Hund 101: Alt du trenger å vite om hund

Hunder er menneskets beste venn og når det kommer til kjæledyrene våre vil vi selvføgelig gi dem det beste som finnes. Derfor er det viktig å sørge for at forhandlerne vi benytter oss av for alt fra hundemat til leker er til å stole på. Dersom du ønsker å benytte deg av nettbutikker for å finne produkter til din hund så kan du lese om andre sine erfaringer med selskapene på ReviewsBird.no.

Fakta om hunder

Hunden slik vi kjenner den i dag stammer fra ulv som for rundt 50.000 år siden begynte å omgås mennesker mer og mer. Hunden var også vårt første husdyr og etterhvert fikk vi flere hunderaser. Dette begrepet oppstod på 1800-tallet og refererte til hunder med et ensartet utseende. En hunderase beskriver et flertall av hunder som har like egenskaper eller utseende. I dag har vi hundrevis av ulike hunderaser som kjennetegnes av ulike trekk. Verdens største hund er for eksempel av rasen Grand danois tett fulgt av Irsk ulvehund, mens verdens minste hund er av rasen Chihuahua. En annen kjent hunderase er blant annet Greyhound som er verdens raskeste med en løpefart som kan nå opptil 70 km/t. Flere interessante fakta om hunder er for eksempel at valper faktisk er født blinde og ikke utvikler syn før rundt 10-14 dager etter fødsel. Luktesansen deres er omkring 40 ganger bedre enn vår og de har også en mye bedre utviklet hørsel. Det er stor variasjon i hvor lang levetid en hund har men gjennomsnittlig ligger den på 12-13 år.

Hund som hobby

Å drive med hund som hobby vil si at man gjerne har en dypere interesse for hund enn å bare ha de som kjæledyr. Her snakker vi gjerne om å trene opp hunder til hundeutstillinger, jakt, sauegjeting, hundekjøring eller andre aktiviteter. De som driver med hund som hobby har gjerne behov for ulike verktøy og tilpasset hundeutstyr. Hundekjøring er for eksempel avhengig av utstyr som slede, bånd og spesialtilpassede seler. Det finnes en rekke ulike butikker du kan benytte deg av for å finne det ideelle hundeutstyret. I dag er vi til og med så heldige at vi kan kjøpe nesten alt vi trenger på nett noe som kan spare både tid og penger. For å finne det beste hundeutstyret på nett er det likevel lurt å gjøre noen grunnleggende undersøkelser på forhånd for å forsikre deg om at du finner den beste prisen og pålitelige forhandlere. En god regel er å alltid lese kundeanmeldelser fra andre som allerede har handlet fra en nettbutikk slik at du enkelt kan oppdage om andre har hatt noen negative erfaringer. I tillegg til dette er det også lurt å gjøre et enkelt søk på produktnavnet for å finne ut hvilke butikker som fører produktet og til hvilken pris.

Allergivennlig hund

Noe som er kan være lurt å undersøke før du skaffer deg hund er om noen i din nære omgangskrets er allergiske. Det er fort gjort å tenke at så lenge alle i husstanden hunden skal bo i ikke er allergiske så er alt bra, men dette er ikke alltid tilfellet. Et nytt familiemedlem eller venner man tilbringer mye tid sammen med kan fort bli en faktor man ikke hadde tenkt over på forhånd, og det er selvfølgelig veldig synd dersom noen man er glad i ikke kan komme på besøk på grunn av hunden. Dette er en god grunn til å undersøke om en allergivennlig hund kan være et godt alternativ for deg. Det finnes flere hunderaser som blir sett på som allergivennlige da flere allergikere har hatt positive opplevelser med dem. På listen over populære hunderaser innen dette segmentet finner du blant annet Puddel, Papillon, Yorkshire Terrier og Bichon Havanais. Det er også verdt å se på kjennetegnene til hunderasene da noen av de mest allergifremkallende egenskapene ofte er relatert til røyting av pels og sikling. Et godt tips er derfor å se etter hvilke raser som scorer lavt på disse trekkene.

