Hvilken gamingskjerm er best for spilling?

I våre gaming-relaterte artikler fortsetter vi å diskutere hvor viktige de ulike delene av gamingutstyr er. Et godt gamingskjerm er ikke mindre viktig for den beste opplevelsen. Skal du gå for de nyeste førstepersonskytespillene, racing eller andre spill som er fartsfylte, trenger du mer enn bare kraftig gamingpc. En gamingskjerm kan reprodusere handlingen uten å gi deg uskarpe bilder, flimrende bilder og andre dårlige visninger som ville ha ødelagt opplevelsen eller gjøre deg mindre effektiv i et spill.

I denne guiden vil vi hjelpe deg med å velge en skjerm som vil gi deg et forsprang over motstanderne dine og samtidig la deg oppnå en jevn, realistisk spillopplevelse. Har du tenkt over hvilke skjermtyper du skal gå for? For eksempel, trenger du en curved PC-skjerm? Hvilken størrelse foretrekker du? Dette noen av faktorene du bør vurdere når du skal velge PC-skjerm. Les videre for å lære mer om våre nåværende favoritter fra testene våre.

Størrelsen og oppløsningen på gamingskjermen

Når det kommer til gaming skjermer, er større nesten alltid bedre. Nøkkelordet her er nesten. Hva vi mener med det er at det kan det være lurt å holde skjermstørrelsen på 27 tommer, eller mindre i noen utvalgte tilfeller og vi skal fortelle deg hvorfor.

En god måte å se på de aller beste modellene som er der ute er å følge med på e-sport. De fleste av oss er oftest interesserte i selve spillprosessen, men du kan også prøve å legge merke til hvilke skjermer blir brukt av spillerne. Basert på ulike e-sport streams vi har sett, går de fleste for en 24-tommers skjermer. Det er en nemlig en grunn for deg.

Om du tenker på slike spill som Counter Strike: Global Offensive, League of Legends og Overwatch, kan du se at spillerne har fullstendig fokus på alt som foregår på skjermen. Med en mindre skjerm kan du lene deg langt framover og fortsatt se hele bildet, fra hjørne til hjørne. Selvfølgelig er det ikke noe sunt for øynene dine, men å kunne se alle elementene samtidig på en skjerm gir store fordeler for de som spiller profesjonelt. Om skjermen er større, vil sjansen til å gå glipp av viktige detaljer, som glimt av motspillere, bli større også.

Men ikke alle vi har dette som prioritet, og om du er lite interessert i den konkurransedyktige spillverden og er her kun for fin grafikk og din generelle opplevelse, vil det gi deg flere alternativer og muligheter ved valg av en skjerm.

Du vil kunne se at nyere modeller er WQHD-skjermer. Det står for Wide Quad High-Definition og har for seg en maksimal oppløsning på 2 560 x 1440 piksler. Det høyere antallet piksler skal gi deg mye skarpere bilder enn HD i full oppløsning. Ulempen er at du trenger en ganske kraftig grafikkmotor for å spille de nyeste spillene med høyere oppløsning, spesielt hvis du har alle effektene aktivert og har dine innstillinger på maks.

Dette gjelder også 4K UDH, altså ultra-high definition. Disse skjermene kommer med en oppløsning på hele 3840 x 2160 piksler. En av eksemplene her er Acer Predator X27. De er dessverre ganske store, og hvis skrivebordplassen er begrenset finnes det en løsning: mindre skjermer. Dessverre følger de med ulempe som lavere oppløsning, så det er opp til deg om du vil begrense plass eller oppløsningen. Les mer på ReviewsBird hvis du vil vite mer om gamingskjermer.

Panelteknologi på gamingskjerm

Vi vet godt at ulike gamingskjermer bruker mange forskjellige teknologier, og hver eneste av dem har sine fordeler og ulemper.

Om vi går i en mer budsjettvennlig rettning kan vi anbefaleTwisted-nematic paneler. De er blant de billigste og er populære modeller blant spillere fordi de tilbyr raske pikselresponstider og oppdateringsfrekvenser. Dessverre kommer de med en ulempe: de er utsatt for fargeskift når de vises fra en bestemt vinkel.

Du er nok vant med horisontale skjermer, men har du noen gang prøvd vertikalt orienterte skjermer? Disse ser nok uvanlige og, men de er kjent for sitt høye opprinnelige kontrastforhold, levende farger og evne til å vise dype svarte farger. De er likt av spillerne som er interesserte i horror og skrekk for disse skjermene er flinke til å produsere merkbare spøkelseseffekter som kan påvirke spillytelsen. Det kan kanskje hørtes veldig interessant ut for noen, men det er lurt å bli kjent med modellens spesifikasjoner og lese anmeldelser før man går for en av modellene.

Det finnes også In-plane switching panels, og de gir den beste generelle fargekvaliteten, sterk gråtoneytelse og brede visningsvinkler. Ulempen med de er at de ikke kan samsvare med pikselresponsen til TN-paneler og er ofte utsatt for bevegelsesartefakter. Likevel er de den beste paneltypen for generell bruk.

Hver enkelt av skjermtypene vi nevnte har sine egne egenskaper, fordeler og ulemper. Om du har en mulighet, anbefaler vi deg å gå til din lokale elektronikkbutikk for å se på noen få prøver for å få en ide om følelsen og finne ut hvilke spesifikke avveininger som er minst viktige for deg. Husk også at ikke alle skjermer av en bestemt type er de samme. Det er derfor en god ide å sjekke ut skjermen personlig hvis det er mulig.

Pikselrespons, inndatalag og oppdateringsfrekvens på gamingskjermen

Uansett hvilke typer spill du foretrekker, en gamingskjerm bør ha en rask pikselresponstid og en høy oppdateringsfrekvens, hvorav sistnevnte skal samsvare med bildefrekvensene PCen din kan oppnå.

Det ser ut som den mest brukte spesifikasjonen for pikselrespons er grått til grått. Dette måles i millisekunder og angir hvor lang tid det tar en piksel å bytte fra én gråtone til en annen. En respons med lavt bildepunkt vil naturlig bidra til å forhindre utvasking av bevegelige bilder og gir et jevnere generelt bilde enn en høyere pikselrespons. Derfor er grå-til-grå respons på 2 ms eller mindre er ideell, men husk at selv en grå-til-grå respons på 4 ms er vanligvis tilstrekkelig for spill.

HDR: Brightness Deluxe på gamingskjerm

Till slutt la oss nevne litt om HDR-teknologi. Den er ikke bare egnet for filmer og serier til å se bra ut, men også for spill. Teknologien har mulighet til forvandle et svakt opplyst, utvasket spill til noe levende og kontrastfylt, med skarpe definerte kanter rundt alle deler av miljøet. Det er for tiden fire nivåer av HDR på skjermer: DisplayHDR 400, DisplayHDR 600, DisplayHDR 1000 og DisplayHDR 1600. Tallet refererer til antall nits, eller lysstyrkenivået, som skjermen skal nå maksimalt. Likevel, selv om det finnes et bredt spekter av HDR 4K-skjermer tilgjengelig på markedet i disse dager, er implementeringen av HDR i Windows fortsatt ikke så god som vi ønsker det.

Det finnes mange nettbutikker som selger forskjellige utstyr, inkludert gaming-PCer og gamingbord, slik at du kan fullføre settet ditt.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid er e-handelsspesialist og forbrukervarekonsulent spesialisert i handelsrett og forbrukeratferd. Hun har erfaring innen leverandørkjederådgivning og produktutvikling, og har jobbet i e-handelsbransjen... Les videre