De mest populære hundene og hunderasene

Det finnes en rekke ulike hunderaser som alle har forskjellige egenskaper. Dette gjør at det er lurt å sette seg inn i hva som kjennetegner de ulike rasene. Dersom du vurderer å benytte deg av nettbaserte selskap for å finne den rette hunden for deg er det også viktig at du undersøker selskapene grundig på en anmeldelseside som for eksempel ReviewsBird.

Vanlige hunderaser for familier

Som allerede nevnt så har ulike hunderaser forskjellige egenskaper noe som gjør at noen av dem egner seg bedre for barnefamilier eller storfamilier enn andre. Når det kommer til hunder som egner seg for familier er noen av de mest populære raser som blant annet Border Collie, Golden Retriever, Labrador Retriever, Cocker Spaniel, Shetland Sheepdog og Boxer hund. Felles for disse hundene er at de er svært sosiale og har et vennlig gemytt noe som gjør at de som regel går godt overens med barn og store grupper mennesker. Familiehunder blir ofte oppkalt etter populære og berømte hunder fra Tv-serier eller andre historiske hendelser med hundenavn som for eksempel Lassie fra den amerikanske tv-serien med samme navn, eller Laika som var den første hunden i verdensrommet.

Sjefer hund og andre gjeterhundraser

En annen populær hunderase i Norge er sjefer hund. Dette er en hunderase som har eksistert siden 1800-tallet og som har flere verdifulle egenskaper. I Norge brukes sjefer hunden blant annet som lavinehund, et begrep som brukes om hunder som er opptrent til å finne mennesker som er begravd under snø. Sjefer hunden kan også brukes til blant annet jakt og gjeting. Andre populære gjeterhunder er hunderaser som blant annet Australsk Kelpie, Border Collie og Belgisk Fårehund. Disse er alle vanlige å bruke til å hjelpe med å flytte eller samle ulike gårdsdyr som for eksempel kveg eller sau, noe som gjør dem til en egnet hunderase i Norge.

Populære hunderaser for allergikere

Før man skaffer seg hund er det viktig å finne ut om noen som kommer til å tilbringe mye tid i nærheten av hunden er allergisk. Dette er nemlig en vanlig grunn til å måtte omplassere hund dersom man ikke undersøker dette på forhånd. Selv om du har noen i familien som er allergiske så betyr ikke dette nødvendigvis at du ikke kan ha hund. Det finnes nemlig noen hunderaser som er kjent for å være allergivennlige. Vær likevel oppmerksom på at det ikke finnes noen garanti for at allergikere ikke vil reagere selv om en hund blir sett på som allergivennlig. Det som gjør at enkelte hunderaser er kjent for å være mer allergivennlige enn andre er at de generelt sett røyter og sikler mindre enn andre raser, det er nemlig hår og spytt som ofte er verstingene for allergiske reaksjoner. Eksempel på hunderaser som er populære blant allergikere er blant annet Basenji, Bedlingtongterrier, Bichon frisé og Kinesisk Nakenhund. Dersom du vurderer å skaffe deg hund selv om du eller noen i din nære omgangskrets er allergiske er det lurt å gjøre flere forsøk på å omgås med en hund av samme rase som du ønsker for å se hvordan du eller andre reagerer etter å ha vært sammen med hunden over en lengre periode.

Norsk hunderase

Mange av hunderasene vi har i Norge stammer fra en rekke ulike land, men vi har også noen som er av norsk opprinnelse. En populær norsk hund er blant annet Lundehund. Lundehunden er en norsk spisshundrase som var vanlig å bruke til å jakte på lundefugl. Den har røtter helt tilbake til 1500-tallet og er en av de mest kjente norske hunderasene. Andre eksempel på norske hunderaser er for eksempel Norsk Elghund, Buhund, Dunker og Hygenhund.

Jakthunder som Akita hund

Akita hund er en japansk hunderase som ble avlet frem for å brukes til jakt på storvilt. Hunden er Japans nasjonalrase og ble også brukt som kamphund. I dag er Akita hunden en svært populær hunderase i mange flere land og finnes også i Norge. Det finnes en rekke ulike hunderaser som blir sett på som jakthunder, deriblant fuglehunder som Springer Spaniel og Retrievere, småvilthunder som Dachs og forskjellige Terriere og storvilthunder som Elghund.

Populære små hunderaser

I senere tid har de aller minste hunderasene blitt mer og mer populære. Her snakker vi om hunder som er så små at det til og med kan få plass i en veske, noe som har gjort at vi har fått begrepet veskehund. Disse hunderasene passer svært godt for mennesker som bor i store byer eller som er mye på farten og vil ha en hund som de enkelt kan ta med seg. Kjendiser har vært med på å gjøre disse hunderasene svært populære og et bilde av Paris Hilton med Chihuahua hunden Tinkerbelle var med på å øke etterspørselen etter denne rasen. Noen av de mest populære små hunderasene er Chihuahua, Pomeranian, Maltesisk, Papillon og Yorkshire Terrier.


Det er mange faktorer som spiller inn når det kommer til å velge den beste hunderasen for deg. Det viktigste er at du setter deg godt inn i hva som kjennetegner de ulike rasene slik at du kan velge en som passer inn i ditt hverdagsliv. Husk også på å undersøke eventuelle selskap eller nettbutikker ved å lese om andre kunder sine erfaringer! Dersom du vil være 100% sikker på at hunden du ender opp med er renraset er det også viktig at du sjekker at den kommer med papirer som stamtavle og at selgeren er pålitelig.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid er e-handelsspesialist og forbrukervarekonsulent spesialisert i handelsrett og forbrukeratferd. Hun har erfaring innen leverandørkjederådgivning og produktutvikling, og har jobbet i e-handelsbransjen... Les videre