Hvordan skaffe seg hund

Hvordan du bør gå frem for å finne din neste firbeinte venn varierer etter flere faktorer. Først og fremst bør du finne ut om du ønsker en ung valp som du kan trene opp fra starten av eller om du er villig til å ta i mot en eldre hund som trenger et hjem. Det er nemlig vanlig å omplassere hund av flere ulike grunner. Det kan være at man skal flytte til et sted der man ikke kan ha hund, at noen er allergiske eller at man rett og slett ikke har tid til å ta vare på hunden. Dette gjør at det ofte finnes mange hunder som har behov for et nytt hjem. Disse hundene finner man gjerne hos en kennel eller et hundesenter der de tar i mot dyr som har behov for omplassering. Disse sentrene tar ofte også i mot hunder som ikke har blitt tatt godt nok vare på eller som ikke har et hjem. Ved å adoptere en hund kan du derfor være til stor hjelp for hunder som ikke har hatt det enkelt i livet.

Hvilken hunderase du burde velge

Når det kommer til å bestemme seg for hvilke hunderaser som er best egnet for din livsstil så finnes det en rekke ting du burde ta i betraktning. Noe av det viktigste å ta hensyn til er aktivitetsnivået til den enkelte hunderasen. Har du både tid og energi til å legge til rette for en hund som har behov for mye trening og aktivitet? Er du forberedt på å bruke mye av fritiden din for å hjelpe en hund med å utvikle sine naturlige instinkter? Pass på at du finner tilstrekkelig informasjon om hva som kjennetegner en gitt hunderase før du bestemmer deg for om denne kan passe for deg. I tillegg til aktivitetsnivå er det også viktig at du tar hensyn til egenskaper som blant annet størrelse. Bor du for eksempel i en liten leilighet i en storby burde du virkelig vurdere å velge en hunderase som er mindre i størrelse enn om du bor i et stort hus eller på en gård med mye uteområde. Ulike hunderaser reagerer også ofte ulikt på både barn og andre dyr. Er du for eksempel ute etter en familiehund som du trygt kan la barn av alle aldre leke med så kan det være lurt å velge en rase som er kjent for å trives med barn. Som allerede nevnt er det også smart å tenke over om noen i din nærmeste omgangskrets er allergisk slik at du kan se etter en rase som normalt sett røyter og sikler lite. Det finnes en enorm variasjon i egenskapene og instinktene til ulike hunderaser som gjør at de er egnet for forskjellige ting. Hunderaser som den populære Labrador Retriever er for eksempel en av de beste hunderasene for fuglejakt.

Hundeforsikring og vaksinering

Noe annet man gjerne ikke tenker over før man skaffer seg hund er at man også burde vurdere å tegne en forsikring for hunden. Akkurat som for oss mennesker så kan ulykker og sykdom bli svært kostbart dersom man ikke har de riktig forsikringene. Det varierer veldig hva som inngår i hundeforsikringer fra ulike selskap, men de kan blant annet dekke behandling, rehabilitering, liv og vaksinering av valper. Hunder trenger også flere vaksineringer fra de er små valper til senere i livet. Dette er for å beskytte dem mot sykdommer som for eksempel valpesyke, hepatitt, parainfluensa og parvovirus. Husk derfor å undersøke hvilke vaksineringer som allerede er gitt til en hund eller valp før du får dem, og hvilke de fortsatt vil måtte trenge senere. Når vi snakker om vaksiner for hunder deles de gjerne inn i to ulike kategorier, nemlig tilleggsvaksiner og kjernevaksiner. Kjernevaksiner er de vaksinene som burde gis til alle hunder og som beskytter mot de mest alvorlige sykdommene. Tilleggsvaksiner er som navnet tilsier vaksiner som kan gis i tillegg til kjernevaksinene etter hundens behov. Rabies er for eksempel en svært smittsom og dødelig sykdom, men som heldigvis ikke finnes i Norge. En hund som kun befinner seg innenlands har derfor ikke samme behov for denne vaksinen som hunder som skal reise utenlands har.

