Alt om pizza og ulike typer av pizzaer

Det er ikke så mye mer å si om pizza enn at det er ekstremt godt. Det er vel bortimot ingen i denne verden som ikke liker pizza, i hvert fall en eller annen variant. Er du ute etter italiensk pizzabunn med parma skinke, eller kanskje en klassisk amerikaner? Det finnes mye annet å velge mellom også, men først er det greit å vite litt om historien, og kanskje også hvordan det lages? For sistnevnte kan det lønne seg å ta en titt hos ReviewsBird, en side som hjelper deg med å finne alt du trenger av utstyr for pizzabaking.

Historien om pizza

Visste du at pizza har en ekstremt lang historie? Mat som ligner pizza har blitt laget helt siden slutten på steinalderen, og det har naturligvis sin opprinnelse i Italia. Det er i Napoli den første «offisielle» pizzaen ble laget, og det er faktisk en mann som har blitt nevnt som «pizzaens far». Det er nemlig Raffaele Esposito, som levde helt tilbake på 1800-tallet. Så pizza har en lang historie, og pizzadeig oppskrift har holdt seg relativt stabil siden da.

Det er klart, man får alltids noen forandringer, som for eksempel det den amerikanske modellen gir oss. Og calzone er også en type mat og drikke som er svært populær hos mange.

Den mest typiske pizzaen er kanskje Margherita, men det er ukjent når den ble laget for første gang. Det påstås at den ble laget i 1889 for første gang, men sannheten er nok at den har blitt laget langt tidligere enn det. Den er karakteristisk for et pizzafyll som består av saus og ost, vanligvis, og at det er en tynn pizzabunn. Vi vet at det er veldig mange som er glade i en slik pizza, og det er noe som har vært et faktum helt siden pizza ble laget for første gang.

Pizzaens verdensherredømme

Det er en stor sjanse for at når du spør noen om hva de liker aller best, så er det pizza som står øverst på listen. For mennesker som ikke bodde i Italia var nok denne retten ganske ukjent, men heldigvis for oss så var jo italienerne ganske ivrige emigranter. Og da de dro over til USA tok de med seg pizzaoppskriften, og fra der så tok det bare av. Det et ble en populær rett i New York, naturlig nok på grunn av den store italienske befolkningen.

Og når noe er populært i USA så er det ikke akkurat usannsynlig at det blir populært i resten av verden også. Derfor begynte pizzadeig oppskrift å spre seg rundt om i alle verdens hjørner, og har fort blitt en favoritt blant veldig mange. Det er vanskelig å kvantifisere hvor mye pizza spises på verdensbasis, men det er sikkert at man kan anslå at det er blant det ligger nære toppen blant alle matretter som finnes. Når det gjelder mat og drikke er det rett og slett lite som kan konkurrere med pizza.

Utbredelsen i Norge

I Norge kom den første pizzaen til landet, offisielt, i 1963. Det betyr ikke at det er da den første pizzaen ble spist i landet, men det er liksom startskuddet, takket være en italiensk herremann ved navn Gino Valente. Eksplosjonen kom senere, og spesielt da Peppes Pizza ble åpnet i 1970. Det var den første restaurantkjeden som solgte pizza, og dermed ble pizza noe for alle å spise, ikke bare de som kjente til oppskriften eller hadde tilgang til Gino Valente.

Det er på mange måter vanskelig å overdrive betydelsen av Peppes pizza her i Norge. Ikke fordi nødvendigvis alle likte smaken eller konseptet, men at det rett og slett ble enormt populært. Det er noe som på en måte standardiserte hvordan pizzarestauranter skulle være, og hva de skulle tilby. Det ser man også i dag, at Peppes pizza er en av de største restaurantkjedene i landet, selv med hard konkurranse fra kjeder som for eksempel Domino’s Pizza. Konkurransen angående slike ting er alltid hard, men om du klarer det å lage en god pizza, så har du alle tiders muligheter for suksess. Det handler om å vite hva kundene liker, og da vil du fort vekk tjene veldig mye penger på det.

