mindre olje. En komparativ studie fant ut av tilberedning av pommes frites i olje hadde bare litt mer kalorier enn de som har blitt bakt. Det hele er avhengig av valg av olje og hvorvidt det er tilsatt krydder til pommes fritesene.

Instruksjonene for airfryeren krever å blande de ukokte pommes frites i 1 til 1 1/2 ss. olje før matlaging. Det er 120 til 180 kalorier ekstra olje. Selv delt inn i to porsjoner, som er et typisk parti for en airfryer, er det fortsatt like mye olje på airfryer pommes frites som det er i dine konvensjonelle frityrkokere.

Uansett hvordan man vrir på det, er pommes frites dessverre ingen sunn mat om man laget det i airfryer eller frityrkoker. Det kan stemme at generelt er pommes frites ingen god eksempel på sunnhet av en airfryer, men samtidig er det en av de mest populære retter man lager i det.

Lager airfryer god mat?

Et annet viktig spørsmål vil være nemlig dette, smaker maten godt med airfryer og er blir det bedre enn andre kjøkkenmaskiner. Svaret på dette spørsmålet vil faktisk avhenge av deg. Om du vet om gode frosne varer, som pommes frites, kylling nuggets eller kanskje spring rolls, vil de bli tilberedt og smake akkurat som du forventer. Airfryer har dessverre ikke en mulighet til å gjøre dårlige frosne produkter til å smake enda bedre, men de kan tilberede de gode til perfeksjon.

Mange av oss liker stekt mat, men få av oss liker all arbeid som innebærer med seg olje og frityrkoker. Ved å velge en airfryer kan du tilberede maten du liker så godt, uten ekstra styr og typisk smak av velbrukt olje, som ofte inneholder smaker av alle slags produkter stekt i den. Airfryere er praktiske, litt sunnere, og vel, om du liker maten du lager, vil den smake godt også.

Er airfryere virkelig så praktiske?

Både ja og nei. Det mest kjente problemet med airfryere er dessverre deres kapasitet. Kurven inn i maskinen er oftest ikke så stor og man må også tenke over hvordan man legger maten inni den. Om man legger altfor mye mat i kurven, vil maten ikke bli stekt like godt som den vil være dersom man legger alle bitene spredt og hver for seg. Luften vil ellers rett og slett ikke kunne nå bitene fra alle sidene og vil koke de ujevnt. For å nå det beste resultatet må man lage mindre porsjoner om gangen.

Selvsagt vil ikke lage se det som et problem. Det er stor forskjell mellom de som lager mat for to personer og de som skal lage det for hele familien. Største problemet for de som ønsker flere porsjoner blir tid. I og med at du kan kun lage en runde om gangen, vil det ta ganske lang tid tilberedning og maten blir kald mens man venter på neste porsjon til å bli ferdig.

Som sagt, dette kan være en ulempe for noen, men det er også andre fordeler med airfryer som en kan verdsette. For eksempel, visste du at airfryere er svært flinke til oppvarming av tidligere stekt mat? Det kan være matrester fra gårsdagens take away eller noe annet du laget selv. Ovn eller mikrobølgeovn kan fort gjøre maten bløt ved oppvarming, men airfryer har motsatt effekt. Ved hjelp av den varme konveksjonseffekten kan en airfryer varme opp maten og la den forbli sprø. For deg som ikke vil kaste bort god mat kan dette være en fantastisk fordel.

Hvordan fungerer airfryere?

La oss se på ulike deler av en airfryer. Den øvre delen av en airfryer har en varmemekanisme og en vifte. Du skal legge maten din i en frityrkurv, og når du slår maskinen på, skal varm luft strømme ned og rundt maten. Det er nemlig den raske sirkulasjonen skal gjøre maten sprø – akkurat som frityrsteking, men bare uten olje.

1. Legg maten i kurven

Først må du være klar over størrelsen på din airfryer kapasitet. For noen airfryere er det 2 liter, for noen er det 10. I enkelte tilfeller kan du tilsette 1 eller to teskjeer olje for å hjelpe maten til å bli ende sprøere. Dette er opp til det og instruksjoner på posen på retten du lager. For de som har det travelt, kan folie bli brukt i en airfryer, og på denne måten gjøre oppryddingen etter matlaging mye lettere.

