Hvordan ble Apples iPhone så populær?

Siden lanseringen i 2007 har iPhone vært et svært vellykket produkt for Apple. Den har nemlig solgt mer enn 100 millioner enheter i løpet av iPhones første fire år – inkludert 18,6 millioner i første kvartal 2011. En av fordelene med Apple og utformingen av iPhone smarttelefoner var at du hadde full kontroll over maskinvaren og programvaren, slik at begge kunne fungere i synergi. I og med at iPhone 13 har funksjonene til en mobiltelefon, bærbar mediespiller, spillkonsoll og håndholdt datamaskin i en enkelt enhet, er den populær blant mange typer forbrukere.

Bytt ut alt du har i lommen med en iPhone

iPhone ble naturlig del av livene våre fordi den erstattet så mange andre enheter på en gang. I stedet for en personlig mobiltelefon du kun kan ringe med, har du også med kalender og notater uansett hvor du går. Vil du lytte til musikk? Du vil ikke lenge trenge en MP3-spiller. Trenger du litt mer lys? Du må ikke lete etter lommelykten i kjelleren. Og en gammel vekkerklokke kan du bare kaste ut vinduet.

"For femten år siden brukte vi den trådløse telefonen til å ringe. I dag bruker vi den til alt annet. Det er fjernkontrollen for livene våre," sa trådløs analytiker Jeff Kagan.

Men kanskje det aller beste eksemplet på iPhones transformative kraft er hva den gjorde med kameraet. Rundt 109 millioner lommekameraer ble solgt i 2010, ifølge data fra Camera & Imaging Products Association. Men i 2018, det siste året full data er tilgjengelig, ble det kun solgt 9 millioner kameraer med innebygde linser.

"Noen produkter har blitt absorbert, noen har blitt fullstendig fjernet fra markedet, og det er en del av en fri og åpen markedsplass," sa Thomas Cooke, professor ved Georgetown Universitys McDonough School of Business.

iPhone og dens Apple-kontrollerte App Store ble også en massiv virksomhet, og ga apputviklere en enkel måte å selge til et globalt publikum. I januar sa Apple at utviklere på deres App Store-plattform hadde tjent 120 milliarder dollar siden lanseringen i 2008, med over 30 milliarder dollar i 2018 alene.

Design

På tidspunktet for utgivelsen skilte den fysiske designen til iPhone seg betydelig ganske mye fra andre smarttelefoner. Forsiden av iPhone har kun en enkel fysisk knapp som viser enhetens hovedmeny. Resten av enheten består av en stor, for den tiden, berøringsskjerm som gir brukeren tilgang til alle funksjonene til telefonen.

Designen til iPhone var svært vellykket og har i stor grad bidratt til suksessen, noe som har ført til at andre produsenter har designet telefoner med lignende grensesnitt og funksjoner. Til den grad at i 2011 anla Apple et søksmål mot Samsung for angivelig å ha kopiert iPhone-designet med sin Galaxy S 4G-telefon. I dag, blant mest populære modeller i bruk ser vi iPhone 11, iPhone 12 og iPhone 13.

Strøm

Strømforbruket er ganske stor for Apple smarttelefoner, og noen av oss er ikke alltid fornøyde med å se at telefonen har lav batteri for det meste av tiden. Men dette har sine grunner. Fordi iPhone har en betydelig kraft som kan ofte sammenlignes med en frittstående bærbar spillkonsoll og også er en smarttelefon, kan noen kunder velge å kjøpe iPhone en i stedet for å kjøpe en PSP eller Nintendo DS, hos Humac eller Swappie.Denne kraften tar mye strøm og ved bruk av enkelte funksjoner og / eller apper kan batteritiden kortes.

Multimediefunksjoner

Husker du legendariske iPod fra midten av 00-tallet? Dette var et produkt mange ønsket seg. Ikke bare var den brukervennlig og lot deg kjøpe musikk uten ekstra styr, var den ofte brukt som trendy tilbehør på grunn av den freshe designet og fine farger. Men i dag har de enhetene blitt glemt bort da iPhone er også en iPod i seg selv. Ved å bruke iTunes kan du synkronisere lyd- og videoinnhold fra datamaskinen til enheten og nyte media mens du er på farten.

App Store

App Store fungerer som en digital nettbutikk. Apple distribuerer flere hundre tusen iPhone-applikasjoner gjennom iTunes App Store, som du kan få tilgang til via iPhone eller iTunes på datamaskinen. De tilgjengelige applikasjonene inkluderer programvare for å lage og vise kontordokumenter, spill, applikasjoner for visning av oppdateringer fra nettsider og applikasjoner for sosiale medier. iPhone var den første telefonen som integrerte programvaren med enheten på en måte som enhver bruker kunne forstå.

iPhone design, spesifikasjoner og dimensjoner

iPhone har blitt en av de mest populære og ønskede smarttelefonene i verden på grunn av sin kombinasjon av design og funksjonalitet. Enheten kjører på Apples iOS-mobiloperativsystem og kan laste ned applikasjoner fra App Store og multimedia fra iTunes Store via enten Wi-Fi eller den medfølgende dock-tilkoblingskabelen.

