Hva slags planter og blomster er spiselige og trygge for kroppen vår

Har du noen gang sett en vakker blomst og tenkt, og fått lyst til å spise den? De fleste har nok ikke det. De fleste vet heller ikke at det faktisk eksisterer spiselige blomster, men det gjør det faktisk! Les videre for å finne ut hva du bør tenke på før du smaker på en blomst, i tillegg til ulike typer blomster du burde smake.

Vil du overraske noen du er glad i? Send blomster for å gi dem en bedre dag. Blomsterbutikker har alltid fine gaver. Les anmeldelser av ulike selskaper hos ReviewsBird.

Blomster har blitt brukt gjennom historien for å forbedre smaken og utseendet til mat, både velsmakende og søt. Gamle romere drakk te laget av tørkede kronblader og middelaldermunker brukte bratsjblomster for å lage en søt sirup. I dag vet vi at spiselige blomster gir et vell av helsemessige fordeler i tillegg til å gi maten farge og smak. Roseblader er for eksempel rike på antioksidanter, mens lavendel antas å roe nervesystemet og forhindre kvalme. Mange spiselige blomster er også høye i vitaminer som C og A. Sjekk ut vår guide til matlaging med lavendel for noen utmerkede måter å inkorporere denne blomsten i kostholdet ditt.

Spiselige blomster kan være den perfekte aksent til middag, dessert og drinker! Sjekk ut vår guide til blomster som smaker søtt, velsmakende og kan gjøre mer for retten din enn bare å fungere som et garnityr.

Hold deg på den trygge siden

For å være på den sikre siden, spis kun kronbladene til blomster - ikke pollen. Hvis du er utsatt for allergi, kan spiselige blomster gjøre tilstanden din verre. Sørg for at blomstene dine er fri for plantevernmidler og forskning blomster før du spiser for å sikre at de ikke er giftige.

Ulike typer spiselige blomster

Vi har en rekke ulike blomster som kan spises. Naturlig vis tilføyer alle disse blomstene ulike typer smaker og teksturer, og har dermed ulike bruksområder. Les mer om hva slags blomster du kan spise, og hvordan du kan bruke dem.

Ringblomster

Ringblomster-blader er et velsmakende tillegg til sommersalater. Du kan så dine egne Ringblomster fra mars til mai i fint raket, fuktig, varm, ugressfri jord. Ringblomster kan brukes i matlaging. Det gjøres ofte for å gi maten et spennende innslag av farge. Ringblomster kan blant annet bidra til å kvikke opp lyse, supper, sauser og gryteretter.

Nelliker

Nellikblader har en lett peppersmak og passer godt til grillet kjøtt, salater og røre. Så nellikefrøene dine fra januar til april i et drivhus, ved omtrent 15-20°C ved å bruke en fuktig kompost av god kvalitet. Nellikspiker er tørkede blomsterknopper fra kryddernelliktreet. Nellikspiker blir blant annet brukt som krydder i gløgg og i flere tradisjonelle julekaker i Norge. Folk inkluderer ofte malt nellik i krydderblandinger og hele nellik i oppskrifter for å gi dybde og smak til et bredt utvalg av matvarer. Disse små mørkebrune belgene brukes til å krydre karriretter, krydre kjøtt, berike sauser som Worcestershire-saus og til og med smaksette krydret bakevarer.

Stemorsblomster

Smaken av stemorsblomster kan fornye pannekaker med en søt vintergrønn smak. Det er en morsom blomst å legge til småkaker og desserter. Stemorsblomster er spiselige. De har en litt søtlig vaniljesmak, og er fine å bruke som pynt på desserter og kaker. Både blomstene og bladene til stemorsblomst kan brukes i for eksempel salater. Spiselige stemorsblomster brukes ofte for sitt utseende og er et flott tillegg til salater eller som garnityr til søte og salte retter. I tillegg dryss de enkelte kronbladene over salater eller frys dem ned for å lage isbiter. Dessuten kan de spiselige blomstene brukes til å gi farge og subtil smak til cocktailer eller varme drikker. Stemorblomster er best egnet med en rekke forskjellige urter, inkludert timian, lavendel og basilikum. Alternativt bruker bakere stemorsblomstblomster til dekorasjon på en rekke søte bakervarer. De forskjellige fargene gir et vakkert dekorativt preg på enhver kake eller bakst.

Løvetann

Løvetann er for det meste sett på som ugress, men det er også mat, medisin, og en god forplante. Løvetann er faktisk en ganske næringsrik plante. Bladene kan blant annet brukes i salater og kokes i suppe og stuing. Blomsterknoppene kan stekes, og du kan lage vin av blomstene. Røttene kan også kokes og spises som rotfrukt. Om du ønsker en gelé som smaker likt honning, er løvetannsyltetøy en flott gave og et søtt pålegg på toast eller kjeks!

Zucchiniblomster

Blomstene er den spiselige blomsten til zucchiniplanten. Lys gul farge med striper av hvitt og grønt, de er velsmakende enten de spises rå eller kokte. Når du først plukker dem eller kjøper dem, er det lurt å forsiktig riste av fuktighet eller insekter som kan skjule seg inne i blomstene, spesielt hvis det er morgen og blomstene er lukket. Men de trenger egentlig ikke noen omfattende forberedelse før bruk. De er delikate og varer ikke lenge, så all overflødig fuktighet vil fremskynde forringelsen. Hold dem så tørre du kan til du er klar til å bruke dem. Lag fancy forretter med zucchiniblomster! Blomstene smaker litt som zucchini og kan friteres, fylles eller sauteres. Smaken av zucchiniblomsten er delikat og har en søt berøring. Noen vil si den minner om smaken av mandler.

Av Frida