Gaming 101: Alt du trenger å vite om gaming

Å komme inn på PC-spillscenen og ha det beste utstyret er ikke bare bare, og det finnes mye man burde tenke over på forhånd. Det kan fort virke overveldende å lete etter produkter i vanlige eller nettbutikker. Først og fremst må du vite noen grunnleggende ting, og det er det vi gir informasjon om her på ReviewsBird.

Det kan fort bli overveldende med all utstyr som finnes for gaming. Maskinvarespesifikasjoner kan fort bli vanskelige å forstå og bruke riktig. Blant en rekke leverandøre, utviklere og hundrevis av spill, er det mye å vurdere, og det kan gjerne virke litt overveldende å lete i vanlige eller nettbutikker. At du har en interesse for PC betyr likevel ikke at du må bruke timer på å lese deg opp på hva et grafikkort kan gjøre og hvorvidt det passer til spill du velger å spille. Først og fremst må du vite noen grunnleggende ting, og det er det vi gir informasjon om på ReviewsBird.no.

Det er mange som velger PC over konsoll som et plattform for dataspill. Du kan få mye mer ut av opplevelsen med bedre grafikk, spesielle innstillinger og generelt får du oftest en mye større valg av spill. Og selvfølgelig kan det ende med å koste mye mer, forutsatt det at du velger en dyrere maskin og utstyr. Mye avhenger også av type spill du foretrekker, noen av de gir betydelig bedre opplevelse med mus og tastatur i forhold til en kontroller. Det kan for eksempel gjelde strategispill eller skytespill, hvor nøyaktigheten er viktig, eller det blir for mange detaljer og bruk av kontrolleren blir mindre komfortabel.

Gaming maskinvare for PC

Ditt valg av PC-komponentene bør basere seg på hva du vil ut av spillopplevelsen og type spill du velger. Hvis du vil spille de mest intense spillene som Red Dead Redemption 2 eller Cyberpunk 2077 med maksimale innstillinger, trenger du et ekte beist av en gaming-PC, fordi disse spillene har utrolig grafikk og har tilsvarende høye systemkrav. Enklere spill kan derimot kjøre på mindre kraftige datamaskiner. Men om du for eksempel velger å gå for Minecraft eller Stardew Valley, er ikke kravene strenge i det hele tatt.

Ønsker du mer mobilitet og ikke vil alltid sitte på samme plass når du gamer, kan du vurdere å gå for en bærbar gaming-PC. Du har et ganske bredt valg, men den er fortsatt mye mer begrenset enn det er for stasjonære maskiner. Dessverre er det slik at om du velger å gå for de nyeste og mest relevante modeller av grafikkort, kan det fort koste deg mye dyrere enn for vanlige pc-er. Valget her er også mye mer seriøst, da laptops gir deg ingen mulighet til å endre eller oppgradere grafikkortet de kommer med.

Du kan gå ut fra din budsjett og se hva du kan få ut av din prisklasse. Hvis du planlegger å gå for den bærbare datamaskinen, men ikke kan bruke mye penger på en høyt spesialisert modell, bør du se etter Ryzen 4000 og Intel Xe bærbare datamaskiner, der den integrerte grafikken til moderne spill tilbyr imponerende ytelse for prisen.

Når det gjelder stasjonære gamingdatamaskiner, er det mye mer å sette seg inn i. Det kan være overveldende men det gir deg også mange valg som du kan tilpasse til dine behov. I denne artikkelen skal vi gjøre det så enkelt som mulig. La oss bare snakke om de viktigste tingene å vurdere når det gjelder spesifikasjoner - nemlig grafikkortet (GPU), prosessoren (CPU), minne og RAM. Når det gjelder mer kompliserte spill, fungerer GPU og CPU som et slags team, GPU-en håndterer grafikken og CPU-en stort sett alt annet.

Dette kan få deg til å tro at det er verdt å bruke mye penger på en super god CPU i bytte mot et billig grafikkort, men dette er faktisk ikke alltid en tilfelle. Du vil helst at begge skal være rimelig balansert - at den ene delen er langt bedre enn den andre er bare bortkastet i de fleste tilfeller. Du bør imidlertid vite at GPU-en er mye enklere å oppgradere senere, siden erstatning av CPU vanligvis også krever bytte av hovedkort. Totalt sett fungerer systemet som en helhet - det finnes ikke en enkel "viktigste" komponent når det kommer til gaming-PCer.