Designere bak smarttelefonen foretrekker oftest ren og minimalistisk stil som en sikker klassiker. Du vil typisk se modeller i svart eller grå-svarte toner, gull, sølv og i blant kan du finne enkelte modeller i sterkere farger.

iPhones enorme forsyningskjede

Selv om kjerneideen til iPhone ikke endret seg i løpet av tiåret, ble selve enheten betydelig kraftigere. På begynnelsen av tiåret var den kraftigste iPhone iPhone 3G, den andre versjonen av enheten, for hver eneste ny lansering ser vi forbedringer og nye muligheter.

Ulempen er at iPhone også blir dyrere for hvert eneste modell som kommer ut. Nye funksjoner og liten variasjon på den klassiske stilen, samt større skjermer, bedre kameraer og større lagringsplass.

Apple pleier å lansere nye modeller hvert eneste år. Det kan være et godt nyhet for de som vil erstatte en gammel telefon og oppgradere sitt mest brukte enhet. For de som foretrekker å kjøpe et nytt telefon hver år, så fort ny modell kommer ut, blir det ganske dyrt til slutt. Når man tenker seg om kan man innse overveldende og kanskje overdrevet strøm av enheter, men det kan også være en god ting for de som jobber for Apple. For eksempel, I 2017 sa Apple at de skapte og støttet 4,8 millioner jobber i Kina.

iPhone under Tim Cook-tiden

Da tiåret startet, ble Apple ledet av grunnleggeren Steve Jobs. 24. august 2011, to måneder før Jobs død, overtok Tim Cook som administrerende direktør, og han har hatt ansvaret siden den gang. Med Cook i ledelsen har Apple klart å selge milliarder av iPhone enheter og innkassert hundrevis av milliarder i fortjeneste.

I tillegg til smarttelefoner, har Apple lansert tre store nye og vellkyde produkter produkter, nemlig iPad, Apple Watch og AirPods. Alle de er svært populære blant forbrukere og andre selskaper strever med å etterligne disse enhetene og utgir sine egne, svært lignende modeller.

Ofre for sin egen suksess

Selv om det ser ut som Apple går inn i det neste tiåret som en gigantselskap med ulike svært lønnsomme produkter, står selskapet i økende grad overfor store utfordringer knyttet til størrelsen og suksessen.

House Judiciary Committee endte med å etterspørre dokumenter fra Apple, som en del av en etterforskning. Cook har i ettertiden måttet svare på spørsmål fra internasjonal presse om hvorvidt Apple er et monopol, i betydelig grad basert på kontrollen over sin App Store-plattform.

"Ingen fornuftig person ville noensinne kalle Apple en monopolist," var svaret til Cook.

Som nevnt tidligere, overdrevet produksjon av nye enheter hvert eneste år har drevet til negative konsekvenser. For eksempel generelle og begrunnede bekymringer om negativ effekt på miljøet. Derfor har Apple bestemt seg til å ta litt mer ansvar når det gjelder reduksjon av avfall.

En annen stor bekymring vil være hvor avhengige vi kan ende med å bli av smarttelefoner- Hvor mye de påvirker vårt liv, vår tid og dagligliv og vår helse til slutt. Smarttelefoner generelt kan være til stor hjelp da du har alt du trenger i en liten enhet du alltid har med seg. Samtidig vil den være en stor distraksjon fra våre prioriterer i livet, som studie, jobb eller til og med søvn.

Demografi

Det virker som det er bestemte nøkkelgrupper som foretrekker produktene til Apple. Basert på det store valget av nyttige til enhver situasjon funksjoner, kan det se ut som enhetene er rettet mot både yngre og eldre grupper. Men det er likevel en stor problem. Selv om mange ønsker seg disse telefonene, spesielt etter stor innflytelse av kjendiser og suksessfulle individer, mange kunder velger nettopp disse enhetene for ønskelisten sin. Problemet er at ikke mange kan ha råd til å kjøpe disse telefonene, spesielt når prislappen stadig blir økt mer og mer. Ja, løsningen kan være å kjøpe eldre modeller som ikke lenger er fristende når nyhetene ligger klare på hyllen. Men i og med at iPhoner blir ofte sett på statussymbol, blir disse telefonene etterlengtet kun så lenge modellene er nye. Det leder til ekstrem pengebruk, og telefoner som fortsatt fungerer like bra ender i skuffen eller blir solgt videre.

Til slutt

Vi må innrømme at det er svært fascinerende å følge med på utviklingen av Apple og produktene over tid. Ettersom teknologien stadig utvikler seg og vi ser nye ting og funksjoner, blir vi adaptert og vant til de til vil ikke merker det lenger. Det er interessant og forfriskende å se tilbake på tiden som var og begynnelsen på Apple.

For deg som vurderer å kjøpe en iPhone eller annet Apple produkt kan produktanmeldelser som f.eks på ReviewsBird, være en mulighet til å engasjere nye og eksisterende kunder av iPhone og forbedre handleopplevelsen deres. Du har også muligheten til å skaffe en iPhone gjennom selskaper som Telia eller Talkmore. iPhone får du kjøpt på iPhonehuset og GlobalTools, Eplehuset eller andre nettbutikker.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid er e-handelsspesialist og forbrukervarekonsulent spesialisert i handelsrett og forbrukeratferd. Hun har erfaring innen leverandørkjederådgivning og produktutvikling, og har jobbet i e-handelsbransjen... Les videre