HundeID og registrering

Noe av det verste som kan skje når det kommer til hunden vår er selvfølgelig at de forsvinner og ikke kommer tilbake. Dette har gjort til at vi stadig får bedre løsninger for registrering av identifikasjonen til hunder. Tidligere var det vanlig å merke hunder med hjelpemiddel som halsbånd eller tatoveringer, mens vi i dag stort sett bruker noe som kalles for ID-merking med microchip. Denne microchipen er en liten digital brikke og hundens ID-nummer er lagret på denne brikken. For å kunne lese microchipen trengs det en spesiell avleser som i dag finnes hos de fleste veterinærer, politikontor og tollstasjoner. Dette nummeret er registrert i Dyreidentitet som er et register for alle merkede kjæledyr i Norge. Når du søker opp nummeret i registeret vil du finne informasjon som hundenavn, kjønn, rase og eierens adresse og telefonnummer. Fordelen med denne typen merking er at det gjør det svært enkelt å finne hundens egentlige eiere dersom den forsvinner og blir funnet av noen andre. Det er også en svært god måte å ta vare på viktig informasjon om hunden slik som fødselsdato da papirer med slik informasjon er lett å miste. I dag finnes det selvfølgelig også mer tekniske løsninger for å holde kontroll på hvor kjæledyret vårt er. Et eksempel på disse er blant annet GPS-enheter som enten er formet som et halsbånd eller som kan festes til dyret på et annet vis. Disse enhetene kan som regel kobles til andre elektroniske enheter som en datamaskin eller mobiltelefon slik at man enkelt kan se dyrets plassering til enhver tid.

Hundetrening

Akkurat som oss mennesker så har hunder også behov for veiledning fra de er små valper. Som hundeeier har du et stort ansvar for å lære hunden din riktig oppførsel både rundt deg, andre dyr og andre mennesker. Derfor er det svært viktig at du starter tidlig med hundetreningen. Først og fremst må du lære hunden din å følge følge ordrene dine. Dette er vanlig å gjøre ved hjelp av både belønning og repetisjon. Dersom du skal oppdra en valp er det flere ting du gjerne vil at den skal lære. Det vanligste å lære bort til valper er blant annet å få dem til å gå på toalettet utendørs, komme på innkalling, sitte og gi labb. Hunderaser spiller igjen en rolle når det kommer til oppdragelse, ulike handlinger kommer nemlig mer naturlig for noen hunderaser enn for andre. Derfor er det viktig at du lærer deg hva som er naturlige instinkter for akkurat din hund. Det finnes også en rekke ulike informasjonskilder du kan dra nytte av når det kommer til hunder som blant annet bøker, blogger, nettsider, apper og mer. Mange byer har også egne hundeklubber der de arrangerer hundetreff med tips og råd til trening og opplæring. Slike hundetreff er også en god måte å lære hunder hvordan de skal oppføre seg mot andre dyr. Trening for vanlige kjæledyr trenger som oftest ingen ekspertise og er noe de aller fleste kan få til ved hjelp av lett tilgjengelig informasjon. Skal hunden din derimot brukes til noe mer spesifikt som for eksempel jakt, lukte etter blodspor, førerhund eller lignende så trenger man som regel hjelp fra noen som har lang erfaring og mye kunnskap.

Hunder og mennesker passer utrolig godt sammen og knytter ofte fantastiske bånd. Dersom du vurderer å skaffe deg en hund er det viktig at du gjør noen gode undersøkelser på forhånd slik at du vet hva du burde være forberedt på. Les deg opp på ulike fakta om hunder, forskjellige hunderaser, forsikringer og registreringer, hund som hobby og andre emner som kan være relevant for deg når du skal finne den perfekte hunden for deg. Husk også lese kundeanmeldelser dersom du ønsker å benytte deg av nettbaserte selskap!


Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid er e-handelsspesialist og forbrukervarekonsulent spesialisert i handelsrett og forbrukeratferd. Hun har erfaring innen leverandørkjederådgivning og produktutvikling, og har jobbet i e-handelsbransjen... Les videre