Alt du trenger å vite om Apples iPhone 13

Mye spekulasjon var rundt Apples lansering av iPhone 13-serien. Spekulasjonen bidro naturlig til salg spesielt i nettbutikker som f.eks. Telmore, Telenor og Telia, hvor smarttelefoner er blant de hotteste gavevarene.

Denne serien inneholder fire modeller – iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max. Telefonene kommer med en rekke interessante funksjoner som har lokket folk til å stå i kø i timevis. Ikke minst, grunnet rykter om trusselen om at iPhone 13-produksjonen stopper opp på grunn av vedvarende forsyningsmangel i chipindustrien truer og kan være en grunn til at salget av de nye enhetene fortsetter å vokse.

Ved første blikk kan vi si, at siden iPhone 5 har vi ikke sett denne flate og buede formen. Designet ligner betydelig på iPhone 12 bortsett fra de mindre hakkene og større kameraene.

Helt siden 2017s iPhone X var det mye snakk om såkalte hakket. Den har skapt og samlet en del delte meninger og trukket både gunst og ild. For denne modellen er hakket 20 prosent mindre, noe som gir mer skjermplass.

Vi ser også en utvikling i elektronikk og design, noe som er alltid velkommelig. I mellomtiden er kamerablokken og objektivene litt større. På iPhone 13 og mini er plasseringen nå diagonal til iPhone 11 rett stabling. På Pro-versjonene forblir de i det trekantede formatet som kan skilles fra hverandre. Vi har på ReviewsBird anmeldelser om iPhones m.m.

Kinematisk modus

Kreativiteten til forbrukere støttes på det fulle for denne modellen og nå kan du ta opp videoer på iPhone 13 med bokeh- eller uskarphet-effekter. Kameraet kan også identifisere når et nytt motiv kommer inn i rammen, som det automatisk skifter fokus til. Det viktigste for noen av oss er at vi kan også redigere motivene og uskarpe effekter etter at man har spilt inn videoen. Apple kan være stolt, da dette er den eneste smarttelefonen som hadde denne funksjonen da den ble lansert.

Og til god hjelp, siden iPhone 13 lagrer videoer i RAW-format, vil dette bety at de lagres i lag slik at du kan redigere fokuset selv på andre enheter.

Den mørke siden

I likhet med forgjengeren har iPhone 13 og 13 mini to 12 MP-kameraer og avslører flere detaljer i mørket, og fanger hele 47 prosent mer lys. I mellomtiden samler Pro-en 92 prosent mer lys, og for ordens skyld har hver av de tre linsene nå nattmodus. Som en ekstra bonus er nattmodus nå også i portrettmodus.

Zoom videre

Zoom generelt på telefonkameraene har ikke alltid vært vellykket og gir betydelig dårligere resultat enn man kunne nå med speilreklekskamera og spesielle objektiver. Som en stor forbedring for dette, har de de Pro-modellene en telefotokamera med 3x optisk zoom og 6x optisk zoomområde. Dette er en oppgradering opp fra de forrige henholdsvis 2x og 5x sett i tidligere modeller. Dette vil være en stor fordel, spesielt når du tar bilder i portrettmodus og for motiver som er lenger unna. Og med 25 prosent lysere farger og maksimal lysstyrke på opptil 1200 nits, lover Apple at innholdet vil være mer levende enn noen gang.

Nært og personlig

Utrolig nok, iPhone hadde faktisk ikke makromodus før iPhone 13. For å automatisk aktivere makromodus, må enheten oppdage noe innenfor 2 cm. Når det skjer, bytter den umiddelbart til vidvinkelobjektivet og du er klar for de virkelig nære bildene som resulterer i bilder med utmerkede detaljer.

Holdbarhet

Vanligvis har iPhone-gjentakelser økt holdbarhet. Imidlertid beholder iPhone 13 og iPhone 13 rosa funksjonene som finnes på iPhone 12, inkludert en IP68-klassifisering. Den gir en maksimal dybde på seks meter opptil 30 minutter. Modellen kommer også med et keramisk skjold foran, utviklet med Corning.

Apple påstår at dette fortsatt er den mest holdbare kombinasjonen av materialer på en iPhone så langt i forhold til de eldre modellene, men er fortsatt ikke anbefalt til å utsette enheten til salt vann.

