Hvordan en airfryer fungerer og hvorfor du bør ha en

Hvordan en airfryer fungerer og hvorfor du bør ha en
Nettbutikker

Du har kanskje hørt om airfryere og lurt på produsentenes påstander om at elektronikk laget av dem produserer sprø matvarer med mindre fett enn frityrgryter og raskere enn en konvensjonell ovn. Er noe slikt mulig?

Vi tar en titt på hvordan det trendy apparatet fungerer for å hjelpe deg med å finne ut om det er verdt pengene (og plass på din allerede fulle benkeplate).

Hvordan fungerer en airfryer?

For det f&o slash;rste steker ikke airfryere. I stedet går maten inn i en perforert kurv, og kjøkkenapparatet tilbereder maten ved å blåse varm luft rundt den. Kraften i luften gir en konveksjonseffekt som steker og bruner utsiden av maten i kurven. Så lenge temperaturen i luften når mer enn rundt 320 F, vil panerte matvarer som frosne kyllingvinger eller upastet stivelsesholdige gjenstander som pommes frites eller tatertots faktisk bli brune.

Så hva kan du lage i en airfryer?

En ulempe med airfryer er at du ikke kan lage mat dyppet i flytende deig, for eksempel løkringer eller innbakt kylling. Deigen vil bare dryppe gjennom hullene i kurven og lage et stort rot, og du kan heller ikke lage deigmat som smultringer eller beignets. Så du er begrenset til panerte eller tørre krydrede gjenstander.

Du er også begrenset når det gjelder porsjonsstørrelser, men vi kommer inn på det litt senere. Mot slutten av denne artikkelen vil vi også diskutere en bestemt oppgave som airfryere takler eksepsjonelt bra. Men først, la oss undersøke de påståtte helsemessige fordelene med airfryere.

Er airfryere sunnere?

Et av de viktigste salgsargumentene for airfryere er at matvarer tilberedt i dem er sunnere enn matvarer tilberedt i en frityrkoker fordi en airfryer bruker mindre olje.

Så la oss se på det. Til å begynne med vet vi at alle matoljer er ganske sunne. Så lenge du ikke steker maten i vegetabilsk fett eller smult, er det ikke noe spesielt usunt med oljen som går inn i en frityrkoker.

Selvfølgelig har olje kalorier, og selv om kalorier i seg selv ikke er usunne, kan det være en god ide å bruke mindre olje hvis du ønsker å kutte ned på kalorier. Korrekt?

Det kommer an på. Når det tilberedes ved riktig temperatur (mellom 350 og 375 F), absorberer frityrstekt mat faktisk svært lite olje. Faktisk fant en komparativ studie at pommes frites tilberedt i olje hadde mellom 14 og 40 flere kalorier per kilo enn bakte pommes frites, avhengig av hvilken type olje som brukes og om pommes fritesene hadde et krydret belegg eller ikke. For referanse er 40 kalorier omtrent en halv banan.

Med andre ord, mengden kalorier tilsatt fra frityrsteking er ubetydelig. Pommes frites er bare en kalorimat, enten tilberedt i olje eller ikke.

Ikke bare det, men instruksjonene for airfryeren krever å blande de ukokte pommes frites i 1 til 1 1/2 ss. olje før matlaging. Det er 120 til 180 kalorier ekstra olje. Selv delt inn i to porsjoner, som er et typisk parti for en airfryer, er det fortsatt like mye olje på airfryer pommes frites som det er i dine konvensjonelle frityrkokere.

I alle fall kan ingen sannsynlig hevde at pommes frites er helsekost, uansett hvordan de er tilberedt. Så på en måte er det kanskje ikke så meningsfylt å fremme helsemessige fordeler av et apparat designet for å lage pommes frites (eller kyllingvinger, eller tatertotters).

Lager airfryer velsmakende mat?

Det som er mer meningsfylt er om maten tilberedt i en airfryer smaker godt. Svaret? - Det kommer an på. Hvis maten som tilberedes er velsmakende, vil den være velsmakende. Men igjen, problemet med matvarer som pommes frites, kyllingvinger og tatertots er aldri at de ikke smaker godt.

Problemet med disse matvarene, i den grad det er et problem, har mer å gjøre med helse så vel som bekvemmelighet. Frityrsteking er kanskje den beste måten å lage konvensjonell stekt mat på, men det er ikke så praktisk å styre med olje.

Er airfryere praktiske?

Så la oss se på bekvemmeligheten. Et problem med airfryere er deres kapasitet. Fordi de opererer via konveksjonsprinsippet, må det være tilstrekkelig plass mellom de enkelte elementene for at den varme luften skal strømme jevnt rundt dem. Derfor, for å få pent brunet mat, vil du ikke kunne fylle opp kurven. Noe som vil si at du må lage små porsjoner om gangen.

