Vår store guide for alt innen dame sko for alle skointeresserte

Har du en interesse for sko? Om svaret ditt var ja, er du ikke alene. Mote handler om selvtillit. Hvis du ikke liker det du har på deg, gjenspeiles det i måten du fremstår. Å velge riktig par damesko handler ikke bare om størrelse. Det handler også om materiale, fleksibilitet og stil. Hvis du leter etter et par gode sko, tenk på begge deler: stil og komfort! Med denne skoguiden lærer du hvilken type damesko som finnes der ute, hvordan du velger rett par, og hva du har bruk for.

Forskjellige typer damesko

Det er lett å bli forvirret fordi det er så mange valg der ute. Med måten mote har utviklet seg på, har skodesignere kommet opp med mange forskjellige stiler av sko. Det er for mange til å liste opp i denne stilguiden. Sko utgjør likevel en essensiel del av verden av accessories. For å gi deg en idé har vi imidlertid delt inn damesko i noen kategorier som er lette å skille fra hverandre.

Hæler

Populære typer inkluderer pumps, stiletto, kattehæl, plattformmsko og flere. Hæler er formelle sko, og noe de fleste kvinner har i skapet sitt. De passer perfekt til de fleste elegante eventer der det krever at man pynter seg. Hæler vil alltid utgjøre en viktig rolle i verden av mote, da det er en pensko som har vært i bruk lenge. En rekke nettbutikker selger hæler, men om du er usikker på hvem du egentlig kan stole på anbefaler vi at du leser kundeanmeldelser hos ReviewsBird!

Boots

Det er mange, inkludert vanlige støvler, uggs, ankelstøvletter, gladiatorstøvler, lårhøye og kampstøvler og flere. Siden det er så mange forskjellige, kan du nesten finne et par med boots som passer til alt. Det er likevel viktig at du tenker på hva slags anledning du bruker skoene til.

Flats

Flate sko, eller såkalte “flats” er en klassiker. Det finnes en rekke ulike varainter, fra ballerinasko og flip flops til sandaler med åpen tå. Flats er perfekte når du ønsker å droppe høye hæler og fortsatt se elegant ut. Superkomfortable såler, søte design og så mange farger gjør flats uerstattelige. Flate sko kan være så allsidige! Flats kan kombineres med skjørt, jeans, kjoler, bukser og mye mer!

Sneakers

Dette er rett og slett en klassiker som ikke er til å unngå. Alle har et par med sneakers, og om du ikke har det, er det på tide å skaffe seg. Disse skoene er både for fritidsklær og sportsklær. Det finnes mange typer, inkludert joggesko, gymsko og noen versjoner som er litt mer pyntet. Det er vanlig å bruke Sneakers på jobb, skole, ferie og til og med på byen. Grunnen til dette er at det så mange forskjellige varianter, og mange av variantene er veldig allsidige. Er du i tvil? Da kan du nok bruke et par sneakers!

Værspesifikke sko

Disse er også essensielle i garderoben din! Noen typer sko er designet for forskjellige klimaer som støvler og vintersko. Disse skoene skal verne deg ekstra godt basert på hva slags klima du står ovenfor. Selfølgelig har vi også sko som ikke er beregnet for noe vær i det heletatt. Tøfler er fine sko til innebruk, spesielt om du har kalde føtter.

Hva bør du tenke på når du velger sko?

Nå som du kjenner forskjellige typer sko, kan du begynne å tenke på hvilke sko som passer deg best. Det er imidlertid noen ting du trenger å vite. For å gjenta, valg av riktig fottøy avhenger av mange ting, inkludert størrelse, komfort og kvalitet. Ikke bare tenk på stil eller mote når du velger sko. Ideelt sett vil du ha en kombinasjon av både mote og komfort. Det er ikke uvanlig å ha et eget skoskap kun for sko, da vi alle trenger en rekke forskjellige sko gjennom året.