A15 Bionic

Vi synes at enhver gadget med futuristisk lyd bør ha de nødvendige elementene for å sikkerhetskopiere den. Apples A15 Bionic-brikke har 15 milliarder transistorer, den kan knuse 15,8 billioner operasjoner per sekund, og har en CPU og GPU som er henholdsvis 50 prosent og 30 prosent raskere enn konkurrentene. Den har også en raskere nevrale motor og ny videokoder og dekoder.

For å si det enkelt: Det er raskt

Det vil kanskje ikke være så åpenbart for de som er nye med Apple, men mangeårige iPhone-brukere vil umiddelbart legge merke til den jevnere følelsen når de sveiper opp for å låse opp enheten og appene glir på plass. Dette er en stor fordel for de som er avhengige av smarttelefonen for å utføre oppgaver, spesielt for arbeid og en lettelse for de som er lei gamle og trege telefoner.

Batterilevetid

Som alltid, vil vi nevne batteriene da de er alltid omdiskuterte for enhver lignende enhet. De siste årene har batteriene på de nye modellene av iPhone holdt seg praktisk talt de samme, men denne gangen får vi en betydelig oppgradering. Avhengig ditt valg, vanlig eller Pro, skal batteriene vare 1,5 - 2,5 timer lenger enn tidligere modeller.

Men batterilevetiden din avhenger selvfølgelig også av bruk. Skal du kun sende meldinger eller svare på kortere anrop vil batteriet vare ganske lenge. Skal du ta bilder, filme eller spille og aktivt bruke forskjellige apper på en gang, kan tiden fort gå ned.

1 TB lagringsplass

Endelig kan vi glede oss med at telefonene nå kan støtte opptil 1 TB lagringsplass. Det er ikke noe nytt for det generelle markedet, men var nok etterlengtet blant de som ønsker å kun gå for Apple produkter. Selvfølgelig ikke alle av oss trenger en hel TB for våre behov, for noen vil 512 GB være mer enn nok. Men for de som ønsker å lagre mye på enhetene, vel nå kan dere slutte å bekymre dere.

Ja, det kan være vanskelig å konkurrere med Samsung som gjorde susen med 2018s Galaxy S10 +; legg til 512 GB kapasitet til et microSD-kort, og det gir deg hele 1,5 TB lagringsplass. Men Samsung var heller ikke den første som lanserte en 1TB-telefon – den tittelen tilhører Kinas lite kjente Smartisan med deres Nut R1.

FaceTime-makeover

Det var ikke vanskelig å legge merke til populariteten til konferanse- og samarbeidsapper som Microsoft Teams og Zoom under pandemien. Da bestemte Apple seg for å bli med på moroa ved å gi FaceTime en stor og spennende oppgradering. Det er nå en rutenettvisning for chatter med flere personer, og romlig lyd får det til å se ut som dere alle er i samme rom. Og de du inviterer kan bli med, til og med de som bruker Android- eller Windows-enhet, og til og med gjennom Microsoft Edge eller Google Chrome.

Safari

Apples nettleser Safari har nå fanen under skjermen, som definitivt gjør det enklere å nå og skrive inn URL-er. Hvis du sveiper til venstre eller høyre på adressefeltet, kan du bytte mellom faner, mens sveiping opp viser alle åpne faner. Hvis du vil gå tilbake til det klassiske enkeltfaneformatet, går du til Safari-fløyen i innstillingene og velger det.

Høreapparatkompatibilitet

Selv om denne funksjonen ikke er helt ny, flyr den under radaren og vi synes det er viktig å nevne den. Alle iPhones, helt tilbake til iPhone 4s og iOS 6, fungerer med kompatible høreapparater. Funksjonen lar personer med hørselshemminger streame og nyte lyd og innhold, samt bruke den i nødstilfeller ved behov.

Informasjon om iPhone finner du sammen med annen elektronikk, og du kan få kjøpt den hos iPhonehuset og GlobalTools, Eplehuset eller andre nettbutikker. Du har også muligheten til å skaffe en iPhone gjennom selskaper som Telia eller Talkmore.

Les mer hos ReviewsBird.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid er e-handelsspesialist og forbrukervarekonsulent spesialisert i handelsrett og forbrukeratferd. Hun har erfaring innen leverandørkjederådgivning og produktutvikling, og har jobbet i e-handelsbransjen... Les videre