Pizzaens suksess i Norge i dag

Det er vanskelig å overdrive hvor populært pizza er i Norge i dag. Det er noe som nordmenn spiser ekstremt mye, og er fast i uka, eller noen ganger om måneden. Fredagspizzaen er kanskje et fremmed konsept for folk i andre land, men i Norge er det noe vi driver med, og som kun trues av fredagstacoen om noe.

Og greia er også det at pizza som sådan er ikke bare noe vi lager, men noe vi kjøper. Enten vi bestiller det på nett, eller kjøper i butikken som frossenpizza. Mange foretrekker jo hjemmelaget pizza, men det er ikke alltid man har tid, eller ork, til det. Da er det lite som er bedre enn å ta en tur til butikken for en frossenpizza. Det som er saken er at frossenpizza har blitt bedre og bedre, og kvaliteten man får er nesten som en pizza fra restaurant. Merker som Big One og Grandiosa er ekstremt populære, og det er nok noe som vil fortsatt være tilfellet i veldig mange år fremover.

De mest populære pizzarestaurantene

I Norge så har du nok spist en pizza hos Peppes eller kanskje hos Domino’s? Kanskje har du til og med gjort det hos begge? De er jo veldig populære, og det er også Pizzabakeren, som har en kanskje mer utpreget norsk stil enn disse ovenfor. Både Peppes og Domino’s er på en måte amerikanske i stilen, og spesielt sistnevnte, da den bokstavelig talt er fra USA.

Det er dog interessant å bemerke at det ikke er noen utpregede italienske pizzakjeder i Norge. Hva årsaken til det er kan man bare spekulere i. For det er ikke sånn at du ikke finner en italiensk tynn pizzabunn hos Peppes, men det er liksom ikke der fokuset er. Det er interessant, spesielt med tanke på at pizza jo tross alt er en italiensk matrett. Men i Norge er det definitivt sånn at det har utviklet seg til noe mer enn det, og mange i dag anser nok pizza for å være like norsk som lapskaus for den del.

Spiser nordmenn mest frossenpizza eller fra restaurant?

Dette er nok et spørsmål man ikke behøver en gang å stille. Ikke for at nordmenn ikke liker pizza fra restaurant, men for at vi definitivt spiser mest frossenpizza. Og ikke bare i konkurranse med restaurantkjeder altså. VI spiser mest frossenpizza i hele verden! Behovet i Norge er enormt, og vi spiser rundt 50 millioner pizzaer kjøpt fra butikk i året.

Per innbygger vil det tilsi rundt ni og en halv pizza per innbygger. Det høres kanskje ikke mye ut, men når man virkelig tenker gjennom det så er det helt enorme tall. Og dette er for øvrig tall som bare stiger, så du kan regne med å finne høyere tall på dette etter noen få år. Hva årsaken til det er nok at folk har penger, ikke så mye tid, og at de liker pizzaene som blir solgt i Norge. Det er en ganske god kombinasjon tydeligvis, og selskap som Orkla ruller jo nesten bokstavelig talt i penger!

Ulike typer av pizzaer

Pizza kan lages på flere forskjellige måter, avhengig på hvordan man vil ha det. Hvem skulle for eksempel trodd at hvit pizza var noe som folk ville like? Men det er altså tilfellet, hvor man i stedet for tomatsaus har hvit saus. Det er nok noe som krever at man blir vant til det, og man kan jo fortsatt ha på parma skinke og annen topping man er glad i.

For mange er det også et valg mellom italiensk eller amerikansk pizza. Uansett om man skal ha vegetarpizza eller en pizza fylt med kjøtt, så vil man at bunnen skal være på en spesifikk måte. Det er jo naturligvis ikke et korrekt svar her, men det er ingen tvil om at amerikansk pan pizza er veldig populært i Norge. Sammenligner man for eksempel med Sverige så er det en gedigen forkjærlighet for pan pizza i Norge, hvor man i Sverige har en annen kultur sånn sett.

Det er for eksempel vanskelig å finne en klassisk amerikansk pan pizza, med mindre du drar til kjeder som Domino’s Pizza eller Pizza Hut. Og selv da er det ikke det samme som man finner dem i Norge.