Det er ikke nødvendigvis et problem med mindre du må mate mer enn to personer om gangen. Avhengig av maten kan tilberedningstiden også nærme seg 30 minutter per parti (med hyppig risting av kurven for å sikre en jevn matlaging), så forhåpentligvis er de to menneskene ikke supersultne (eller i det minste har noe annet å bite i med mens de venter).

En oppgave som airfryere ser ut til å være godt egnet for, er oppvarming av tidligere stekt mat. I motsetning til ovnen eller mikrobølgeovnen, som vil gjøre sprø ting bløte, er den varme konveksjonseffekten av en airfryer nettopp noe som skal varme opp sprø mat slik at de forblir sprø. Er det grunn nok til å eie en? - Det er opp til deg. Selv om de faktiske matlagingsferdighetene kanskje ikke overrasker deg, er det betryggende å vite at det er minst en ting som en airfryer gjør bra.

Hvordan fungerer airfryere?

Den øvre delen av en airfryer har en varmemekanisme og en vifte. Du legger maten i en frityrkurv, og når du slår den på, strømmer varm luft ned og rundt maten. Denne raske sirkulasjonen gjør maten sprø – akkurat som frityrsteking, men uten oljen.

1. Legg maten i kurven

Avhengig av størrelsen på airfryeren din, kan kurven holde alt fra 2 til 10 liter. I de fleste tilfeller vil du måtte tilstette 1 eller 2 teskjeer olje for å hjelpe maten til å bli fin og sprø. Hvis du har det travelt, kan du sette folie i en airfryer for å gjøre opprydding litt enklere.

2. Still inn tid og temperatur

Airfryer-tilberedningstidene og -temperaturene varierer vanligvis fra 5 til 25 minutter ved 350° til 400 °F, avhengig av maten du tilbereder.

3. La maten steke

I noen tilfeller kan det være nødvendig å snu eller riste maten halvveis gjennom tilberedningstiden for å hjelpe den til å holde seg jevn. Når du er ferdig med å lage mat, er det viktig å rengjøre airfryeren din.

Vil du vite hemmeligheten bak sprø, gyldenbrun luftstekt mat? Vi har tips til airfryere som vil hjelpe enhver oppskrift til å få et perfekt resultat - og airfryer feil du vil unngå.

Matlagingsprosess

Den første tingen å forstå: en airfryer steker faktisk ikke maten din. Steking, per definisjon, er matlaging i varm olje. Du kan steke i en stekepanne eller frityrkoker, hvor oljen helt omgir maten, men steking krever matlaging i olje.

En airfryer etterligner i teorien ideen om en frityrsteking, der varmekilden - i tilfelle av frityrsteking, varm olje - helt omgir maten og berører hele overflaten samtidig. Derfor skaper frityrsteking raskt sprø mat: den gir høy varme til varen samtidig.

Airfryere fungerer som en konveksjonsovn. Du stiller inn temperaturen og legger maten i tilberedningsskuffen. Varmeelementet skaper varm luft, som deretter raskt sirkuleres rundt matskuffen av viften. Med maten hevet inne i kurven eller risten, rører den varme sirkulerende luften alle sider av maten. Du bør i derfor få sprø, brunet mat med svært lite eller ingen olje.

Det er faktisk nyttig å tenke på luftsteking som turboladet steking. Eller, hvis du luftsteker ved lavere temperaturer, kan den varme opp matrester godt og raskt når den varme luften oppsluker maten. Og selvfølgelig vil det gjøre frossen mat deilig, da den tines og tilberedes jevnt og raskt.

Så der har du det, mysteriet løst: Det er slik en airfryer fungerer.

Hva er de beste airfryerne?

Vår airfryer best i test satte flere modeller på prøve for å finne den beste airfryeren, og tre merker steg til toppen. Vi har vært fans av Philips airfryer som Avance Turbo-Star Air Fryer i årevis, og ekspertene våre var også imponert over Black + Decker Purify Air Fryer og PowerXL Vortex Air Fryer. Husk at på ReviewsBird kan du også finne forskjellige nettbutikker som selger airfryere med gode tilbud.

Disse dingsene varierer i pris avhengig av størrelse og funksjoner. I tillegg til selve enheten kan du med fordel finne flere airfryer-tilbehør.

Så hva kan du lage i en airfryer?

Mens mange av de beste airfryer oppskriftene er matvarer som vanligvis er frityrstekt, kan du også bruke dette apparatet til å steke grønnsaker, kjøtt og bake kaker.