Gamingmerker

Det finnes ganske mange ulike gamingmerker på markedet i dag. Når det kommer til spesifikke merker, tilbyr AMD det beste for pengene når det gjelder prosessorer. Intel er den andre store aktøren på dette området, og selv om prosessorene på ingen måte er dårlige, kan de ganske enkelt ikke konkurrere med AMD når det kommer til spill.

Når det gjelder GPU-er, er NVIDIA den klare favoritten til mange fordi selskapet var en pioner innen mange teknologier. Kortene deres fungerer bra med moderne og krevende spill. Om du heller lener mot AMD, lager de imidlertid også grafikkort som kan konkurrere med NVIDIAs tilbud - disse kan du heller ikke gå galt med. Det er også verdt å merke seg at du kan mikse og matche alt. Bare fordi du kjøper en AMD-prosessor, betyr ikke det at du også bør kjøpe et AMD-grafikkort.

Gaming minne (RAM)

Når det kommer til minne, er det hastighet som gjelder. Dette påvirker ikke bare hvor raskt spillene lastes inn, men også hvor raskt de kan hente data i spillet. Moderne spill må hente utallige data og teksturer mens du spiller for å laste inn verden riktig - hvis PCens minne ikke kan holde tritt, vil det påvirke spillets ytelse negativt. Dette gjelder spesielt online spill, for eksempel skytespill. Av denne grunn trenger du en passende størrelse SSD (solid state-drive) i PCen for spillene dine.

SSDer pleide å være ganske dyre før, men prisen har falt betydelig de siste årene. Vi anbefaler på det sterkeste å kjøpe minst en terabyte-drive. Moderne spill krever ganske mye langringsplass og det kan fort bli fullt for datamaskinen. Løsningen for noen vil kanskje være å avinstallere og installere på nytt spill fram og tilbake for å spare plass. For andre kan løsningen komme fra et selskap som Samsung eller Western Digital for alle lagringsbehovene dine. Hvis du trenger mer lagringsplass for overflødige filer, fungerer en billig harddisk (HDD) bra for det som en sekundær lagringsstasjon – selv om den er tregere enn SSD-en. Det er stort sett opp til deg hvor prioritetene dine ligger.

Som en annen løsning, finnes det også NVMe-SSDer (Non-Volatile Memory Express) som gir enda raskere lastetider. Disse er dessverre dyrere, men de er absolutt verdt det hvis du prøver oppnå maksimal ytelse. Du trenger også nok RAM til PCen, vanligvis i form av DDR4 RAM, men noen hovedkort krever også DDR3 (du kan sjekke hovedkortets håndbok for å se hvilken type det krever). Generelt er 16 GB RAM nok for en spill-PC og er det vi vil anbefale for nybegynnere. Hvis du ønsker så kan du også ha flere, men det er ikke nødvendig med mindre du jobber med andre ting som bilderedigering.

Til slutt la oss se på spesialtilpassede datamaskiner. En stor prosentandel av PC-spillere velger å kjøpe sine egne deler og bygge en gaming-PC fra bunnen av. Dette er noen ganger billigere enn å kjøpe en forhåndsbygd datamaskin fra en butikk. Spillere ofte velger å bygge selv og gjøre dette for å kunne velge akkurat de delene og spesifikasjonene de ønsker.

Hvilket tilbehør trenger du for gaming?

Du vil se mange elementer merket som "gaming"-relaterte enheter eller gaming utstyr, som blant annet tastaturer, mus, skjermer og hodetelefoner. Du kan trygt kjøpe tilbehør som ikke er merket som "gaming"-relatert da disse pleier å være ganske dyre - men de tilbyr noen funksjoner som spesielt konkurransedyktige spillere vil sette pris på, eller ønsker for å oppnå sitt ideelle gaming setup. Det kan gi fordeler som rask responstid og nøyaktighet med en god gaming mus eller, for eksempel, superklar lyd for den beste opplevelsen.

