Husk morsdag: slik kan du glede din mamma med gaver og opplevelser

Mange lurer på hva og når morsdag er. Morsdag 2023 faller den 28. mai. Det er morsdagen i Norge, og da er det naturlig at mange vil kjøpe gave til mamma. Dette er en feiring av et menneske du er veldig glad i, på mange måter er det likt med både Valentinsdag og morsdag. Hos en side som ReviewsBird har de samlet anmeldelser av ulike nettbutikker som kan hjelpe deg, og som kan ha noen fine morsdagsgave tips! Les mer her!

Historien om morsdagen

En dag for å hedre mødre har eksistert like lenge som det har vært mødre. Festivaler som hedret mødre i antikken var ofte knyttet til guder og gudinner og morssymboler på fruktbarhet, fødsel, kreativitet og vekstsykluser. Moren er beskytter og oppdrager for barn og i forlengelsen av hele menneskeheten. Frygierne holdt en festival for Cybele, gudenes store mor. Grekerne og romerne hedret også gudenes moderskikkelse. Selv i dag hedrer en viktig festival i India, Durga-puja, gudinnen Durga.

I løpet av middelalderen vendte folk tilbake til hjemmet eller "mor"-kirken en gang i året midt i fastetiden. (Den gang dro barn ofte for å jobbe i en alder av 10 år!) Historikere teoretiserer at det var tilbakekomsten til "mor"-kirken som førte til tradisjonen med at barn fikk fri dagen til å besøke sin mor og familie.

I England på 1500-tallet ble denne feiringen «Mothering Sunday». Barn – hovedsakelig døtre som hadde gått på jobb som hushjelper – ville få fri på den fjerde søndagen i fastetiden for å vende tilbake til mødrene og hjemmesognet. Den eldste sønnen eller datteren tok med seg en "morskake", som ble kuttet og delt av hele familien. Familiegjenforeninger var dagens orden, med sønner og døtre som tok på seg alle husholdningsplikter og tilberedte en spesiell middag til ære for moren sin. En gang i løpet av dagen deltok moren på spesielle gudstjenester sammen med familien.

Morsøndag ble også kjent som forfriskningssøndag; fastereglene ble lempet på den dagen. (Ofte handlet evangeliet for dagen om at Jesus matet folkemengden med brød.) Den tradisjonelle kaken, kalt en Simnel-kake, er en fruktkake med to lag mandelmasse. Kaken ble laget med 11 kuler marsipanglasur på toppen, som representerer de 11 disiplene. (Judas er ikke inkludert.) Tradisjonelt ville også sukkerfioler blitt tilsatt.

I USA var tre kvinner mest medvirkende til å etablere tradisjonen for morsdagen: Ann Reeves Jarvis, Julia Ward Howe og Anns datter, Anna M. Jarvis. Lær mer om disse tre flotte kvinnene som kjempet for barns velferd, helse og fred.

Mange måter å feire mamma på i år

Dette dekker de store tingene, men her er flere kreative måter å nå ut til mamma for å vise henne litt ekstra trøst, kjærlighet og anerkjennelse. Tross alt er mødre alltid der for oss!

Pynt døren til mammaen din eller gi blomster!

Hvis du er i nærheten, kan du ha det gøy med å dekorere din mors inngangsdør med streamers, spesielle skilt, en krans og blomster fra for eksempel Interflora! Hvis du har barn, engasjere dem! Mor eller bestemor vil elske overraskelsen.

Selvfølgelig er blomster og planter alltid en fryd. Hvis du er lokal, lever planter til verandaen hennes personlig. Hvis du ikke er lokal, er det alltid levering de fleste steder (men bestill i god tid!). En rosebusk eller geraniumplante er alltid velkommen. Eller kanskje en kornel eller blomstrende busk til hagen hennes ville bli verdsatt.

Kjøpe snittblomster? Se de symbolske betydningene av vanlige blomster, mange som du kan finne hos Interflora. Her er en annen idé! Lag en bukett med de månedlige fødselsblomstene til hvert barn.

Lag mat til mamma eller sett opp en brunsjdate

Frokost på sengen er alltid en klassiker og verdsatt! Noe enkelt er greit for dette, for eksempel toast eller en croissant med syltetøy eller frukt og en kopp kaffe eller te. Eller, hvis hun ikke er glad i å spise i sengen, hva med å forberede en sittende brunsj? Her er 15 deilige brunsjideer.

Hvis du ikke er personlig med mor, hva med en virtuell brunsjdate? Vi foreslår Champagne Mimosas. Du kan levere ingrediensene på døren hvis hun er lokal, eller sende oppskriften på forhånd til alle! Så Zoom med hele familien og hev et glass til mamma!