Topping for alle!

Topping er et betent emne for mange, spesielt med tanke på at ikke veldig mange vil ha ananas på sin pizza! Det var en debatt som dukket opp nylig, og det er jo interessant å tenke på da ananas har blitt brukt på norske pizzaer i lang tid uten noen stor debatt.

Pizzadeig med tørrgjær er også noe som brukes mye av, og er spesielt populært når det kommer til hjemmelaget pizza. Men bare vent til man forteller folk om reker på pizza, eller potetgull, eller godteri! Om du forteller noen i Italia om at nordmenn lager pizza med potetgull, så er det like greit å begynne å løpe med en gang, så du unngår å bli kjeppjaget. Men vi liker det jo, og det fungerer bemerkelsesverdig godt for mange! Da er det ingen grunn til å stoppe heller.

Morsomme fakta om pizza

· Den første pizzaen

Når vi tenker på pizza, tenker vi på Italiano, men faktisk kommer pizzaens opprinnelse fra antikken da grekere og egyptere kokte pizza som flatbrød toppet med oliven og krydder.

Pizzaen utviklet seg deretter i Napoli, Italia da den ble toppet med tomater på 1700-tallet. Pizzaskorpen har et teknisk begrep kalt "cornicione".

· Den dyreste pizzaen

Italia har den dyreste pizzaen som er priset til $12.000. Dette er ikke en vanlig pizza fordi deigen er laget perfekt av kokken på hjemmekjøkkenet ditt.

Ja, du leste riktig. Kokken kommer til kjøkkenet ditt og lager pizzaen fersk hjemme hos deg.

Noen av ingrediensene inkluderer tre typer kaviar, hummer, Cilento fjelloregano, mozzarellaost og korn av rosa australsk havsalt fra Murray River.

· Oktober er nasjonal pizzamåned i USA

National Pizza Month ble opprettet av utgiveren av Pizza Today magazine i oktober 1984. Det feires nå hvert år, kanskje det faktum at Halloween er en av de travleste dagene i pizzaåret var med på å gjøre oktober til nasjonal pizzamåned.

· Verdens største pizza

Verdens største pizza ble registrert ble tilberedt av Dovilion Nardi, Matteo Giannotte Andrea Mannocchi, Matteo Nardi og Marco Nardi i Roma, Italia i 2012.

Overflaten til pizzaen var hele 13 580 kvadratmeter!

· Risikoen for enkelte kreftformer reduseres av pizza

Italienske forskere hevder at å spise pizza regelmessig kan redusere risikoen for å utvikle spiserørskreft med 59 %, munnkreft med 34 % og tykktarmskreft med 26 %.

(Selv om du tar det med en klype salt med mange diettkontroller, selvfølgelig.)

· Film med pizzatema

Filmen Pizza Man utgitt i 2011 er den eneste filmen som er basert på en superhelt med pizzatema. Skuespilleren spiller rollen som et pizzabud som får alle superkreftene ved å spise en genmodifisert tomat.

Det er den eneste filmen i verden som er basert på den himmelske retten.

· Hvor kom navnet Margherita pizza fra?

Navnet Margherita pizza fikk navnet sitt fra dronning Margherita av Savoy i 1889 da hun ba kokken lage en pizzaversjon til henne med toppings av mozzarella, tomater og basilikum.

· De mest populære pizzatoppingene i India

Du kan finne forskjellige mennesker i India med forskjellig smak og et bredt utvalg av alternativer for vegetarisk og ikke-vegetarisk pizzatopping.

De mest populære pizzatopping er paneer (cottage cheese), paprika, sopp, løk, mais, pepperoni, ekstraost, pølse, sorte oliven, grønn pepper, fersk hvitløk.

· De første amerikanske byene som begynte å selge pizza

Chicago, New York, Philadelphia og Trenton hadde store bestander av søritalienske innvandrere rundt århundret.

Da de kom til USA, tok de med seg kjærligheten til pizza.

Av Frida