Konsekvenser av feil skoutvalg

Hvis du styler skoene dine riktig, vil enhver type sko få deg til å se bra ut. Men ved å kun tenke på mote, kan du ved et uhell kjøpe noe som er ubehagelig. Med feil fottøy risikerer du å skade føttene dine, noe du ikke ønsker. Du kan blant annet ødelegge holdningen din, da skoene påvirker hele kroppen din, og hvordan du står. Du kan derfor få ryggsmerter eller andre plager som i verste fall kan bli kroniske. Inngrodde tånegler er heller ikke uvanlig for folk som har feil sko for sin fot. Du kan risikere hard hud og blemmer, samt gnagsår, og en rekke andre plager. Selv om det er flott å følge trender, bør det ikke være din eneste prioritet. I stedet bør du tenke hvordan skoen kommer til å være på din fot. Er den en trend du brenner for å prøve ut, men skoen satt ikke så bra på foten som du hadde ønsket? Spar pengene dine, og invester i en annen sko i stedenfor. Tenk også på tingene vi nevner i denne artikkelen når du velger ditt neste par med sko!

Komfort

Du vil ikke at skoene skal påvirke gangen din negativt. Derfor er det viktig å få riktig størrelse. Hvordan kan du måle størrelse? Hvis du skal gjøre det hjemme, trenger du papir, en blyant og en linjal, eller du kan be noen hjelpe deg med et måleband. Spor foten på papiret, og sørg for å være så nøyaktig som mulig. Å bruke en linjal vil hjelpe deg med å kartlegge tærne, sidene og hælene. Etterpå tar du linjalen og måler bredden og lengden på foten din. På denne måten har du målene dine. Men som nevnt handler komfort ikke bare om størrelse. Du vil at skoene skal være fleksible. Skaff derfor sko med stiv hæl med tilstrekkelig bøy. For å teste dette, sørg for at skoene bøyer seg ved tærne. Vri også skoene i begge ender for å finne ut om de har nok dreiemoment.

Kvalitet

Når du bedømmer en sko, bør du stille deg selv noen enkle spørsmål! Er konstruksjon og oppbygging av høy kvalitet? Viser skoen noen tegn til skade? Er materialet solid, men likevel fleksibelt?

Du trenger ikke å være ekspert på skokvalitetsinspeksjoner, men du kan bedømme skoens konstruksjon og utførelse ved å se på symmetri, og ved å lese deg opp. De fleste kjente merker vil produsere sko av kvalitet. Ofte når du handler sko får du det du betaler for. Det betyr ikke at du trenger å investere tusenvis av kroner på et par, men det betyr heller ikke at du burde ta det billigeste du finner.

Fotens form

En grunnleggende regel er at en sko bør matche konturene av føttene dine. For de med flate føtter anbefaler fotterapeuter buede sko, spesielt hæler. Det hjelper til med å bøye foten mer. Hvis du har brede føtter, er det bedre å bruke lukkede sko som flate eller atletiske joggesko. Dessuten, hvis du har konstante fotsmerter, er det bedre å bruke noe mindre klumpete som sandaler og flip flops. Vi har alle ulike føtter. Finn en sko som passer til din fot, slik at du kan unngå skader, og nye komfort.

Allsidighet

Når du kjøper sko, vil du ha noe allsidig og lett å tilpasse til ulike anledninger. Heldigvis, med riktig styling og tilbehør, kan de fleste damesko matche forskjellige antrekk og arrangementer. Noen skotyper som hæler og loafers er imidlertid designet for formell bruk. De siste årene har hæler blitt mer utbredt i uformelle anledninger, men loafers er fortsatt forbeholdt jobb og jobbintervjuer.

Værbestandighet

Til slutt burde du tenke på om skoene er værvennlige? Denne delen gjelder kun personer som bor i eller reiser til tøffe klimaer. Hvis du bor i regnvær, trenger du et par vanntette sko. Værvennlige sko trenger ikke være stygge, bare fordi de er funksjonelle. Det finnes flere sko som er både praktiske og moteriktige.

Hvordan parer du skoene dine med antrekket ditt?

