Vår guide til alt innen bord - la deg inspirere med nye interiørideer

Det er mange fine ting man behøver til hjemmet som man kanskje ikke tenker så mye på. Om du for eksempel er i gang med et renoveringsprosjekt er det mye man må ta med i betraktningen før man kan anse seg for å være ferdig. Du kan for eksempel ha alt på plass av farge på veggen, fin tv og lignende. Men hva med detaljene, hva med et fint bord?

Det er noe alle behøver for å få et fint interiør i sitt hus. Det er ikke veldig vanskelig å finne akkurat, men det er viktig å finne en god butikk å gjøre handelen hos. Og da finnes det kanskje ikke et bedre sted enn ReviewsBird for akkurat det. Det er fordi dette er en side som samler anmeldelser om ulike butikker og dets produkter. Kjøper du en bordlampe fra for eksempel Bohus, eller kanskje et Ikea bord, eller et sammenleggbart bord fra Vidaxl så bør du ha så mye informasjon som mulig.

Det er altså noe denne nettsiden kan hjelpe deg med, for det finnes mange nettbutikker som selger spisebord for din spisestue, eller skrivebord som du kan ha din laptop eller PC på, men det handler altså om å finne den rette. Men la også oss her hjelpe deg, da vi kan ha en hjelpsom guide for deg å følge!

Hva slags bord trenger du?

Det er jo på mange måter det viktige her, i forhold til hva du trenger. Det er viktig å ha en god plan, og se an behovet før man bestemmer seg. Om man kjøper litt på måfå blir det som oftest ikke så bra. Det kan funke, men dersom du kjøper en TV benk til stue uten en større plan så kan det være vanskelig.

For eksempel bør du tenke på hvordan det passer sammen med et sidebord du har, eller om skinnsofaen du har er i samme farge. Dette er faktisk viktigere enn du tror, spesielt om du er opptatt av interiør og hvordan det hele faktisk vil passe sammen til slutt. Derfor er det viktig å gjøre dette med en plan.

Tenk for eksempel på om det er et arbeidsrom, hjemmekontor eller et annet type rom som skal ordnes. Om det er et arbeidsrom kan det for eksempel være greit med et gamingbord, som har en god høyde og er godt tilpasset ditt behov. Et vanlig skrivebord kan også fungere, men de pleier å ha færre funksjoner, om man kan si det sånn. Husk at du trenger også da en kontorstol som har en passende høyde og som er komfortabel. Det er veldig viktig i denne sammenheng, for en kontorstol skal brukes lenge per dag, og da er det naturlig at du har noe godt å sitte på også.

Til hvilket rom?

Dette er enda en viktig faktor å tenke på, for selv om våre preferanser kan skille seg, så er det ofte ganske standard i forhold til hvilke typer av bord man har til soverommet. For eksempel har de aller fleste et nattbord, og om de har plass, et sminkebord også. Da må du naturligvis tenke på plassen du har tilgjengelig, om du vil ha små bord, eller om noe større passer. Det er mye man må tenke på samtidig, og da er det som sagt greit å ha god oversikt over hvor du kan kjøpe.

Derfor har vi også lenket til så mange forskjellige sider, som kan hjelpe deg med å finne akkurat det du er ute etter. Bordet i soverommet må passe med mye annet samtidig, og det må gjerne være litt fint også? Igjen, da anbefaler vi at du tar en titt hos ReviewsBird. Ikke nødvendigvis bare fordi selve siden er god, men for at de faktisk samler sammen anmeldelser fra ekte kunder.

Det gjør det så mye enklere for deg som en potensiell kunde av en nettbutikk å vite hva som er anbefalt. Når du for eksempel skal kjøpe et nytt kjøkkenbord for å spise middag på, så vil du gjerne vite hva som er verdt pengene dine. Det er jo noe som fort vekk koster flere tusen kroner, og at man da får hjelp fra folk som har erfaring med produktene. Det er jo ikke hundre prosent sikkert heller da, men sjansene for et godt kjøp er betydelig bedre i det minste. Og med tanke på at kjøkkenet er et sted du bruker mye tid i, så er det naturlig at du vil at det skal se fint ut, og at det hele passer godt sammen.

Hva slags behov har du?

Om det er sånn at du jobber fra hjemmet, noe veldig mange av oss gjør, så dukker det naturlig nok opp ulike behov som man har. De kan skille seg fra person til person, men om man har sin arbeidsplass hjemme må man nødvendigvis tilpasse seg. Du trenger kanskje et konsollbord ved siden av «hovedbordet».

Det avhenger også mye av plassen du har i det aktuelle rommet, når det kommer til hva som faktisk er mulig å få til. Det er mye å tenke på sånn sett, og ofte er det sånn at man gjør et arbeidsrom til et multifunksjonelt et. Det betyr at man for eksempel har en sovesofa på plass, i tillegg til et sofabord. Så man kan slappe av om nødvendig, og til og med ta seg en lur i det samme rommet.

Men la oss gå litt mer inn i detalj på spisestuen, og hvordan ditt behov kan se ut der.

Hva med bord for spisestuen?

Hvordan vet du hvilken form for spisebord som passer for deg? Det er mer enn å foretrekke den ene formen fremfor den andre. Ikke at din preferanse for en form fremfor en annen spiller ingen rolle, men det er et par andre ting du bør huske på.

De to hovedfaktorene som bør avgjøre formen på spisebordet ditt bør være formen og størrelsen på spisestuen eller spisestuen og antallet personer du vanligvis sitter rundt spisebordet. Du vil oppdage at visse former egner seg bedre til visse forhold. Når du matcher de to, skaper du en flyt som får rommet ditt til å se og fungere bedre. For øvrig anbefaler vi at du også kjøper deg et trillebord. Det vil gjøre jobben med å transportere mat frem og tilbake fra kjøkkenet mye lettere og smidigere for deg. Du kommer til å takke oss etter at du har selv erfart det!

