Joggesko guide: slik finner du de aller beste joggesko for treningen

Enten du løper for moro skyld eller trener for et maraton, gir de riktige løpeskoene det beste grunnlaget for hele kroppen din. Gode sko kan også bidra til å forhindre skader og gjør det mye morsommere å trene, samtidig som de utfyller løpestilen din.

De fleste av oss foretrekker å handle på nett i disse dager, men det er litt større risiko hvis du ikke får prøvd før du kjøper. Likevel er det ingenting som slår det enorme utvalget du finner kun ved et par tastetrykk. Hver del av løpeskoen har et bestemt formål og er designet for å passe foten på en bestemt måte. Selv den minste differensiering kan påvirke opplevelsen din. Vi har brutt ned de viktigste tingene du må vite på jakten etter ditt neste joggeskopar.

Vurder hvor du planlegger å løpe

Går du mest på veien? Liker du bedre terreng eller grusstier? Valgene dine er sko for landeveisløp, stiløping eller crosstrening. Har du tenkt å løpe på veier, stier, eller kanskje en kombinasjon av begge? Noen sko er designet for hardere underlag, og skal gi demping for foten din, og samtidig hjelpe deg drive hvert skritt fremover for å holde deg i bevegelse. Terrengsko tilbyr lignende støtte og demping, men har ofte mer gripende såler og beskyttende teknologi for å hjelpe deg med å håndtere teknisk terreng. Dette er noe av der første du burde bestemme deg for. Kanskje burde du ha et par av begge?

Vil du ha mer eller mindre demping under føttene?

Vil du føle at du løper på en sky med maksimal demping, eller vil du føle bakken under føttene? Demping er tykkelsen på materialet under mellomsålen og fastheten til sålen. Hælfall er en annen faktor som må vurderes ved konstruksjonen av en løpesko. Forstå om du trenger en bestemt type støtte for gangen din. De fleste løpere vil kunne velge en nøytral sko, men hvis foten din for eksempel har en tendens til å rulle til ytterst eller innerst, finnes det sko som kan hjelpe deg.

Hæl-tå drop

Drop er høydeforskjellen mellom hælen og fotballen når du står i skoen. Eksperter er uenige om viktigheten av drop relatert til skader (husker du Vibrams?), men er enige om at endring av drop fordeler krefter annerledes til foten og beinet, og kan endre skrittet ditt. Velg en sko som føles riktig gjennom hele steget, fra touchdown til tå-off, og reduserer stress på eventuelle svake deler av foten. Zero-drop sko, plasserer både hælen og tåen like langt fra bakken.

Vær sikker på at skoen passer

Dette kan virke åpenbart, men det er det ikke. Mange ender opp med sko de tenker “passer” sin fot, men etter hvert opplever de at de kanskje burde gått for en annen type sko. Skoen din skal sitte godt fra starten av uten at du nødvendigvis må “løpe de inn” først. Ofte vil du oppleve at skoen sitter bedre etter et par turer, da den former seg mer etter din unike fot. Likevel skal skoen passe deg første gang du tar den på. Den burde ikke oppfattes som unaturlig eller gi deg noen form for smerte. Reebok, Boozt og Nike selger sko som passer for trening. Er du også på utkikk etter andre sko, som tøfler eller sneakers? Les anmeldelser av nettbutikker som selger dame sko hos ReviewsBird. Adidas sko, Gymsko, Hoka joggesko, Joggesko med pigger, Nike joggesko og Reebok joggesko er populære valg.

Hvor lenge skal joggesko vare?

Generelt bør et par joggesko holde til å løpe mellom 600 til 800 kilometer, som tilsvarer rundt 3 eller 4 måneder for mosjonsløpere. Profesjonelle løpere kan legge bak seg en distanse på 100 til 150 kilometer per uke. De vil derfor ha behov for nye sko mye oftere. Ta en titt på skoene dine og sjekk om mellomsålene og yttersålene kan være komprimerte eller slitte. Hvis de er det, kan det være på tide med et nytt par. Noen sko blir fortere slitt enn andre, så det er viktig å være obs.

Hvordan unngår du å velge feil sko?

Vi oppmuntrer alle løpere til å fokusere på passform, følelse og funksjon fremfor mote. Det er avgjørende å sørge for at det er den rette skoen for dine spesifikke behov. Hvis skoen ikke fungerer for deg, spiller det ingen rolle hvordan den ser ut.

Mange kan også ha en tendens til å kjøpe sko som er for små. Tettsittende sko fører til blemmer og kan skade føttene dine. Spesielt kvinner er vant til å kjøpe mer tettsittende sko. En grunn til dette kan være at de ofte er mer selvbevisste når det gjelder størrelsen på føttene. Det er også viktig at du passer på at du velger riktig størrelse. Folk antar at en størrelse alltid er en størrelse. De antar at en Nikesko i størrelse 42 vil være like stor som en 42 i New Balance. Størrelsene er forskjellige på grunn av forskjellige former på skoen og måten skoen er sydd sammen. Få føttene målt før du kjøper nye sko, og prøv alltid skoene for passform. Det er ikke uvanlig å bruke forskjellige størrelser i ulike merker.

Nå som du vet hva du ser etter i en løpesko, er det på tide å komme seg ut og kjøpe et par. Enten du vil ha mye demping, maksimal bakkefølelse eller noe midt i mellom, er det en sko for deg der ute.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid er e-handelsspesialist og forbrukervarekonsulent spesialisert i handelsrett og forbrukeratferd. Hun har erfaring innen leverandørkjederådgivning og produktutvikling, og har jobbet i e-handelsbransjen... Les videre