2. Still inn tid og temperatur

Avhengig om du har ferdiglaget frossen produkt eller du lager maten fra scratch, vil det være bestemte temperaturer og tider du må holde. I dag er det svært vanlig å finne instruksjoner for tilberedning i en airfryer på de fleste relevante solgte frosne produkter.

3. La maten steke

I de fleste tilfeller kan det være lurt å følge med på prosessen og spesielt riste eller snu på maten gjennom tilberedningstiden, for eksempel hver 5. minutt. På denne måten vil la maten bli stekt jevnt. I ettertid kan du la din airfryer til å kjøle seg helt ned først og deretter rengjøre den.

Vil du vite hemmeligheten bak sprø, gyldenbrun luftstekt mat? Vi har tips til airfryere som vil hjelpe enhver oppskrift til å få et perfekt resultat - og airfryer feil du vil unngå.

Matlagingsprosess

Som vi har nevnt tidligere: en airfryer steker faktisk ikke maten din. Steking defineres av tilberedning av mat i varm olje, noe som ikke poenget for airfryere. Stekepanner og frityrkokere er de som blir brukt for steking.

I teorien, en airfryer etterligner frityrsteking. Som varmekilde bruker den luft og ikke varm olje. Den varme luften dekker maten jevn fra alle sider, som oljen ville ha dekket maten i en frityrkoker.

For å oppsummere: airfryere fungerer rett og slett som en konveksjonsovn. Man stiller inn temperaturen og legger maten i kurven. Varmeelementet skaper varm luft, som deretter raskt sirkuleres rundt kurven. Resultatet er sprø mat med svært lite eller ingen olje.

Airfryere er kraftige kjøkkenmaskiner, som er lette i bruk, lette når det gjelder rengjøring og kan lett tine frossen mat og skape deilige matretter.

Hva er de beste airfryerne?

Nå som du vet hvordan en airfryer fungerer, er det på tide å tenke på hvilke av mange modeller passer deg best.

Vår airfryer best i test satte flere modeller på prøve for å finne den beste airfryeren, og tre merker steg til toppen. Vi har vært fans av Philips airfryer som Avance Turbo-Star Air Fryer i årevis, og ekspertene våre var også imponert over Black + Decker Purify Air Fryer og PowerXL Vortex Air Fryer. Husk at på ReviewsBird kan du også finne forskjellige nettbutikker som selger airfryere med gode tilbud.

Disse maskinene varierer i pris avhengig av størrelse og funksjoner. I tillegg til selve enheten kan du med fordel finne flere airfryer-tilbehør.

Best mat til å lage i en airfryer

Selv om mange av de mest populære airfryer oppskriftene er matvarer som vanligvis er frityrstekt, kan du også bruke dette apparatet til å steke grønnsaker, kjøtt og til og med bake kaker.

Frossen mat

Airfryer er en stjerne når det gjelder å tilberede frossen mat som er ment å smake fritert. Frosne pommes frites, pizza, mozzarella sticks og kyllingnuggets er noen få av de mange frosne luftstekte matvarene du kan lage.

Hjemmelaget fingermat

Om du foretrekker å lage fingermat fra scratch, er airfryer kan være et flott alternativ for å lage sprø hjemmelagde snacks og sideretter. For eksempel, airfryer søtpotet frites, air-fryer pickles eller air-fryer potetgull. Gå heller ikke glipp av disse deilige rettene som airfryer ravioli og airfryer eggeruller.

Men det er viktig å huske at mens luftstekt frosne mozarellapinner er deilige, smelter fersk ost til et klebrig rot, så ferske hjemmelagde ostemasser fungerer dårlig.

Kylling, fisk og kjøtt

Du kan lage luftstekt kylling som er mør og saftig. Prøv kyllingoppskrifter med air-fryer, som air-fryer Nashville hot chicken. For et sunnere alternativ er air-fryer keto kjøttboller et godt valg. Når det gjelder sjømatretter, hva med airfryerstekt torsk?

