Alt om betydningen, symbolikken og viktigheten av blomster i Norge

Hva er viktigheten av blomster i livet vårt? Blomster gir ikke bare farge, tekstur og biologisk mangfold til hager og miljøer, de er også en viktig del av kulturen. Blomster er et vakker gave, og passer til de fleste anledninger. Vi omringer oss med blomster på nasjonaldagen, i bryllup, bursdager, jubileum og i begravelser. Les mer om blomster sin rolle i livene våre, og hvordan blomster kan være nyttig som både gave og til pynt.

Norges blomstertradisjoner

Norges nasjonalblomster

Norge har to nasjonalblomster. Den første er Bergfrue. Botanisk navn er Saxifraga cotyledon. Den andre kjenner nesten alle: Røsslyng,Calluna vulgaris. Du finner den nesten overalt i fjellet, den kan farge store områder rosa. Det er mye brukt som dekorasjon, ofte brukt på kirkegårder. Det eneste problemet med blomsten er at den ikke lager spiselige bær.

Blomster til 17.mai

Det er hyggelig å gjøre uteplassen klar til nasjonaldagen. Frosten har sluppet taket de aller fleste steder, og du kan endelig plante sommerblomster i utekrukkene og gjøre det festfint på uteplassen. Blomstene skaper en koselig stemning og en fin atmosfære ute. Blomster i rødt, hvitt og blått er en flott ramme rundt nasjonaldagen. Potteroser, margeritter, hortensia, pelargonia og lavendel er eksempler på sommerblomster som er flotte i utepotter til pynt. Om det heller passer bedre med blomster i helt andre farger hjemme hos deg, kan du la flagg og silkebånd i nasjonalfarger skape stemningen til 17. mai.

Gule blomster, hvite blomster og rosa blomster er også vanlige til dekorasjon, og passer fint til en festelig stemning.

Lei alt stresset med å holde liv i ekte blomster? Prøv ut kunstige blomster! Vi finner i dag en rekke nydelige blomster på markedet, og de bringer med seg mange fordeler. Du slipper stresse med vedlikehold, og du vil spare penger over tid. Kjøpe egne 17mai-blomster? Sett de bort, og ta de frem igjen nesteår! Gjør det lettere for deg selv. Kunstige blomster er en investering.

Blomster som gave

Har du et jubileum snart? Gi dem blomster! Har du ikke en gave til vennens bursdag? Ta en bukett med favorittblomstene deres! Vil du trøste din kjære, men vet ikke hvordan? Blomster vil gjøre susen! Å gi buketter som gave har vært konsekvent gjennom ulike tider og kulturer.

Valentinsdagen

Valentinsdagen er en av de mest populære årstidene for å gi blomster til dine kjære. I løpet av denne sesongen får blomsterhandleren mange blomsterleveringsordrer. Valentinsdagen er ikke bare anledningen for elskere til å vise takknemlighet med blomstergaver. Ved denne anledningen kan du også gi blomster til din beste venn eller noen du vil vise kjærlighet til. Røde og rosa rosebuketter sendes oftest ved denne anledningen. Send blomster som gave til noen du er glad i!

Dates

Blomster er også ofte kjøpt for å imponere en dato. Ulike typer blomster kan sende forskjellige meldinger til daten din, så du bør velge med omhu. Å gi daten din en haug med gerbera tusenfryd vil få henne til å smile. Du kan gi solsikker en bukett som en måte å si takk til daten din på. Peoner symboliserer romantisk kjærlighet og forlegenhet, så de lager flotte blomster for første dater.

Morsdagen

Morsdagen er en annen populær anledning for mødre over hele verden til å motta blomster. Det er vanskelig å betale tilbake årene med kjærlighet moren din har vist deg ved å oppdra deg. Det du kan gjøre er å gi henne en haug med blomster for å vise at du respekterer og setter pris på henne. Klassiske nelliker som er lyse med myke nyanser er det beste blomsterarrangementet til morsdagen. Hvit orkide er den nest beste blomsten å gi ved denne anledningen fordi de kan vare lenge, akkurat som mammas smil. Iris er også et godt valg fordi de er iøynefallende og kan muntre opp atmosfæren i et rom.

Jubileum

På en jubileum kan par gi blomster for å minnes dagen de gifter seg. Du bør gi forskjellige blomster til forskjellige typer jubileer. Nelliker som symboliserer styrke og hengivenhet er de beste blomstene for førsteårsdagen. Tusenfryd symboliserer troskap og passer for 5-årsjubileumsblomster. Påskeliljer symboliserer ny begynnelse og er de beste blomstene til 10-årsjubileet. Hvis du feirer 15-årsjubileum, kan du gi din betydelige andre en haug med roser. Dra til en blomsterbutikk og kjøp en nydelig bukett, eller send blomster på nett. Usikker på hva slags butikk du kan stole på? Les kundeanmeldelser hos ReviewsBird.