Frossen mat

Airfryer er en stjerne når det gjelder å tilberede frossen mat som er ment å smake fritert. Frosne pommes frites, pizza, mozzarellapinner og kyllingnuggets er noen av de mange frosne luftstekte matvarene du kan lage.

Hjemmelaget fingermat

Hvis du foretrekker å lage fingermat fra bunnen av, er airfryer et flott alternativ for å lage sprø hjemmelagde snacks og sideretter - prøvairfryer søtpotet frites, air-fryer pickles eller air-fryer potetgull. Gå heller ikke glipp av disse vanedannende rettene som airfryer ravioli og airfryer eggeruller.

Men mens luftstekt frosne mozzarellapinner er deilige, smelter fersk ost til et klebrig rot (så hjemmelaget ostemasser fungerer dårlig).

Kylling, fisk og kjøtt

Du kan lage luftstekt kylling som er mør og saftig. Prøv kyllingoppskrifter med air-fryer, som air-fryer Nashville hot chicken. For et sunnere alternativ er air-fryer keto kjøttboller et godt valg. Når det gjelder sjømatretter, elsker vi for eksempel airfryerstekt torsk.

Det er også mulig å lage trøstende oppskrifter som air-fryer kjøttpudding og air-fryer svinekjøtt stekt med dette fantastiske apparatet.

Stekte grønnsaker

Siden airfryere i hovedsak er små konvensjonelle ovner, er de gode for steking av grønnsaker - spesielt hvis du bare lager mat til en eller to personer. Noen av våre favoritt-airfryer grønnsaksoppskrifter inkluderer airfryer urter og sitron blomkål, airfryer røde poteter og airfryer hvitløk-rosmarin rosenkål.

Når du bruker denne gadgeten til å lage grønnsaker, er det likevel lurt å hoppe over de grønne bladene.

Bakverk

Airfryere kan være flott for å lage engangs desserter, inkludert små bakevarer som kaker og eple fritters (slik lager du airfryerkaker). Du kan også prøve å lage airfryer peppermynte lava kaker for vinterferien eller airfryer mini Nutella smultringer for en deilig godbit når som helst på året. Ikke forsøm airfryeren for dagens første måltid: Noen frokostoppskrifter med airfryer som du kan prøve inkluderer airfryer bourbon-bacon-kanel-boller og airfryer franske toastbarer.

Du kan imidlertid ikke lage noe som bruker en flytende deig (med mindre du fryser den først).

Airfryere mot Frityrkokere

Igjen, på grunn av navnet, blir airfryere ofte sammenlignet med frityrkokere. Dette er ikke perfekt, men apparatene har noen likheter. Her er en oversikt over hvordan de er like og hvordan de er forskjellige.

En viktig forskjell er hvordan maten tilberedes - med en airfryer er maten omgitt av varm luft, mens i en frityrkoker er maten nedsenket i varm olje. Med en airfryer brukes mye mindre olje, og ofte er det ikke behov for ekstra olje.

Dette har innvirkning på både hvor sunn maten er etter tilberedning og for opprydding. På grunn av oljen er frityrkokere mer rotete å rydde opp etter (i hvert fall etter vår mening).

En annen forskjell/ begrensning er at en frityrkoker bare er bra for frityrsteking, mens en airfryer også kan lage grønnsaker og annet.

Airfryer vs. konveksjonsovn

Faktisk er airfryere bare små konveksjonsovner. Begge apparatene er avhengige av en vifte for å sirkulere varm luft, så deres viktigste forskjell er deres størrelse.

I en airfryer kan du vanligvis lage mat raskere enn i en konveksjonsovn på grunn av deres mindre størrelser. Du trenger heller ikke å varme opp et så stort apparat, noe som kan være nyttig når du bare vil lage noe lite - som en del pommes frites i airfryer! Men samtidig kan du som regel ikke lage så mye mat på en gang av samme grunn - størrelsen.

På den annen side, med en airfryer har du et annet apparat som sitter på benken som kan ta unødvendig plass - spesielt hvis du allerede har en airfryer-ovn.

En annen forskjell er at med en airfryer kan olje / drypp vanligvis falle gjennom og "forsvinne" på grunn av hullene i komfyren. Med et bakeplate på en panne i en konveksjonsovn er dette ikke tilfelle.

Trenger du å bruke olje i en airfryer?

Svaret på dette spørsmålet er i mange tilfeller nei. Du trenger ikke å bruke olje til luftsteking. Men mange matvarer - spesielt grønnsaker - blir sprøere med litt olje.

Det er også viktig å bruke en liten mengde olje hvis du vil legge krydder til maten du planlegger å luftsteke.

Hvis du ikke tilsetter olje, kan krydderet – selv bare salt og pepper – fly rundt i airfryeren og sitte fast på varmeren og forårsake røyk.

Mer Nettbutikker