Gaming-tastaturer og mus tilbyr vanligvis de samme fordelene og ofte finner kan du kjøpe begge deler i et gaming set. De har mindre inngangslag enn sine ikke-gamer-kollegaer, du kan omprogrammere tastene for å gjøre hva du vil og de pleier å være mer presise når det kommer til å registrere tastetrykk. For noen spill, for eksempel racingspill eller tredjepersons actionspill, kan det hende at du også trenger en konsoll. Den offisielle Xbox-konsollen fungerer med nesten alle spill. I tillegg vil vi nevne at enkelte merker tilbyr mer komfort for hånd og ledd selv etter mange timer bak skjermen.

Gamingskjerm

Når det kommer til gamingskjermer bør du være spesielt oppmerksom på oppdateringsfrekvensen, som er målt i hertz. Oppdateringsfrekvensen angir den maksimale bildefrekvensen som skjermen kan vise, for eksempel når en 60 hertz-skjerm har en maksimal oppdateringsfrekvens på 60 FPS. Dette er viktig for å få fullt utbytte av din kraftige PC og få spillene dine til å se så bra ut som mulig. Noen skjermer har også ekstra integrasjoner med visse GPU-er gjennom programmer som NVIDIA G-SYNC, som gir en mer behagelig og jevn spillopplevelse.

Som om det ikke var nok allerede, må du i tillegg tenke over oppløsning - vil du ha en 1080p, 1440p eller kanskje til og med en 4K-skjerm? Husk at jo høyere oppløsning du velger, jo mer belastning legger den på GPU-en din. Hvis du vil bruke 4K, 60 FPS i moderne spill, trenger du et ganske kraftig skjermkort, for eksempel NVIDIA RTX 3080.

Gamingheadset

Det er også viktig at du husker på gamingheadsettet, for godt gamingheadset gjør at du kan leve deg mer inn i selve spillopplevelsen. Et headset er en god idé hvis du planlegger å spille online og trenger å snakke med andre spillere. Enkelte spillvarianter kan tilby noen få små fordeler, for eksempel 3D-lyd, slik at du kan høre hvilken retning lyder kommer fra. Bortsett fra det finnes det ikke særlig store forskjeller mellom vanlige hodetelefoner og spillmodeller, men gamingheadset utgjør mesteparten av avanserte alternativer i dette markedet uansett.

Til syvende og sist tilbyr ikke de fleste gaming-tilbehørene noe som vil forandre livet ditt. Likevel kan de fortsatt være nyttige hvis du har råd til dem - spesielt skjermer med høy oppdateringsfrekvens kan forbedre spillopplevelsen din betydelig.

Gamingmus

Gamingmusen er sannsynligvis det viktigste gaming-tilbehøret du kan kjøpe - spesielt for spillere som prøver å ta sin konkurransedyktige FPS til neste nivå og alltid være nøyaktige og presise. En god gamingmus vil gi bedre nøyaktighet, høyere byggekvalitet og mer allsidighet enn dårligere modeller. Vi vil alltid anbefale å investere i en god gamingmus fordi det bokstavelig talt gir deg en stor fordel i forhold til konkurrenter som bruker andre alternativer som er mindre egnet for oppgaven.

Musematte for gaming

Det første tilbehøret, som vi refererer til som et Tier 2-tilbehør, er musematten. En god musematte er mye viktigere enn du kanskje tror. Det gir deg grepet og manøvrerbarheten du trenger for ikke bare å føle deg komfortabel, men også oppnå nøyaktigheten du trenger for å spille på høyeste nivå. Det finnes ganske mange passende musematter, så det kan ta litt tid å finne den rette.