Plant dine egne blomster

For å få mest mulig for pengene når du planter blomster, sørg for at du vet hva du kjøper. Ettårige planter varer en sesong og gir lyse farger med en gang hele sesongen til frost. Stauder blomstrer i bare noen få uker tidlig, midt eller sen sesong og kommer vanligvis tilbake år etter år. Les plantelappen eller beskrivelsen: Den forteller deg hva slags plante det er, samt hvor mye sollys blomsten trenger. Full sol regnes som 6 eller flere timer med direkte sollys, mens delvis sol er omtrent halvparten av det. Timing er nøkkelen for planting. For de fleste blomster vil du vente til etter sesongens siste frost med å plante, selv om det er noen få typer, for eksempel snapper og bratsj, som vil takle kjøligere temperaturer.

Gi planten din en god start

Grav et hull omtrent dobbelt så stort som rotklumpen. Hvis du har en multipakke med blomster, klem hver enkelt celle for å løsne den litt. Vipp deretter pakken på siden, slik at hver plante kan gli ut av seksjonen og inn i hånden din. Hvis du trenger å lokke det, er det også greit. Løft planten etter stilken, ikke toppen, og sett i hullet på samme dybde som den var i potten. Du kan også grov opp røttene (forsiktig!) med fingrene litt for å hjelpe dem med å spre seg ut i hullet fordi røttene ofte er sammenfiltret og sirklet inne i potten når du kjøper dem. Bytt jorda rundt planten i hullet, tamp den lett og vann godt.

Vær oppmerksom på plantetider for frø

Hvis du planter frø, les pakken for å se hvor dypt du skal plante dem. Det er ofte overraskende grunt, kanskje så lite som en halv centimeter. Vær oppmerksom på "dagene til modenhet" som er oppført på pakken også. For eksempel, hvis en blomst tar 80 dager å modnes og det allerede er slutten av juni, kan det være for sent å plante fra frø i enkelte klimaer. Du vil bruke hele sommeren på å se planten din vokse, men aldri blomstre, bare for å bli tatt ut av den første frosten.

Ikke glem å vanne

De fleste årlige og flerårige blomster trenger et par centimeter fuktighet per uke for å trives. Men bruk sunn fornuft: Hvis det har regnet, trenger du sannsynligvis ikke vanne! Hvis du stikker fingeren i en kjele og den er tørr, er det på tide å gi den en drink. De fleste planter foretrekker lang, dyp vanning til vannet renner ut av bunnen av potten. Om våren, med hyppig regn, kan du forvente å vanne potter og senger noen ganger i uken. Om sommeren må du sannsynligvis vanne daglig. Til høsten er vekstsesongen slutt, så vann et par ganger i uken i tørre perioder.

Blomster til begravelse

Å kjøpe begravelsesblomster kan være en vanskelig oppgave for både familien som er vert for begravelsen og gjestene som prøver å dele sine kondolanser. Hvis du aldri har kjøpt begravelsesblomster før, kan du føle deg overveldet av valgene når det kommer til arrangementstype, blomstertype og de forskjellige typer utstillinger.

En generell tommelfingerregel for begravelsesblomster er at størrelsen på arrangementet du kjøper skal gjenspeile hvor nær du var personen som har gått bort. Jo nærmere familien eller personen er personen som gikk bort, jo større arrangement kjøper de vanligvis. Hvis du er et nært familiemedlem eller partner, er det hensiktsmessig å kjøpe en kistekrans eller spray, en hvilken som helst stor stående spray eller andre større buketter.

Hvis du ikke er et nært familiemedlem eller partner, er det hensiktsmessig å sende mindre stående sprayer, buketter, kurver og vasearrangementer. Men uansett forholdet ditt, er det viktigste å vise dine kondolanser, og det er aldri en grunn til å kjøpe noe utenfor din personlige prisklasse. Du bør alltid huske på kulturelle forskjeller og hensiktsmessigheten av at blomster sendes som en kondolanse. For eksempel er blomster ikke passende for en jødisk begravelse og bør ikke sendes. De seks vanligste begravelsesblomstene er: liljer, fredsliljer, krysantemum, karmosinrøde roser, orkideer og nelliker.