Styling av sko er ikke rakettvitenskap. Det er ganske enkelt hvis du følger noen retningslinjer. Med dagens motetrender ser det ut til at hæler kan passe til alt. Fra kjoler til et par jeanshorts, hæler fremhever hele utseendet ditt. Match fargen på hælene med kjolefargen din. Dette får deg ikke bare til å se mer polert ut, men det gjør det også lettere å velge antrekk. Denne trenden følges ofte av kongelige som Meghan Markle og Kate Middleton. Hvis du ikke vil se for monokrom ut, kan du bruke forskjellige nyanser av samme farge. For eksempel, hvis du har på deg en mørkeblå kjole, kan hælene dine være lyseblå. Eller du kan kontrastere hælene dine med annet tilbehør du har på deg, for eksempel en veske, armbånd eller til og med neglelakk.

Stiletter passer godt til skjørt og kjoler. Spesielt blyantskjørt går bra med stiletter fordi de bidrar til å understreke figuren din. Med blyantskjørt må du bruke hæler, ellers kan du risikere en merkelig look. Ankelhæler er perfekte å kombinere med skinny jeans og leggings. Selv yogabukser går bra med ankelhæler, men er ikke like vanlig. Når det gjelder plattformhæler, er den beste måten å style dem på med miniskjørt. Dette er et klassisk utseende, og du kan alltid bruke det som en feilsikker når du ikke har tid.

Korte jakker og kåper går bra med kortere hæler. Lengre hæler som stiletter ser bedre ut med lengre kåper. Når du har på deg kjoler, kan du også kontrastere smykkene og veskene dine med hælene. Dette gir mer definisjon til antrekket.

Flats

Flats kan være like elegante som hæler hvis du velger riktig par. De kan legge til et utvalg av farger til antrekket ditt. For eksempel, å bruke mørkerøde flats med et lyseblått antrekk gir kontrast, noe som gjør antrekket mer elegant og profesjonelt. I tillegg kan de flate skoene dine gi antrekket glans. Ikke vær redd for å bruke glitrende, metalliske eller piggkledde leiligheter. På denne måten kan du gjøre antrekket ditt feminint og iøynefallende uten hæler. Ballerinasko og spissede sko passer godt til alt. Du kan bruke dem med lange kjoler, korte kjoler og en uformell topp og jeans. Flip flops, derimot, er ikke like allsidige. De passer utmerket med strand- eller pseudo-strand-utseende. Du kan bruke flip flops med lange sommerkjoler, maxis og shorts, eller du kan bruke de til og fra stranda i sommervarmen. Du kan bruke flate sko med blazere eller frakker for å oppnå en mer formell look. I likhet med hæler kan du også skape kontrast med smykkene dine.

Atletiske sko og værspesifikke sko

I motsetning til andre sko, har både sports- og værsko en bestemt funksjon. De beskytter deg og gir stabilitet når du enten driver med sport eller går gjennom usikre værforhold. Å style dem er litt vanskelig, men ikke umulig. Begge typer sko kommer i forskjellige farger. Hvitt, grått og svart er solide farger. Neonfargede sportssko gir kontrast, så de passer best sammen med subtile hvite og blå farger.

Stil. Selvfølgelig går en atletisk sko best sammen med sportsklær som hettegensere, t-skjorter, joggebukser, yogabukser og leggings. Selv i en atletisk look monokrome farger en god idé. De fleste merker selger matchende sportsklær av denne grunn. Hvis du føler deg dristig, kan du pare atletiske sko med dresser og blazere. Du kan bruke værspesifikke sko med jeans og skjorter. For å legge til stil til din helhetlige look, kan du kombinere dem med enkle jeans og crop-top-kombinasjoner. Med jeans og en t-skjorte kan du legge til et skjerf eller smykker for å matche værskoene dine. Dessuten, hvis du kobler joggesko med en dress, kan du bruke smykker som kontrasterer skoene. Men med begge typer sko, prøv å matche sokkene med enten antrekket eller skoene.

For å oppsummere er det en enkel oppgave å style damesko. Du trenger bare å vite hva som fungerer for deg og hva som ikke gjør det. Sko er grunnlaget for hvert antrekk. Derfor må de være komfortable, men likevel fasjonable. Med disse tipsene håper vi du har lært hvilke sko du bør velge og hvordan du kan style dem.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid er e-handelsspesialist og forbrukervarekonsulent spesialisert i handelsrett og forbrukeratferd. Hun har erfaring innen leverandørkjederådgivning og produktutvikling, og har jobbet i e-handelsbransjen... Les videre