Gamingtastatur

Deretter har vi gamingtastaturet, det viktigste nøkkelpunktet når det kommer til å bruke datamaskinen din til PC-spill. Gamingtastatur har blitt stadig mer populære det siste tiåret, og de nyere variantene tilbyr en bred liste over funksjoner og fordeler. Avhengig av hvilken type spill du vil spille, kan gamingtastaturet ha stor innvirkning på oppsettet ditt. Noen spill, for eksempel RPG-er, krever at komplekse kommandoer knyttes til én enkelt tast, noe som gjør makroer enda viktigere. Andre spill, for eksempel FPS, krever lynrask responstid, noe som gjør kontakter til hovedprioriteten på tastaturet. Å kjøpe riktig tastatur for dine spesifikke behov er avgjørende fordi det ikke bare vil gjøre spillopplevelsen din morsommere, men det vil også øke sjansene dine til å spille godt.

Gaming-bungee

Et annet tilbehør som også kan være praktisk, gaming-bungee - et praktisk lite spilltilbehør som reduserer musekabelmotstanden i kampens hete. Muse-bungeen er utformet for konkurransedyktige spillere som ønsker å redusere alle distraksjoner mens de spiller. Den kan imidlertid også bidra til spillets underholdningsverdi ved å gi deg følelsen av en trådløs mus. De fleste muse-bungee tilbyr et lignende nivå av ytelse, så det som virkelig betyr noe når du kjøper bungee er kvaliteten. Nedenfor finner du noen av de beste blant dem.

Gamingstol

Det neste punktet på den lange listen over gamingtilbehør er gamingstolen. Det er mange spillere som ennå ikke har byttet til en gamingstol med perfekt sete, men dette kommer nok gjerne av prisen. Gamingstoler kan fort bli noe av det dyreste tilbehøret du kan investere i, men vi mener at de generelt er mer enn bare verdt det. Imidlertid gir de utmerket ryggstøtte og komfort, slik at du kan spille lenger og mer intenst.

Gamingbord

Hvis du, som mange andre, tror at et skrivebord ikke er noe mer bare et vanlig overflate å plassere PCen på, vil du bli overrasket over hvor mange fordeler et gamingbord som er skreddersydd spesielt for spill kan tilby deg. Ikke bare forsterkes de for å tåle en spillers daglige krav, men de har også nyttige funksjoner som høydejustering, god klaring og god plass. Skrivebordet bør ikke overses når det kommer til gaming, spesielt hvis du bruker lav følsomhet og trenger stor plass til musen og annet tilbehør.

Gamingkontroller og gaming-joystick

Konsoll-spillere vil ikke i like høy grad kunne nyte å spille sine favorittspill på PC uten en kontroller. Mens mange konsollkontrollere nå lar deg synkronisere med PCen din via USB / BlueTooth, vil ikke alle ha en kontroller som har en konsoll.

En gamer som har holdt på lenge kjenner godt til joysticken, særlig de som liker å spille tilpassede spill der denne er et krav. Hvis du liker flysimulatorspill eller andre gammeldagse spill med joystick, kan denne revolusjonere spillopplevelsen din på best mulig måte og gi deg en fantastisk spillopplevelse.

Gaming-RGB

Det var en lang liste og sist, men ikke minst, har vi RGB. Selv om dette ikke påvirker spillytelsen din, påvirker det miljøet ditt. RGB kan være så subtilt eller så spennende som du vil at det skal være, men til slutt er hovedmålet å lyse opp spillområdet ditt slik at det ser superkult ut. Du kan selv velge farge og tone for å leve dypere inn i opplevelsen.

Konklusjon

Så der har du det, vår omfattende gjennomgang av det beste spilltilbehøret som vi tror vil gjøre spillopplevelsen din litt bedre. Selv om det ikke er alt som trengs for å oppnå en hyggelig spillopplevelse, kan noen få justeringer her og der definitivt forbedre livet ditt - og spillytelsen din. Ikke glem å lese kundeanmeldelser om nettbutikker som for eksempel Maxgaming eller shark gaming før du velger å handle fra dem.

Gi oss beskjed om hvilket spilltilbehør du synes er viktig ved å legge igjen en kommentar til oss i seksjonen nedenfor. Eller enda bedre, besøk fellesskapssenteret vårt der du kan diskutere med likesinnede om alt på PC.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid er e-handelsspesialist og forbrukervarekonsulent spesialisert i handelsrett og forbrukeratferd. Hun har erfaring innen leverandørkjederådgivning og produktutvikling, og har jobbet i e-handelsbransjen... Les videre