Hvis moren din er lokal, legg av en grytemiddag. Det er god komfortmat, og du kan sette alt sammen for å slippe av på verandaen hennes!

Å, bak en kake! Tradisjonelt bakte barn i England alltid en kake til morsdagen. Hvis du liker denne tradisjonen, her er en virkelig deilig (og bedre enn eske) kakeoppskrift: Sjokolademoussekake. Prøv også din mors favoritt!

Gi moren din en lang telefonsamtale eller sett på et virtuelt talentshow!

Snakk med henne (eller videochat) og få henne til å le. Kanskje sleng inn noen gode "mamma-vitser". Sett opp et talentshow! Det kan være enkelt. Syng en sang, vis frem litt gymnastikk, spill et instrument.

Se en film eller et program sammen, side ved side.

Hvis dere alle er hjemme på ett sted, ta en film den kvelden, komplett med kinogodbiter.

Hvis du er på forskjellige steder, se den samme filmen på datamaskinene dine samtidig. Eller start et maraton med favoritt-TV-serien din mens du nyter et glass vin eller en kopp te.

(Visste du? Netflix har også en måte å se sammen på nettet. Hvis du og moren din har en Netflix-konto og Chrome installert på den bærbare eller stasjonære datamaskinen hennes, kan dere se en film sammen! Det er til og med en gruppechat-funksjon for å kommentere live under filmen uansett hvor du er i verden. Se Netflix Party.)

Vær kreativ: Gjør mamma til en video, en musikkspilleliste eller et kunstverk!

Ta opp en video fra alle barna. De kan hver si "Gratulerer med morsdagen" og hvorfor de setter pris på henne. Du kan alltid bruke iMovie til å spleise sammen videoer på telefonen.

Eller lag et bånd eller en musikkspilleliste. Du kan samle beroligende sanger for leggetid, for eksempel lyden av havet. Eller du kan samle favorittsangene hennes fra epoken hun elsker mest. (Hvis moren din har en iPhone, lag en spesiell iTunes-spilleliste som vil bli sendt til henne på e-post.)

Hva med et spesielt kunstverk til mamma? Mal for eksempel utsiden av en terrakotta blomsterpotte og fyll den med hagefrø og et kort. Eller lag en vakker fotoramme med familiebildet ditt inni. Du kan finne mange ideer på Pinterest og andre steder på nettet.

Kom deg ut! Gå en tur i parken eller hva med å pakke mamma en piknik?

Frisk luft løfter alltid humøret. Våren er en fantastisk tid å besøke en park og se etter alle de vakre vårblomstene. Hva med å pakke en enkel piknik? Hvis mor bor i nærheten, legg av en piknikkurv på verandaen hennes! Hvis dere bor sammen, pakk en kjøler for en vakker kjøretur gjennom landskapet. Her er gode ideer til piknikmat.

Lag en hjemmelaget gave!

Du trenger ikke gå ut i en butikk og kjøpe en gave. Mødre elsker gaver fra hjertet.

Her er noen morsomme håndverksprosjekter – inkludert gaver fra kjøkkenet samt DIY-skjønnhetsprodukter til en hjemmespa-kurv!

  • Lag din egen urteeddik
  • Lag din egen frukt ansiktsbehandling eller skrubb
  • Lag din egen såpe
  • Lag en lavendelpose
  • Lag rosepotpurri
  • Lag jordbærsyltetøy
  • Lag blåbær-rabarbrasyltetøy
  • Lag en pen gavekrukke
  • Hvis du ønsker å kjøpe en gave på nettet, hva med smykker med barnets fødselsstein?

For eksempel, hvis bursdagen din er i august, gi moren din peridot øredobber. Hun vil alltid tenke på sitt kjære barn når hun har dem på seg. Se fødselssteiner etter måned hvis du ikke er sikker på fødselssteinen din eller dens betydning. Mange små nettbutikker tilbyr gratis frakt. YourSurprise er også et flott sted å finne unike morsdagsgave smykker og hjelpe til med å støtte små bedrifter på samme tid.

Vis din sentimentale side

Lag et hjemmelaget brev eller morsdagskort. Dette bør være en ekte, inderlig visning av takknemlighet og takknemlighet. Tenk på hvorfor du elsker, respekterer og setter pris på moren din og hva du håper hun vet på denne spesielle dagen.

Vær spesifikk om handlinger du er takknemlig for, for eksempel at hun kjører deg til skolen daglig eller tilbereder favorittretten din hver helg.