Rektangulære spisebord

En rektangulær spisebordsform er kanskje den vanligste, og det er en ganske god grunn til det. De fleste spisestuene er også rektangulære. Et rektangulært spisebord er også en god form for plass til mer enn fire personer, spesielt hvis det kommer med et ekstra blad for å forlenge lengden, hvis du skulle ha plass til flere gjester.

Ideelt sett bør et rektangulært bord være mellom 91 til 106 cm bredt. Smalere rektangler kan fungere godt i et trangt rom, men hvis bordet er smalere enn 91 cm, kan det være vanskelig å få plass til kuverter på begge sider og nok plass til mat på bordet. Hvis du foretrekker å ha et smalt bord, kan det være lurt å vurdere å plassere maten på en skjenk eller buffetbord, slik at gjestene kan hjelpe seg selv før de setter seg ned.

Firkantede spisebord

Firkantede rom ser best ut med et firkantet spisebord. Firkantede spisebord er også en god løsning hvis du ikke har en stor gruppe å sitte det meste av tiden. Et firkantet bord som kan utvides med løv er bra for de gangene du trenger å ha plass til flere gjester. To firkantede bord kan til og med grupperes sammen for å skape et større rektangulært sittearrangement for spesielle anledninger.

En fordel med å ha firkantede bord er at de gir intimitet og en tilfredsstillende løsning for et lite antall personer.

Runde spisebord

Det firkantede bordet er ikke den eneste løsningen for et mindre eller firkantet rom. Et rundt spisebord er en annen mulighet, og det er en av de beste formene for små sammenkomster siden alle kan se alle andre, samtaler er lettere å føre, og rammen føles koseligere og mer intim.

Husk at et rundt bord ikke er ideelt for større sammenkomster. Et stort rundt bord betyr at mens du fortsatt kan se andre, virker de langt unna, og du må kanskje rope over bordet for å bli hørt. Dessuten er de fleste spisestuene ikke store nok til å romme store runde spisebord.

Et ovalt spisebord er veldig likt et rektangulært bord i nesten alle dets egenskaper. Visuelt ser det ut til at det opptar mindre plass enn et rektangel på grunn av de avrundede hjørnene, men dette betyr også at det har mindre overflate. Det kan være lurt å vurdere et ovalt bord hvis du har et smalere eller mindre rom og av og til trenger plass til flere personer. Et slagbord kan passe godt da, for å få mer plass ved siden av for eksempel.

Hva trenger du til stua?

Dette er et ekstremt viktig rom å få til på en god måte. For det er ikke bare du selv som bruker det, gjester skal jo også være der. Derfor vil du passe på at alt er som det skal være.

Å velge et salongbord til stuen virker som en enkel oppgave når du først tenker på det. Du går inn i en butikk du liker, velger favorittstykket ditt og drar hjem med det, men ved nærmere ettertanke er det mange flere avgjørelser i å velge det riktige salongbordet enn du ser.

For det første må den ha riktig størrelse – både i høyden og når det gjelder lengde og bredde. Det må være i riktig skala og proporsjon til plassen og må fungere med alle dine eksisterende møbler. Materialet må passe med livsstilen din og fungere godt i rommet. Den må til og med passe familiens behov, enten dette betyr at den må være barnevennlig eller ha nok lagringsplass for fjernkontroller til TV og andre diverse gjenstander.

Først etter at du har svart på alle disse spørsmålene, kan du virkelig begynne å finne det perfekte salongbordet for deg og din plass. Så hvordan velger du et salongbord fra start til slutt? Vi skisserte fem regler du bør følge før du forplikter deg til et salongbord du vil elske.

Vær oppmerksom på høyden

Det er ikke noe mer vanskelig enn et salongbord som er for høyt eller for lavt. For å sikre at du føler deg komfortabel i oppholdsrommet ditt, velg et salongbord som har samme høyde som putene på sofaen eller en til to tommer lavere. Mer og du risikerer at plassen ser og føles litt dårlig ut.

Finn den rette balansen

En annen praktisk regel å følge når du velger et salongbord er dets "tyngde". Det skal med andre ord komplementere de andre møblene i rommet for å få plassen til å føles proporsjonal og balansert. Hva betyr alt dette? Hvis sofaen din har høye, tynne ben, bør du vurdere et bord som er solid helt til bakken eller har kortere, tykkere ben. På den annen side, hvis sofaen din ikke har synlige ben, velg et salongbord som har høyere tynnere ben.

Vurder dine egne behov

Når du velger riktig salongbord for deg eller din familie, bør du selvfølgelig vurdere livsstilen din. Trenger du et stykke med mye oppbevaring? Vurder et oppbevaringsstykke. Er du en som spiller brettspill i stua konstant? Sørg for at det er et behagelig stykke å samles rundt. Har du en tendens til å sette føttene opp på salongbordet når du ser på TV? Kanskje et settbord er et bedre alternativ for deg.

Når det gjelder stuebord som er barnevennlige, velg et stykke som ikke har skarpe kanter og ikke er laget av glass. Det er nok skrekkhistorier om barn som knuser glasstopper til å vite at det IKKE er en god idé.

Forhåpentligvis har denne artikkelen hjulpet deg litt, det håper vi i hvert fall!

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid er e-handelsspesialist og forbrukervarekonsulent spesialisert i handelsrett og forbrukeratferd. Hun har erfaring innen leverandørkjederådgivning og produktutvikling, og har jobbet i e-handelsbransjen... Les videre