Spiselige blomster

Spiselige blomster er ikke bare vakre hageaksenter, men nydelige matdekorasjoner. Duftende friske blomster og møre blomsterblader er fristende elementer av elitekjøkken, kreativ matdekorasjon og eksklusiv måltidspresentasjon. Blomster er avgjørende for å tilberede essensielle oljer som hjelper folk til å takle stress. Spiselige blomstersiruper og ekstrakter fra friske blomster er gode ingredienser for likører.

Fordeler ved blomster i matlaging

Kjøkken med spiselige blomster for matdekorasjon skaper en eksepsjonell atmosfære, forbedrer humør og positiv holdning. Noen spiselige blomster, som kamille eller lind, hjelper folk til å bekjempe infeksjoner og sykdommer. Spiselige dekorasjoner og blomsteroppsatser med frukt, sjokolade og spiselige blomster er nydelige, velsmakende og vakre og gir perfekte blomstergaveideer. Sukkerblomster er vakre kreasjoner for å tilberede søtsaker og desserter for enestående borddekorasjon og matpresentasjon. Spiselige blomster er en original og imponerende del av eksklusivt kokkekjøkken og unik, elegant matdekorasjon. Moderne, økologisk og grønt kjøkken bruker spiselige blomsterdeler til matdekorasjon og tilbereding av sunne og næringsrike måltider – supper, salater og tilbehør.

Hvilke blomster er spiselige?

Det er mange spiselige blomster, mest sannsynlig mer enn du tror. For eksempel kan du dekorere med løkblomster kjøttrettene dine eller en salattallerken. Å dekorere med zucchiniblomster skaper lyse, iøynefallende tallerkener, forbedrer festlig bordinnredning og setter farge på måltidene. Listen over spiselige blomster er omfattende. De fleste spiselige blomsterbladene er i en hage eller blant planter som brukes til hjemmedekorering. Imidlertid er ikke alle vakre blomster spiselige gaver fra naturen. Noen av dem er bare gode til blomsteroppsatser og hjemmedekorering og ikke til matlaging eller matdekorasjon. Listen over spiselige blomster inkluderer stemorsblomster, ringblomster, nelliker, geranier, gladioler, søte erter, ringblomster, kløver, lavendel, liljer, løvebærer, stokkroser, nasturtiums, pasjonsblomst, petunia, solsikke, rose, tusenfryd, syrin, vinterkarse, fioler, salvie , squash.

Blomster i Bryllup

Blomster er en måte å gi bryllupet ditt en tone til innredningen din. En blomsterdekor kan få bryllupsdekorasjonen din til å se fantastisk og attraktiv ut. Velg fra en rekke ideer og måter å dekorere bryllupslokalet ditt med blomster. Søk rundt etter inspirasjon på nettet, slik at du vet hva du ønsker.

Buketten

Alle kvinner elsker blomster, ikke bare for å motta dem som en gave, for å dekorere hjemmet hennes eller å ha på seg, men enda mer, som en bukett å bære og komplimentere brudekjolen på en av de mest minneverdige dagene i livet hennes. Brudebuketten er en vesentlig del av en moderne brudes antrekk, enten det er en overdådig overdådig affære eller et enkelt hagebryllup hjemme hos familien. Det er sant at blomster legger til visuell skjønnhet og et snev av romantikk til et bryllup, men det er dypere grunner til deres tilstedeværelse.

En brud som bærer blomster har sine røtter i antikken. I det gamle Roma bar eller bar bruder blomsterkranser, og trodde at blomster betyr ny begynnelse, troskap og håp om fruktbarhet. I middelalderen ble sterkt luktende urter og krydder antatt å avverge og drive bort onde ånder, uflaks, dårlig helse og bidra til å maskere lukten av kroppslukt.

Det var under viktoriansk tid at blomster ble en del av bryllupsantrekket, og det har fortsatt til i dag. Den moderne versjonen av brudebuketten ble popularisert av dronning Victoria som, da hun giftet seg med prins Albert, bar en tussie-mussie, en bitteliten rund klut av blomster i en filigranholder fylt med mose og appelsinblomst.

I moderne tid, uansett hvor sjarmerende de kan ha virket, har de gamle tradisjonene blitt nesten glemt, med bruder som nå velger ut blomster for skjønnheten i fargene, duften og formen. Buketten er brudens ultimate tilbehør og bidrar i stor grad til dagens generelle utseende. Brudens utvalgte blomster er en måte for henne å uttrykke sin personlige stil, smak og personlighet og et viktig komplement til kjolen hennes. Hvorfor ikke ta vare på buketten etter den spesielle dagen? Les om hvordan du kan tørke blomster.

Av Frida