Brainstorm dine favorittminner eller kvaliteter som du ønsker å gi videre til dine egne barn.

Lag morsdagskuponger. Håndlag en kupongbok full av tjenester som moren din kan tjene penger på når som helst. For eksempel kan en kupong tilby å vaske oppvasken mens en annen kan være for en gratis bilvask.

Ta med gjøremål og handlinger som du er sikker på at moren din vil sette pris på og som hun faktisk vil bruke. For eksempel, ikke ta med en kupong for å ta søpla ut hvis det allerede er din oppgave.

Vær kreativ mens du lager kupongboken din. Bruk forskjellig farget papir, tusjer, glitter eller andre håndverksmaterialer som vil demonstrere innsatsen din.

Vær kreativ

Samle bilder som gave. Både utklippsbøker og collager handler om å bevare minner ved å lage et organisert oppsett av bilder og andre gjenstander med sentimental verdi. Hovedforskjellen mellom de to er at utklippsbøker vanligvis har mange sider mens en collage er én side eller et utklipp i plakatstørrelse.

Finn gamle bilder rundt huset. Hvis alt du har er digitale kopier, kan du bestille utskrifter online fra ulike nettbutikker. Du kan også lage og sende digitale collager på nettet. Dette er jo for øvrig en veldig god ide når du trenger noe til Valentinsdag også!

Finn andre varer med sentimental verdi. For eksempel en billett fra din første konsert sammen eller et bursdagskort din mor ga deg da du var yngre. Pynt prosjektet ditt ved å bruke mønstret papir, klistremerker, bånd eller annet tilbehør for å virkelig få kreasjonen din til å glitre. Hvis utklippsbøker eller collager virker for vanlige, er det mange andre gjør-det-selv-gaver som kan inneholde personlige bilder: dalbaner, klokker, lamper, telefondeksler og mange flere.

Lag mat til henne. Enten det er frokost på sengen eller en familiemiddag, gi mamma en pause ved å lage favorittvarene hennes. Ta det et steg videre og rengjør kjøkkenet etter måltidet så mor ikke har annet å gjøre enn å slappe av. Vær kreativ med matvalgene dine. For eksempel, i stedet for å kjøpe en bukett blomster til henne, hvorfor ikke lage en av vakre cupcakes til henne?

Hvis matlagingsferdighetene dine ikke er så gode, kan du prøve å organisere en potluck der alle hennes kjære melder seg frivillig til å ta med en rett.

Komplimenter hennes styrke. Noen ganger har mødre den vanskeligste jobben i verden. Vis din takknemlighet for hennes evne til å være en superkvinne og takle alt inkludert morskap.

Tilbring kvalitetstid med henne. Planlegg en hel dag med henne. Gå på shopping, se en film, eller bare bli hjemme og spill noen innendørs spill. Hva du gjør er ikke viktig; Det som er viktigere er å gjenopprette kontakten med moren din og tilbringe kvalitetstid med henne.

Prøv å gjøre noe du aldri har gjort før: lag en isbar, meld deg på matlagingskurs, bli turist i din egen by, planlegg en piknik. Moren din vil virkelig føle at det er tanken som teller.

Skjem bort henne med en spesiell gave

Lag en "favoritting"-kurv. Bestem hva moren din liker, og lag en temakurv basert på hva hun liker. Dette er mye mer personlig enn en ferdiglaget gavekurv eller et gavekort. Tilpass det enda mer ved å legge til et innrammet bilde og legg til noen blomster for et vakrere utseende.

Hvis moren din trenger å slappe av, lag en "spa"-kurv som inneholder ting som såper, kremer, parfymer og andre personlig pleieartikler.

Hvis moren din har en søt tann, lag en kurv som har alle hennes favorittgodteri eller snacks. Prisen på kurven vil avhenge av varene du inkluderer, så gå så stor eller liten som nødvendig basert på budsjettet ditt. Å kaste inn noe med sentimental verdi gir alltid en fin touch.

Skjem bort henne. Å unne moren din vil få henne til å føle seg bra både innvendig og utvendig. Sminkeprodukter fra en butikk som Blivakker kan være veldig bra som morsdagsgave, og hva med en fin lydbok fra Storytel? Valgmulighetene skal det ikke være et problem med i hvert fall!

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid er e-handelsspesialist og forbrukervarekonsulent spesialisert i handelsrett og forbrukeratferd. Hun har erfaring innen leverandørkjederådgivning og produktutvikling, og har jobbet i e-handelsbransjen... Les videre