Hvordan velge en VPN

Et virtuelt privat nettverk (VPN) er et verktøy som kan øke sikkerheten din på nett. Imidlertid er det store forskjeller på ulike leverandører, noe som kan gjøre det vanskelig å velge hvilken man bør gå for. Forskjellene kan strekke seg fra funksjonalitet og pris, til hastighet og kvalitet. For å gjøre det litt enklere har vi samlet noen viktige punkter for hvordan du kan velge en VPN.

På denne måten kan du enklere finne frem til hva du bør vektlegge, samt det verktøyet som passer best for deg. Deretter kan du sørge for at du er så trygg som overhode mulig på nett.

Hva er det - og hvorfor trenger du en VPN?

Før vi går videre, er det viktig å forstå hva en VPN er. Dette er et virtuelt privat nettverk som oppretter en kryptert forbindelse mellom enheten din og en ekstern server, før den går ut på internett. På denne måten kan du maskere enheten din, samt gjøre det vanskeligere for hackere å fange opp utveksling av informasjon.

I dag har tyveri av personalia og sensitive opplysninger blitt et stort problem, særlig på nett. Derfor er det viktig at man beskytter informasjonen sin når man surfer på nett. Det er nettopp dette en VPN kan gjøre langt enklere. Alt du trenger å gjøre er å aktivere din VPN før du begynner å surfe på nett, men hvordan finne frem til den beste for deg?

Ting du bør tenke på før du velger VPN

Før du går til innkjøp av en VPN er det noen punkter du bør tenke gjennom. Disse kan gjøre det enklere å finne frem til den programvaren som passer best for dine behov. Vi har derfor samlet noen viktige ting du bør vurdere.

Sikkerhet og personvern

Hensikten med en VPN er å beskytte personvernet ditt, og da er det viktig med en trygg VPN. Mange begår feilen at de tar til takke med en gratis VPN, noe som kan vise seg å være en stor feil. Disse har ofte dårligere sikkerhet, eller selger data videre til tredjeparter. Da er mye av formålet med en VPN borte, ettersom du ikke har kontroll på egen data. Sørg derfor for å velge en aktør med godt omdømme og høy kvalitet på serverne sine.

Hastighet

Det skal være enkelt å ta i bruk en VPN, og særlig hastighet bør vurderes. Om man stadig opplever dårlig hastighet vil en VPN fort bli en hindring, noe som fører til at man slutter å bruke den. Sørg derfor for å velge en VPN som har god hastighet hele tiden. Det er liten tvil om at en VPN senker farten på enheten din, men det bør ikke være noen merkbar forskjell når man velger en premium VPN.

Sterk kryptering

Videre bør man sørge for solid kryptering. Her er det AES 256-bit kryptering som er standard for bransjen, og man bør ikke forvente noe mindre enn dette. Dette er en av de sterkeste krypteringene som finnes på markedet i dag, og anbefales av sikkerhetseksperter over hele verden. De fleste premium VPN løsninger benytter i dag 256-bit kryptering på sine verktøy, men pass på at du undersøker dette før du tegner et abonnement.

Brukervennlighet

En VPN bør være enkel å sette opp selv for noen som ikke er datakyndige. De fleste løsninger som er rettet mot forbrukermarkedet er utrolig brukervennlige, men langt fra alle. Du bør derfor se på hvorvidt det er enkelt å sette den opp, enkelt å justere servere og selvfølgelig kompatibiliteten med forskjellige enheter. Særlig om flere skal bruke den samme løsningen kan dette være noe man bør undersøke grundig før man går til innkjøp.

Antall servere

Desto flere servere en VPN-tilbyder har, desto større er sannsynligheten for å oppnå en god tilkobling. Premium leverandører har gjerne tusenvis av servere over hele verden for å sikre deg en ypperlig hastighet når du benytter løsningen deres. Dette er ofte lett tilgjengelig informasjon på nettsiden deres, så du kan raskt se hvor mange servere de tilbyr.

Antall tilkoblinger samtidig

Om du skal bruke mer enn én enhet samtidig er det viktig å vite at alle kan beskyttes av en VPN. Her er det store variasjoner hos forskjellige leverandører, så det er viktig å sjekke hva som gjelder for den VPN-en du vurderer. Ta gjerne hensyn til hvor mange enheter du trenger tilkoblet samtidig når du skal finne den som passer best for deg.

Konklusjon

Velg din VPN nøye for en tryggere nettlesing. Finn en som passer dine behov for sikkerhet, hastighet og brukervennlighet. Unngå gratis VPN-feller; invester i pålitelighet og kvalitet. Prioriter sterk sikkerhet med AES 256-bit kryptering. Vurder hastighet nøye, velg en premium VPN som ikke bremser deg ned. Sjekk brukervennlighet og enhetskompabilitet. Antall servere og samtidige tilkoblinger er viktige – flere er bedre. Beskytt personvernet ditt med en VPN som gir kontroll. Ta det digitale steget med tillit for en tryggere online opplevelse. Husk å sjekke online vurderinger for ekstra innsikt før du tar ditt endelige valg.

Av Beata

Meer Tjenester