Det er også mulig å lage deilige comfort food oppskrifter som air-fryer kjøttpudding og air-fryer svinekjøtt stekt med dette fantastiske apparatet.

Stekte grønnsaker

Siden airfryere i hovedsak er små konvensjonelle ovner, er de gode for steking av grønnsaker - spesielt hvis du bare lager mat til en eller to personer. Noen av våre favoritt-airfryer grønnsaksoppskrifter inkluderer airfryer urter og sitron blomkål, airfryer røde poteter og airfryer hvitløk-rosmarin rosenkål.

Når du bruker denne gadgeten til å lage grønnsaker, er det likevel lurt å hoppe over de grønne bladene, de vil komme ut som visne og ikke smake særlig godt.

Bakverk

Airfryere kan være flott for å lage engangs desserter, inkludert små bakevarer som kaker og eple fritters (slik lager du airfryerkaker). Du kan også prøve å lage airfryer peppermynte lava kaker for vinterferien eller airfryer mini Nutella smultringer for en deilig godbit når som helst på året. Ikke forsøm airfryeren for dagens første måltid: Noen frokostoppskrifter med airfryer som du kan prøve inkluderer airfryer bourbon-bacon-kanel-boller og airfryer franske toastbarer.

Som nevnt før, du bør imidlertid ikke lage noe som bruker en flytende deig (med mindre du fryser den først).

Airfryere vs Frityrkokere

Igjen, på grunn av navnet, blir airfryere ofte sammenlignet med frityrkokere. Dette er ikke helt riktig, men apparatene har noen likheter. Her er en oversikt over hvordan de er like og hvordan de er forskjellige.

En viktig forskjell er hvordan maten tilberedes - med en airfryer er maten omgitt av ikke annet enn varm luft, mens i en frityrkoker er maten nedsenket i varm olje. Med en airfryer brukes mye mindre mengder av olje, og ofte er det ikke behov for ekstra olje.

Dette har innvirkning på både hvor sunn maten er etter tilberedning og for opprydding. På grunn av oljen er frityrkokere mer rotete å rydde opp etter (i hvert fall etter vår mening).

En annen forskjell/ begrensning er at en frityrkoker bare er bra for frityrsteking, mens en airfryer også kan lage grønnsaker og annet.

Airfryer vs. konveksjonsovn

Det stemmer at airfryere er bare små konveksjonsovner. Begge apparatene er avhengige av en vifte for å sirkulere varm luft, så deres viktigste forskjell er stort sett deres størrelse.

I en airfryer kan du vanligvis lage mat mye raskere enn i en konveksjonsovn på grunn av deres mindre størrelser. Du trenger heller ikke å varme opp et så stort apparat, noe som kan være nyttig når du bare vil lage noe lite - som en del pommes frites i airfryer! Det sparer både tid og strøm. Men samtidig kan du som regel ikke lage så mye mat på en gang av samme grunn - størrelsen.

På den annen side, med en airfryer har du et annet apparat som sitter på benken som kan ta unødvendig plass - spesielt hvis du allerede har en airfryer-ovn.

En annen forskjell er at med en airfryer kan olje / drypp vanligvis falle gjennom og "forsvinne" på grunn av hullene i komfyren. Med et bakeplate på en panne i en konveksjonsovn er dette ikke tilfelle.

Trenger du å bruke olje i en airfryer?

Svaret på dette spørsmålet er i mange tilfeller nei, det er stort sett ikke nødvendig. Du trenger ikke å bruke olje til luftsteking. Men mange matvarer - spesielt grønnsaker - blir sprøere med litt olje.

Det er også viktig bruke litt olje hvis du vil legge krydder til maten du planlegger å luftsteke.

Hvis du ikke tilsetter olje, kan krydderet – selv bare salt og pepper – fly rundt i airfryeren og sitte fast på varmeren og forårsake røyk.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid er e-handelsspesialist og forbrukervarekonsulent spesialisert i handelsrett og forbrukeratferd. Hun har erfaring innen leverandørkjederådgivning og produktutvikling, og har jobbet i e-handelsbransjen... Les videre